[KRÖNIKA] Enligt en ny undersökning från HP med fler än 10,000 kontorsarbetare, upplevs hybridarbete som mycket positivt runt om i världen.
Två år in i vad många menar är det senaste århundradets största skifte på arbetsmarknaden har vi nått en avgörande punkt, enligt Stefan Bergdahl, vd på HP Nordics.
Idag utnyttjar många kontorsanställda tågresan, caféet och hemmet som arbetsplats. Den snabba omställningen under pandemin skedde relativt smärtfritt i Sverige och idag arbetar majoriteten av den kontorsbaserade arbetsstyrkan i en mix av olika miljöer.
I förra veckan kunde vi ta del av distansarbetets utveckling och resultat i en rapport från Boston Consulting Group. Rapporten visade att projekt blivit 30% dyrare och tar 50% längre tid att utföra. Distansarbete har medfört ett större antal möten som stannar upp processor vilket gör att kostnader skenar och planering skjuts framåt på obestämda tider.
Enligt en ny undersökning från oss på HP, med fler än 10,000 kontorsarbetare från 10 länder, upplevs hybridarbete som mycket positivt runt om världen. Faktum är att 7 av 10 arbetar mellan två till fyra dagar på annan plats än på kontoret och endast ett fåtal har kontoret som sin enda arbetsplats. I Sverige framkom det att 7 av 10 arbetar i snitt tre dagar på kontoret och resterande två dagar på annan plats.
En bättre fungerande modell för miljoner anställda…men inte för alla
Det som framgår i vår undersökning är att miljoner kontorsanställda globalt välkomnar hybridarbete. Samtidigt har ojämlikheter uppdagats: Var sjätte tillfrågad under 30 år tycker att deras PC eller bärbara dator inte är tillräckligt snabb eller pålitlig för att delta fullt ut i hybridmöten, medan var tredje har upplevt ”tech shame” när deras teknik har påverkat ett möte. Alltså någon form av stress över att tekniken felar.
Även om unga människors erfarenhet av hybridarbete verkar vara den mest polariserande, är de inte ensamma. Var sjätte, oavsett ålder, känner sig utanför beslutsfattandeprocesser när de inte deltar fysiskt. Men häpnadsväckande nog, två år in i hybridarbetsrevolutionen, är mindre än 10 miljoner av de 90 miljoner mötesrummen världen över utrustade med videokonferensfaciliteter som möjliggör inkluderande möten.
Så hur kan vi skapa ett tryggt och sömlöst hybridarbete för alla?
Om vi ska få hybridarbete att fungera för alla, måste det ske investeringar i teknik som gör det möjligt för anställda att känna sig trygga och uppkopplade – var de än är. – Anställda vill kunna arbeta flexibelt, men det måste självklart linjera med företagets organisation och kultur för att fungera effektivt. För att lyckas måste företagsledningar inse vikten av en digital förmåga och kultur som omfattar alla anställda.
Det går inte att förutsättningslöst anta att traditionella organisationsmodeller innan pandemin går att direkt implementera på ett företag där 70% arbetar från en annan plats. Det krävs kulturell mognad i en digital era.
Vi har länge haft produkter i vårt sortiment som förenklar. I takt med utvecklingen av arbetsplatser och förändrade behov har det blivit än viktigare. Därför vill vi, som leverantör av produkter och tjänster, tillsammans med våra partners hjälpa våra kunder att fatta rätt beslut. Det kan vara allt från utbildningsfaktorer i olika led – teknik omfattar alla och inte bara IT – till utveckling av produkter för automatiserad felsökning till att förbättra mötesrummens dynamik utan knapptryckningar och inställningar. Tekniken finns där, men därtill behövs människans förmåga att använda och styra tekniken för att uppnå affärsmässiga resultat. Teknik och en digital kultur måste implementeras tidigt i ett företags affärsmodell.
I slutändan handlar det om att förvalta möjligheterna till samarbete. Att det är otroligt värdefullt att skapa miljöer som främjar samarbeten av hög och problemfri kvalitet både för den anställda och därmed för företaget.