[KANALRÖST] Tillväxten för molntjänster är en av de starkaste i IT-sektorn.
Nästa år är investeringarna i molntjänster nästan hälften av investeringarna i outsourcing. Molnet som leveransmodell blir allt populärare.
Enligt analysföretaget Radareco, som är specialist på den svenska IT-marknaden, är molnrelaterade investeringar 5,5 procent av de totala IT-investeringarna och tillväxten är omkring 20 procent om året.
Prognosen för nästa år är att investeringarna i molntjänster blir 13 miljarder kronor, vilket är nästan hälften av investeringarna på 28 miljarder kronor, som görs på outsourcing.
– Värt att notera är också att investeringarna i molntjänster växer snabbare än de i outsourcing, säger Hans Werner, som är vd på Radareco.
EN DEL VÄLJER HYBRIDLÖSNINGAR
Den globala tillväxten på molntjänster är också stark och förvärvet som IBM nyligen gjorde av Red Hat, tolkas allmänt som en ambition från IBM att stärka sin ställning som molnleverantör. Förvärvet värt omkring 310 miljarder kronor är det största någonsin i IT-branschen.
Genom förvärvet ska IBM stärka sin ställning som leverantör av hybridlösningar. Hybrida moln är tänkt att fungera som ett neutralt alternativ för de företag som inte vill bli inlåsta hos någon av de stora molnleverantörerna, det vill säga Amazon eller Microsoft.
Många företag vill till exempel ha särskilt känsliga data i egna privata datacenter eller i privata moln, i kombination med publika molntjänster från någon av de stora leverantörerna. Värt att notera i sammanhanget att Red Hat sedan länge finns på Microsofts Azure och att de båda företagen har ett väl etablerat samarbete.
På den globala marknaden är den publika molntjänsten av typen Iaas, det vill säga infrastruktur som molntjänst, den största. Enligt analysföretaget Gartner växte denna molnmarknad förra året med 29,5 procent och är totalt värd över 200 miljarder kronor.
Amazon dominerar Iaas-marknaden stort med en marknadsandel på över 50 procent och Microsoft som tvåa med en marknadsandel på 13 procent. Totalt omsatte Amazon omkring 110 miljarder kronor på Iaas förra året, medan Microsoft omsatte 28 miljarder. Värt att notera är att Amazons tillväxt förra året var 25 procent, medan Microsofts tillväxt var hela 98 procent.
AZURE STÖRST PÅ SVENSKA MARKNADEN
Intressant att notera här är att på den svenska marknaden har Microsoft med Azure den största marknadsandelen. Hans Werner ser Iaas som en kapacitetstjänst med många regionala aktörer.
– Iaas är den största marknaden i Sverige, men Paas har starkare tillväxt, säger Hans Werner.
Radareco har också undersökt svenska företags investeringar i någon form av molnlösningar och konstaterar att intresset ökar. 2013 investerade 64 procent svenska företag och organisationer in någon form av molnlösningar, oftast i Iaas. I år uppskattas att 85 procent av dem investerar i någon form av molnlösning.
– Vi ser en klar ökning i både bredd och penetration när det gäller molninvesteringar, säger Hans Werner.
Nu pågår en mycket intressant utveckling när det gäller Saas. Microsoft har länge försökt att underlätta för sina ISV:er och systemintegratörer att paketera om sina befintliga eller nyutvecklade applikationer till full Saas-leverans. Nu händer det i stor skala.
– Vi ser en stark trend när det gäller våra partner, och då syftar jag på ISV:er och systemintegratörer, att paketera sina applikationer, så att de går över till full Saas-leverans, säger Marcus Gullberg, som är Director of Business Development Microsoft Western Europe.
Han lyfter fram Micosofts partner inRiver, som utvecklat en applikation för marknadsföring, inRiver Product Marketing Cloud, och som idag går att köra som molntjänst på samma sätt som till exempel Office 365.
– I stället för att sälja en mjukvara, som kunden sedan ska installera on-premise, så säljer de den som tjänst.
SAAS-APPLIKATIONER ALLT HETARE
Här får Microsoft användning av sitt globala nätverk av egna datacenter.
– Just i det här fallet har vår ISV många kunder i USA och då körs tjänsten på vårt datacenter där. Det gör att den globala expansionen kan gå mycket snabbare. I princip öppnar det en global marknad för en lokal aktör.
Den här trenden att utveckla Saas-applikationer gäller inte endast Microsofts partner, utan också för företagskunderna. Ett industriföretag kan till exempel utveckla applikationer som förbättrar företagets fysiska produkter och köra dem som en Saas-tjänst.
– Till exempel kan en bank utveckla applikationer som kan säljas som molntjänst där andra banker kan branda tjänsten som sin egen och sälja vidare.
Utvecklingen påskyndas också av att modeller för betalströmmar mellan ISV och deras kunder finns väl utvecklade, liksom betalströmmarna mellan Microsoft och ISV. Självfallet har allt effektivare datacenter också bidragit till den här utvecklingen.
– Idag finns det inga begränsningar. Idag kan du köra stora monolitiska system, typ SAP, på Azure. Det var problematiskt för bara två, tre år sedan då det inte fanns tilräckligt stora virtuella maskiner i Azure.
Marcus Gullberg ser också en tydlig trend där kunderna försöker undvika Iaas till förmån för Paas.
– Applikationerna består i allt högre grad av färdigpaketerade komponenter, som i sin tur består av ännu mindre komponenter.
Till grund ligger användningen av containrar.
– Det är en genomgripande revolution att gå från stora monolitiska system, som var komplicerade att hantera och ändra, till komponenter, eller containrar, som är mycket enklare att hantera i programutvecklingen. Man kan se det som att infrastrukturlagret är automatiserat.
En annan viktig trend är interoperabiliteten mellan molnleverantörerna. Det kommer naturligtvis från ett behov hos molnkunderna.
– Idag är molnbaserade integrationsplattformar allt viktigare och moln-till-moln integration ett mycket stort område för systemintegratörer, säger Marcus Gullberg.