När företagsledare i Sverige och Europa går in i ett nytt år är frågan om hur de bäst kan framtidssäkra sin verksamhet en viktig prioritering.
Då gäller det att fokusera på cybersäkerhet, dataskydd och efterlevnad samt anpassning till kommande utsläppsmål.
Det skriver Judith Gardiner, ansvarig för tillväxt och nya marknader på Equinix.
Hållbarhet
Från och med räkenskapsåret 2023 kommer utsläppsrapportering i Europa att bli obligatorisk enligt den nya EU-förordnignen Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR). Därför arbetar företagsledare i Sverige och Europa inte bara för att minska sina egna direkta utsläpp, utan letar också efter pålitliga partners och leverantörer som kan hjälpa till att minska utsläppen i deras leveranskedja – de så kallade Scope 3-utsläppen. Det handlar till exempel om utsläpp som är inbäddade i varor och tjänster som köps in, eller de utsläpp som uppstår vid användning av produkter och avfallshantering.
Europeiska företagsledare måste hitta en medelväg mellan att möjliggöra digital utveckling och begränsa dessa indirekta utsläpp från sin IT-infrastruktur som man inte kontrollerar. Lyckligtvis har bland annat datacenterindustrin gjort framsteg när det gäller att öka energieffektiviteten.
Cybersäkerhet
Alla som jobbar med IT står inför ett komplext och snabbt föränderligt säkerhetslandskap, med cyberattacker som ökar i både frekvens och intensitet. Cyberattacker för monetär vinning är fortfarande ett problem, medan den pågående militära konflikten mellan Ukraina och Ryssland har skapat ytterligare sårbarheter. Som CIO måste man fullfölja sina prioriteringar för digital omvandling utan att öka cybersäkerhetsrisken. För att göra detta behövs en holistisk säkerhetsstrategi som skyddar både digitala tillgångar och den fysiska infrastrukturen.
Att förhindra dataintrång är ett särskilt viktigt område, både på grund av de dataskyddsbestämmelser som nämns ovan och på grund av de höga kostnader och den ryktesspridning som oundvikligen följer på sådana incidenter.
Efterlevnad
På många sätt ligger företag i Sverige och Europa före sina globala motsvarigheter när det gäller att följa reglerna för dataskydd och efterlevnad, inte minst på grund av GDPR. Regelverket fortsätter dock att utvecklas och som företagare måste man ständigt investera i den kompetens och teknik som krävs för att hänga med i svängarna.
En särskild utmaning är att dra nytta av digitala ekosystem och samtidigt hålla sig på rätt sida av lagstiftningen som rör dataskydd. Ekosystemen har blivit viktiga för att företagen ska lyckas, oavsett om det handlar om att samarbeta med partners för att driva innovation eller att utnyttja moln- och SaaS-leverantörer för att få bättre prestanda och nya tjänster on-demand. Som företag måste man balansera sina krav på efterlevnad mot behovet av att dela data i sina digitala ekosystem.
Även om vi har en god uppfattning om vilka utmaningar man kan komma att ställas inför 2023, handlar ett framtidssäkert företag mindre om att förutsäga vad som kommer att hända och mer om att vara redo för det som kan hända. Det innebär att ha en flexibel och smidig digital infrastruktur som gör det möjligt för dig att anpassa dig till alla störningar som uppstår.
Judith Gardiner, Vice President, Growth and Emerging Markets, Equinix