EU:s nya AI-lag har ingen påverkan för hälften av svenska företag, drygt ett av tio företag påverkas medan över en tredjedel uppger att de inte vet.
Större företag påverkas mer än medelstora företag, visar en undersökning med 300 svenska chefer som Mantap gjort på uppdrag av dataanalysföretaget Qlik.
EU:s AI-lag trädde i kraft den 1 augusti med syftet att skydda medborgarnas rättigheter och säkerhet och ska samtidigt främja innovation.
På frågan om EU:s AI-lag kommer att påverka organisations användande av AI uppger 50% nej, 13% ja, medan 37% uppger att de inte vet. För stora företag uppger 18% att de påverkas, medan endast 3% av medelstora företag, med 50-249 anställda, uppger att de påverkas.
Ett av de företag som påverkas av lagen uppger att det påverkas ”väldigt mycket”:
”Vi jobbar med AI som klassificeras som hög risk, så vi kommer behöva se till att vi lever upp till alla krav på datahantering, mänsklig översyn, transparens och så vidare”, svarar respondenten.
Ett företag som uppger att de inte påverkas svarar:
”För oss är den viktigaste delen att vi använder oss av ”bra” data, vilket vi redan lägger väldigt mycket tid och resurser på, så jag tror inte vi kommer behöva förändra något på grund av den nya lagen.”
”Vi använder det så pass lite, mest chatbot, i dagsläget så jag tror inte det kommer påverka oss särskilt mycket ”, uppger ett annat företag.
-EU navigerar i den komplicerade balansen mellan reglering och innovation inom AI. Den rigorösa riskklassificeringen är lovvärd och kräver ett nyanserat ramverk, som bättre säkerställer etisk användning och transparens samtidigt som innovation och konkurrenskraft främjas, säger Dan Sommer, ansvarig för omvärldsbevakning på Qlik.
-För att uppnå denna jämvikt krävs ett regelverk som främjar flexibilitet, belönar innovationer som rör dataintegritet och uppmuntrar etiska AI-framsteg genom incitament och stödmekanismer, fortsätter Dan Sommer.
EU:s AI-lag kategoriserar AI-system i olika risknivåer, från låg till oacceptabel risk, baserat på potentiell påverkan på individer och samhället, med striktare regler för högre risknivåer. Exempel på hög risk är inom kritisk infrastruktur och rättsväsendet, med strikta krav på transparens, säkerhet, och ansvarighet. Exempel på begränsade risker är röstassistenter eller chatbotar, som omfattas av transparenskrav som att informera användarna om att de interagerar med AI. Företag som bryter mot reglerna riskerar att få böter, som kan uppgå till flera procent av företagets omsättning, beroende på hur allvarlig överträdelsen är.
Om undersökningen
Undersökningsföretaget Mantap har fått 303 svar från personer som har en ledande befattning på svenska företag, med befogenhet och ansvar för planering, ledning och styrning av företaget. Svaren samlades in under april 2024, på uppdrag av Qlik. 30 procent av företagen har fler än 500 anställda, 35 procent mellan 100-500 anställda, 23 procent mellan 26-99 anställda och resterande 12 procent 25 eller färre anställda.
Om Qlik
Qlik omvandlar komplexa datalandskap till handlingsbara insikter som driver strategiska affärsresultat. Qlik har över 40 000 globala kunder och erbjuder avancerad AI/ML och datahantering. Vi utmärker oss inom dataintegration och -styrning och erbjuder heltäckande lösningar som fungerar med olika datakällor. Intuitiva analyser från Qlik avslöjar dolda mönster och ger teamen möjlighet att hantera komplexa utmaningar och ta vara på nya möjligheter. Våra AI/ML-verktyg, som är både praktiska och skalbara, leder till bättre beslut, snabbare. Som strategiska partners gör vår plattformsagnostiska teknik och expertis våra kunder mer konkurrenskraftiga.