Din favoritserie på Netflix är ett effektivt verktyg för cyberkriminella
Hem SÄKERHET Din favoritserie på Netflix är ett effektivt verktyg för cyberkriminella

Din favoritserie på Netflix är ett effektivt verktyg för cyberkriminella

Publicerat av: Redaktionen

Oavsett om det är de mest populära TV-serierna eller de senaste AAA-speltitlarna så lockas vi av dem – och det utnyttjar cyberkriminella genom att rikta in sig på de senaste trenderna för att locka sina offer att gå i fällan.

Det senaste exemplet? The Last of Us.

Det kan vara svårt att komma till jobbet på måndag morgon om man inte har sett det senaste avsnittet av serien som alla pratar om. Risken att antingen få hela handlingen förstörd, eller helt enkelt missa tillfället att vara med när arbetskamraterna diskuterar den senaste plot-twisten, är tillräckligt stor för att många tar sig tid att alltid hänga med.

Samma sak gäller för den yngre publiken, även om det är troligare att det är den senaste TikTok-trenden eller de senaste spelen som gör att man kan hamna hopplöst efter sina vänner om man inte hänger med i svängarna.

Många föräldrar med fotbollsintresserade barn känner till exempel igen det årliga tjatet om ”det nya FIFA”, medan andra regelbundet måste hålla kolla på den senaste, och tillsynes oumbärliga, sociala medieplattformen.

Din favoritserie på Netflix är ett effektivt verktyg för cyberkriminella

Jelle Weringa

Den här typen av flockkultur orsakar ett problem när det gäller cyberkriminalitet, eftersom vetskapen om vad som intresserar en stor del av oss gör oss till en större och lättare måltavla för de som vill skada oss med allt mer utstuderade bedrägerier.

Det senaste exemplet är den nya succéserien ”The Last of Us”, som bygger på det kritikerrosade spelet med samma namn. Detta är något som många människor pratar om – och det utnyttjar cyberbrottslingarna.

Akta dig för spoilers (scammers)
Nyligen har det dykt upp ett stort antal webbplatser som ser ut som officiella, där det står att man kan läsa de senaste nyheterna om The Last of Us OCH få tillgång till PC-versionen. Problemet är bara att PC-versionen inte har släppts ännu, så det handlar om försök att få användaren att installera skadlig programvara.

Sådana här illvilliga försök att infiltrera din dator hade antagligen varit lättare att upptäcka under normala omständigheter, men eftersom spelet redan har släppts till PlayStation, PC-versionen faktiskt är på väg och TV-serien får så mycket uppmärksamhet, så är det (alltför) många som inte tänker sig för när de hoppas kunna få testa spelet.

För yngre målgrupper är ”tävlingar”, som utlovar nya bärbara datorer, de populäraste spelkonsolerna eller helt enkelt gratis tillgång till de senaste spelen, ett växande fenomen på sociala medier. Att vända sig direkt till en publik som ännu inte lärt sig att aktivera ”skitsnack-filtret” – och att dessutom använda sig av tjänster som kräver begränsad interaktion, innebär att det är försvinnande lätt att locka fram en eller två snabba klickningar från offret. Och det kan vara allt som krävs.

Phishing med många olika sorters bete
Detta har redan lett till en mängd olika typer av nätfiskeattacker. För att återigen använda The Last of Us som exempel så har framför allt ett vanligt försök varit att locka med nedladdningskoder till det populära spelet. Allt som behövs är att användaren delar med sig av ett fåtal uppgifter om sig själv, sedan slår fällan igen.

Det är också värt att notera att just spelintresserade är favoritoffer för cyberbrottslingar, och det beror inte bara på att den målgruppen ofta har stor köpkraft. En växande trend har varit att många av de mest

populära spelen har börjat använda sin egen valuta och oavsett om den heter ”FIFA Coins” eller ”V-Bucks” så ger det brottslingarna ytterligare en fiskelina att meta med.

Att bli lovad gratis ”V-Bucks” för att bara skicka in sina uppgifter verkar ofta mer jordnära för spelare som redan tillbringar tid med dessa spel än om det handlar om vanlig valuta.

Tänk dig för – och lär dina barn att göra samma sak
Precis som med många andra former av digitala attacker är det aldrig en dålig start att minimera riskerna för att bli attackerad genom att se till att man har de senaste uppdateringarna installerade på sina enheter.

Detta är dock långt ifrån någon helgardering, därför är det minst lika viktigt att man alltid tänker sig noga för innan man klickar på något, vilket kan vara en särskilt bra läxa att lära ut om man har barn som har tillgång till sociala medier. Ett av de mest användbara verktygen kan vara att lära dem att vara kritiska till erbjudanden och tävlingar – och att ställa sig den enkla frågan: ”Verkar det här för bra för att vara sant?”

Det kan också vara en god idé att ha en pratstund om cyberbrottslighet och förklara hur den kan jämföras med all annan kriminalitet, vilket kan göra det enklare att visualisera hur det går till när någon försöker locka med länkar och högtflygande löften om fina priser.

Det finns ingen anledning att inleda en skrämselkampanj. Ofta är det de enklaste verktygen, de som får oss att tänka efter två gånger innan vi klickar på den skadliga länken, som är det bästa skyddet mot potentiella attacker.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00