Fyra av fem europeiska företag riskerar digitalt dödläge på grund av affärssystem som inte håller måttet

Fyra av fem europeiska företag riskerar digitalt dödläge på grund av affärssystem som inte håller måttet

Publicerat av: Redaktionen

Workday, en ledande leverantör av professionella molnlösningar för ekonomi– och personalhantering släppte idag resultaten av en ny europeisk studie: ”Digital Leaders: Transforming Your Business”.

Studien, som utförts av IDC på uppdrag av Workday, visar att många företag hamnar i ett digitalt dödläge mellan organisationens förväntningar och affärssystemens möjligheter att möta de nya kraven.

Vid en implementering av storskalig digital transformation anser de tillfrågade företagen att deras ekonomi- och personalhanteringssystem enbart är ”tillräckliga” för dagens affärsbehov, då de saknar den flexibilitet och teknik som behövs för att leverera på ett allt bredare digitaliseringsmandat.

IDC, som är det ledande analys- och marknadsundersökningsföretaget inom tekniksektorn, intervjuade 400 digitala ledare i Frankrike, Tyskland, Nederländerna, Sverige och Storbritannien under 2018 och frågade om deras syn på den inverkan som befintliga ekonomi- och personalhanteringssystem har på deras digitala transformation.

De digitala ledare som intervjuades identifierade tre huvudproblem som deras organisationer står inför, och de svenska ledarna pekade på följande:

  • 82 procent kan inte integrera nya digitala lösningar med existerande ekonomi- och personalhanteringsprocesser, eller att det krävs en ansträngning att göra så
  • 80 procent befinner sig i en situation där de inte kan få fram realtidsprognoser och kontrollpaneler alls eller att det krävs omfattande handpåläggning
  • 80 procent tycker att det är svårt eller omöjligt att anpassa ekonomi- och personalhanteringsprocesser till nya krav

Andra viktiga iakttagelser från undersökningen:

  • 57 procent av de europeiska digitala ledarna anser att det behövs en modernisering av organisationens viktigaste affärssystem för att kunna stödja deras övergripande digitala transformationsstrategi.
  • Endast 19 procent och 10 procent av de tillfrågade skulle säga att deras ekonomi- och personalhanteringssystem är toppmoderna
  1.   40 procent anser att dessa system är ”ganska moderna”
  2.  37 procent (ekonomi) och 43 procent (personalhantering) anser att dessa system är ”funktionsdugliga”
  • När de digitala ledarna ombads identifiera vad ett affärssystem behöver leverera för att stötta en digital transformationsstrategi kom dessa fem punkter överst på listan:
  1.  46 procent sa att säkerhet och spårbarhet är mycket viktigt när det gäller ekonomi- och personalhanteringssystem
  2.  37 procent ansåg att en enkel och intuitiv användarupplevelse är ett av de viktigaste kraven
  3.  34 procent listade kontinuerlig planering och prognoser som mycket viktigt
  4.  31 procent vill kunna konfigurera egna rapporter i affärssystemen
  5.  29 procent önskar insyn i ekonomi- och persondata i samband med digitala transformationsprojekt

Som en del av undersökningen studerade IDC ett antal företag som ansågs vara ”bäst i klassen” när det gäller digital transformation i Europa.

Med utgångspunkt i studien föreslår IDC tre områden där ekonomi, HR och IT bör arbeta tillsammans med digitala ledare för att säkerställa en framgångsrik digital transformation på lång sikt:

  1. Skapa ett digitalt drömteam som består av representanter från ekonomi, IT, HR och personer som arbetar operativt i verksamheten
  • 73 procent av de digitala ledare som ansågs vara ”bäst i klassen” för kontinuerligt diskussioner om den digitala transformationen med HR- och ekonomichefer.
  1. Stödja nya affärsmodeller genom ekonomi och HR:
  • 76 procent ansåg att detta är mycket eller extremt viktigt. För att kunna göra detta behövs ett flexibelt ekonomi- och personalsystem som kan anpassas efter verksamheten på ett dynamiskt sätt.
  1. Modernisera ekonomi- och personalhanteringssystem:
  • Gemensamt för de företag som ansågs vara ”bäst i klassen” är att de gör avsevärda investeringar i ekonomi- och personalhanteringssystem. För att stötta deras digitala transformationsresa investerar 88 procent av dem i avancerade ekonomisystem och 86 procent i avancerade personalhanteringssystem

Kommentarer

”Den digitala transformationen ställer nya och utmanande krav på ekonomi- och HR-funktionerna. I den här undersökningen har vi identifierat tre områden som är avgörande för framgång”, säger Alexandros Stratis, medförfattare och senior forskningsanalytiker på IDC. ”Det första området är vikten av ett digitalt drömteam bestående av personal från ekonomi, IT, HR och från verksamheten. Det andra är behovet av att kunna konfigurera ekonomi- och personalhanteringssystem på ett dynamiskt sätt. Det sista och tredje området är behovet att modernisera ekonomi- och personalhanteringssystem, vilket är något som vi ser att de bästa företagen redan gör.”

”Det är dags för företag att bli mer disruptiva ” säger Mattias Bolander, nordisk regionschef på Workday. ”Idag implementeras digitala transformationsstrategier när framåttänkande CEO:er inser att en bred digital transformation är nödvändig för överlevnad och tillväxt. Tekniken spelar en viktig roll, men förändringen handlar inte bara om investeringar i nya produkter och tjänster, eller hur företaget förändrar kundupplevelsen. Det handlar också om hur hela organisationen behöver anpassa sig och moderniseras. Transformationen måste även omfatta ekonomi och HR, för annars skapas inte den agilitet, flexibilitet och insikt som krävs för att lyckas i det moderna näringslivet.”

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00