Även om en majoritet av företagen har sett intäktsminskningar under Covid-19 så bibehåller eller ökar nästan alla sin budget för digital transformation.
Intäkterna har under Covid-19 minskat för 68 procent av de tillfrågade företagen globalt, och minst två tredjedelar (67 procent) ser inte att de återgår till samma nivåer som innan pandemin det närmaste året.
Detta visar undersökningen ”Digital Readiness and COVID-19: Assessing the Impact” som utförts av IT-konsultföretaget Tata Consultancy Services (TCS).
Den globala undersökningen omfattade nästan 300 ledande företagsledare i Nordamerika, Asien och Europa, inklusive Sverige, Danmark, Finland, Norge.
Vidare var företag som rapporterade intäktsminskningar vanligare i Europa (70 procent) och Nordamerika (69 procent) än i Asien (64 procent). Samtidigt är europeiska företag betydligt mindre benägna att förvänta sig att intäkterna återhämtar sig inom ett år (10 procent) jämfört med asiatiska (22 procent) och nordamerikanska företag (28 procent). Nästan hälften av de europeiska företagen (48 procent) förutser att intäkterna återhämtar sig på ett till två års sikt.
Trots dessa dystra siffror uppger 90 procent av organisationerna att de antingen bibehåller eller ökar nivån på sin digitala transformationsbudget (DX). Medan två tredjedelar (66 procent) av respondenterna har bibehållit sin DX-budget, har en fjärdedel (25 procent) ökat den under pandemin. Bland de som har avsatt ytterligare medel för digital transformation är den genomsnittliga ökningen 33 procent.
Det var mest sannolikt att europeiska företag behöll sina budgetar (80 procent), följt av Nordamerika (68 procent). Däremot justerade fler än hälften av de asiatiska företagen sin DX-budget (38 procent ökade och 19 procent minskade den).
”Det är väldigt positivt att se hur en övervägande majoritet av företagen i vår undersökning behåller, eller till och med ökar investeringar i digital transformation trots det rådande läget”, säger Avinash Limaye, landschef för TCS Sverige. ”Vi ser också att många organisationer förändrat sina teknikinvesteringar på grund av pandemin för att upprätthålla produktivitet och säkerhet samt att fortsätta arbeta i agila team.”
På frågan om att ranka de största utmaningarna på en skala från ett till fem svarade respondenterna ”att hålla anställda fysiskt och emotionellt nöjda” (4,55) och ”att gå över till distansarbete” (4,46) bland de tre viktigaste. Hela listan över utmaningar som cheferna står inför omfattade över tjugo punkter. Andra utmaningar som rankades högt var ”fortsätta att betjäna våra kunder ” (4.48), ”hantera vårt kassaflöde och vår budget” (4.44) och ”IT-säkerhet” (4.42)
Distansarbete har kommit för att stanna
För den genomsnittliga organisationen som ingår i undersökningen har 64 procent av de anställda främst arbetat på distans under pandemin. Det är en sjufaldig ökning från 9 procent jämfört med genomsnittet före Covid-19. I Europa arbetar sju av tio anställda för närvarande på distans (70 procent), följt av Asien (67 procent) och Nordamerika (60 procent). Respondenterna förutspår att 40 procent av arbetskraften kommer att fortsätta arbeta på distans efter pandemin och fram till 2025. Anställda i den asiatiska regionen kommer mer sannolikt att arbeta hemifrån (45 procent) än européer (41 procent) och nordamerikaner (37 procent).
De allra flesta av de tillfrågade cheferna svarade dessutom att deras företag ökar sina tekniska investeringar för att stödja distansarbete, särskilt med teknik för att kunna samarbete på distans (65 procent), cybersäkerhet (56 procent) och molnbaserad teknik (51 procent).
Metodik
I juli 2020 genomförde TCS undersökningen som omfattande nästan 300 ledare vid globala företag från elva branscher i Nordamerika, Europa och Asien. Syftet var att få insikter om hur de planerade och hanterade effekterna av Covid-19 på kort och lång sikt. Av de tillfrågade rapporterade 63 procent globala intäkter på över 5 miljarder dollar. De fullständiga undersökningsresultaten finns på www.tcs.com/business-impact-survey-2020.