Har du hört talas om det osynliga cyberhotet som kan stjäla i stort sett alla slags data?
Hem SÄKERHET Har du hört talas om det osynliga cyberhotet som kan stjäla i stort sett alla slags data?

Har du hört talas om det osynliga cyberhotet som kan stjäla i stort sett alla slags data?

Publicerat av: Redaktionen

En växande avlyssningsteknik kan användas för att snappa upp information från datorer, telefoner och skrivare, även om enheterna är effektivt skyddade – utan att du vet om det och utan att lämna några spår.

När man arbetar med IT, teknik och cybersäkerhet får man ibland tillgång till information som man helst hade velat slippa.

Det var så jag kände när jag hörde talas om så kallad tjuvlyssning för första gången. Detta är en teknik som gör att olika typer av intelligenta enheter – som datorer, surfplattor, telefoner, skrivare, trådlösa mötesverktyg och larmsystem – kan avlyssnas trots att de skyddas av flerfaktorsautentisering, säkerhetsprotokoll som WPA2 eller andra datakrypteringsmodeller.

Data kan avlyssnas före kryptering

Det tog ett tag innan jag förstod allting helt och hållet, men förklaringen bakom tjuvlyssning är att all elektronisk utrustning skickar ut elektromagnetiska signaler som, med rätt utrustning, kan fångas upp och omvandlas till läsbar information om man befinner sig fysiskt nära signalkällan.

Problemet med tjuvlyssning är att den här avlyssningsmetoden gör det möjligt att komma åt data innan de krypteras. Krypteringen sker efter informationen har matats in på exempelvis en dator, surfplatta eller mobiltelefon. Genom att stjäla data under tiden de matas in har krypteringen ännu inte gjorts, vilket gör skyddet värdelöst. Sådan datastöld i realtid kan till och med omfatta lösenord, vilket gör situationen ännu mer skrämmande.

Vanliga företag väljer militärt skydd

Första gången jag hörde talas om tjuvlyssning var när jag fick reda på att vi på Panasonic har en svensk partner som nästan uteslutande har arbetat med att säkra enheter mot sådan här avlyssning i mer än 35 år. Den här tekniken är alltså inte ny – men utvecklas hela tiden och blir definitivt allt vanligare nu. Det vet vi eftersom vi tillverkar extremt tåliga datorer och surfplattor som ska användas av militär, polis, ambulans och brandkår – enheter som måste kunna stå emot hård fysisk behandling och samtidigt garantera minsta möjliga risk för cyberattacker. Det säger sig självt att militär, polis och myndigheter gör i stort sett vad som helst för att inte bli avlyssnade eller få sin information stulen.

Panasonics samarbete med denna partner – Comex Electronics AB – växer ganska markant eftersom allt fler av våra kunder kräver bästa möjliga skydd i en tid när Sverige ligger högt uppe på radarn för internationella cyberattacker och avlyssning – delvis som en följd av vårt ställningstagande i kriget i Ukraina. Vanliga företag efterfrågar därför skyddsåtgärder på hög nivå för att säkra sina data.

Företag spionerar på konkurrenter

Har du hört talas om det osynliga cyberhotet som kan stjäla i stort sett alla slags data?

Stefan Lindau, Nordic Country Manager på Panasonic Toughbook

Ju mer jag har grävt i detta ämne, desto mer har jag fått reda på att tjuvlyssning används för att avlyssna data från företag som man konkurrerar med i en offentlig eller privat upphandling. Tänk dig, företag använder faktiskt den här metoden för att stjäla viktig information från sina konkurrenter. Här hemma i Sverige. Till exempel när en anställd sitter med sin dator på ett café eller en arbetsplats och en person från det konkurrerande företaget sitter bara några bord längre bort. Genom att tjuvlyssna kan konkurrenten få information om företagets nästa stora framsteg eller lösenordet till företagets nätverk.

Avlyssning används också för aktiemanipulation och för att få information om stora kommande finansiella transaktioner.

Avlyssningsantenn tillverkad av en galge

Nyligen hörde jag talas om en etisk hackare från Sverige som försökte tjuvlyssna på ett företag. Efter att ha tillverkat en antenn av en galge köpte han lite enkel utrustning helt lagligt på nätet för mindre än 3 000 kronor och laddade ner ett par gratisprogram. Det var allt han behövde göra för att lyckas med datastölden. Tänk då vad en hel stat med illvilliga avsikter och obegränsade resurser kan göra.

Kanske skulle jag ha varit gladare och mindre orolig om jag inte visste någonting om tjuvlyssning. Men det gör jag, eftersom det är relevant för mitt arbete och eftersom användningen av denna avlyssningsteknik just nu är på stark frammarsch i Sverige.

Hur som helst, du och ditt företag har härmed blivit varnade. Och jag är ledsen om jag har förstört din dag.

Av Stefan Lindau, Nordic Country Manager på Panasonic Toughbook

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00