HCL lyfter på locket till den outnyttjade chefsresursen

Publicerat av: Redaktionen

[KVINNOR PÅ KANALEN] Konsultbolaget HCL går i spetsen för en satsning på att få fram fler kvinnliga toppchefer i IT-branschen. I dagarna drog man i gång ett program för de nordiska länderna.

Pankaj Tagra, Nordenchef på HCL

Att det är svårt att rekrytera utvecklare och tekniker är välbekant. Det är inte lättare att rekrytera chefer på de högre nivåerna inom IT-branschen. Men som tur är finns det en i hög utsträckning outnyttjad resurser vad gäller toppchefer: kvinnor.

Det har det indiska konsultbolaget HCL tagit fasta på. Man går i spetsen för en global satsning kallad Women Lead, i vilken fler än 28 företag och organisationer engagerar sig. Syftet är att hjälpa kvinnor på mellanpositioner att ta det sista steget uppåt.

– Det här är inget rekryteringsprogram för vår räkning. Men det är bra om deltagare i Woman Lead lyckas få toppjobb och de får naturligtvis gärna jobba hos oss också, säger Pankaj Tagra, Nordenchef på HCL, när IT-Kanalen träffar honom.

Woman Lead är ett program där varje deltagare får sin egen personliga mentor, som ska hjälpa till på vägen mot högre chefspositioner. Det handlar uteslutande om kvinnor, både vad gäller deltagare och mentorer. Det första rundan för Norden drog i gång i måndags, 17 februari, med 28 deltagare som samlades i Stockholm för att lyssna på föreläsningar. Målet är att det ska bli ”examen” i mitten av juni.

Tidigare har Woman Lead-program genomförts i Indien och Australien. Genomförandet i Norden är det första i Europa. HCL står för organisation, rekryteringar, teknisk plattform och annat som krävs. HCL har drygt 1 200 anställda i Sverige.

– De nordiska länderna har kommit långt vad gäller jämställdhet, och fungerar som inspiration. Men det finns mycket att göra även i de nordiska länderna, säger Pankaj Tagra.

Rachel Powers som är global chef för HCLs tjänster för digital transformation är engagerad i Women Lead. På en fråga om hon är en förebild svarar hon att hon är ”en av många”. Vad gäller de förändringar som krävs pratar hon om attityder:

Fotografen Joakim De Groot, Hanna Wistrand som är lagledare för Team Västerort

– Många kvinnliga anställda, speciellt yngre, vill ha allt på en gång, som karriär, familj, med mera. Man kanske får tänka om och definiera om vad ”allt” är. Det här gäller många män också, säger Rachel Powers.

En tolkning av det hon säger är att de som som vill nå toppositioner i IT-branscher får lov att fokusera och försaka vissa saker. Gissningsvis är råd av den typen en sak som mentorer i Woman Lead-programmet kan bidra med.

Pankaj Tagra pratar med varm röst om samhällsengagemang som en viktig del av HCLs kultur, speciellt vad gäller jämlikhet och inkludering. Och man har definitivt gjort en symbolisk satsning i den riktningen genom att sponsra det kvinnliga juniorlaget i hockey Team Västerort. Som namnet anger verkar man i Stockholms västra förorter.

Finns det några likheter mellan idrottsvärlden och näringslivet vad gäller kvinnors möjligheter och utmaningar?

– Det handlar om att bygga upp självkänsla och våga stå för val som är annorlunda, som att spela hockey som tjej. Sponsringen vi får från HCL är viktig för vår verksamhet, säger Hanna Wistrand som är lagledare för Team Västerort.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00