Den värld som vi lever i, har alltid och kommer alltid att vara i kontinuerlig förändring och utveckling.
En utveckling som under vissa perioder går långsammare men som ibland tar något av paradigmskiftande kliv. Ett av de mest påtagliga av dessa utvecklingskliv tog sin början i och med uppkomsten av IoT – det sammankopplade samhället där saker gick från att vara just saker till att bli vad vi kan kalla för intelligenta saker. Saker som kan tänka och agera själva utifrån vissa fördefinierade förutsättningar, saker som kan kommunicera med andra saker, enheter och system. Där allt från minsta del till kompletta städer knyts samman för att skapa en bättre fungerande, säkrare och effektivare framtid. Till slutet av detta år räknar Gartner med att cirka 6,4 miljarder enheter kommer att vara uppkopplade, ett antal som sedan spås öka med i snitt 2,5 till 3 gånger per år.
Obegränsade möjligheter
Det mest intressanta med IoT, förutom att allt kopplas samman, är att det i princip inte finns några gränser för användning. Redan idag förekommer lösningar för hela städer med trafikoptimering, smart belysning, övervakning med mera. Vi hittar stora framsteg inom industrin där IoT lägger en grund för bättre arbetsvillkor, bättre produkter samt en bättre lönsamhet och ekonomi.
Vi ser även hur IoT hjälper oss skapa en bättre miljö genom att optimera energiutnyttjande, minska koldioxidutsläppen och förbruka mindre resurser vilket idag närmast är en förutsättning för att vår värld ska kunna överleva. När vi pratar om överlevnad så skapar IoT helt nya förutsättningar inom det medicinska området där insamlade data från diverse bärbara enheter ligger till grund för en bättre förståelse av våra kroppar och vår hälsa men även agera som en bärbar doktor som aktivt kan varna oss innan något är försent.
På samma sätt hjälper IoT bönderna att optimera sina resurser, att spara på vatten och att på bästa sätt utnyttja sin mark – allt för att vi även i framtiden ska kunna föda en ständigt växande population. Slutligen har vi den del inom IoT där Arrow skapat sin egen plats i historieböckerna. Detta i form av SAM som i detta sammanhang står för Semi-Autonomous Motorcar men som fått sitt namn från Indy Racing föraren Sam Schmidt som efter en krasch i början av 2000 blev förlamad från nacken och nedåt.
Ett tekniskt mästerverk
Tack vare teknisk ingenjörskonst i den högre skolan lyckades experter inom flera discipliner att modifiera en Corvette C7 Stingray på ett sådant sätt att en kvalificerad men förlamad förare i form av just Sam Schmidt på ett säkert sätt kunnat medverka under tävlingslika förhållanden. Detta möjliggjordes genom en kombination av sensorer och kameror som registrerar huvudrörelser vilka styr hjulen och en sug-/blås lösning som kontrollerar acceleration och bromsning. Denna kompletta integration mellan teknik och människa som SAM uppvisar är ett förstklassigt exempel på hur långt utvecklingen och IoT nått.
En optimerad arbetsplats
Ett annat område som är på klar frammarsch är vår dagliga arbetsplats. I en värld där det blir allt vanligare med delade arbetsytor och mobila användare blir även de tekniska lösningarna allt viktigare. Detta för att maximera produktiviteten, öka användarupplevelsen och nå den fulla potentialen av den fria arbetsplatsen.
Ett av de företag som kommit längst på detta område är HPE som med Intelligent Spaces skapar en brygga mellan teknik och människa. Lösningen integrerar traditionella produktivitetstekniker från Microsoft med IoT och dataanalys i realtid. Exempel på detta är möjligheten att i realtid se vilka rum eller kontorsplatser som är lediga, guidning till rätt plats, toaletter, restaurang med mera. Det kan även omfatta en automatiserad anpassning av mötesrum när det kommer till värme, skrivbordshöjd, belysning, ventilation och anslutningar etcetera.
Med fokus på säkerhet
Som alla vet så finns även en mer negativ sida av IoT och detta i form av den ökade kontaktyta för olika former av cyberbrottslighet som detta öppnar för. För att minska dessa risker och samtidigt minimera kostnaderna för konfiguration och underhåll av mobila sidan av företagens infrastruktur har Aruba, ett HPE ägt företag, tagit fram vad som kallas ”the Policy Enforcement Firewall”.
Denna lösning ger en unik, på användarnivåbaserad insyn, av all trafik i nätverket och som i samarbete med AppRF tekniken ger möjlighet till en djuplodad paketanalys för att på detta sätt klassificera och tillåta eller blockera mer än 1500 olika appar och tjänster. Lösningen är tack vare sin flexibilitet och enkla handhavande en optimal lösning för att maximera företagets skydd till lägsta möjliga kostnad och underhåll.
IoT orienterad partnerdag
Utifrån dessa tankar kommer Arrow hålla en Partnerdag den 28:e mars där leverantörer berätta hur de ser på IoT och hur Arrows partners aktivt kan jobba med IoT i olika sammanhang.
Är du intresserad av att delta på Arrows Partnerdag på temat Internet of Things, kan du anmäla dig här eller nedan.