Kostnadseffektivisering och IT-skydd går hand i hand
Hem SÄKERHET Kostnadseffektivisering och IT-säkerhet går hand i hand

Kostnadseffektivisering och IT-säkerhet går hand i hand

Publicerat av: Redaktionen

Larm om höjda kostnader har präglat nyhetsflödet den senaste tiden – allt från energi till livsmedel ökar i pris.

Ett område som inte har fått så mycket uppmärksamhet och som i huvudsak drabbar företag är stigande kostnader kopplade till IT-säkerhet.

Det som ligger bakom denna utveckling är ökande cyberhot kombinerat med expanderande molnbaserade nätverk. För IT-återförsäljare gör det här att det är viktigt att sälja rätt saker till företagen.

Arbetsplatsen är inte längre samma kontrollerade och avgränsade miljö som den än gång var, och verksamheter måste anpassa sig därefter. Förändringar i hur vi arbetar har lett till att gränsen mellan kontorets sfär och världen utanför har suddats ut, vilket i sin tur har skapat mer komplexa nätverk som driver kostnader.

Tidigare hanterades växande nätverk genom att implementera ytterligare säkerhetslösningar, men förutom att dessa inte har gett ett komplett skydd har de medfört eskalerande kostnader. Därför kan väsentliga besparingar göras genom att ersätta lösningarna med ett, eller några få, mer heltäckande och skalbara säkerhetssystem.

Kostnadsmedvetenhet handlar dock inte bara om att göra besparingar, utan också om att undvika potentiella utgifter. Det som orsakar de största kostnaderna kan vara att inte ha ett robust säkerhetssystem över huvud taget. Att inte förebygga cyberattacker kan både leda till allvarliga driftsstörningar och att företaget utestängs från sitt eget nätverk. Företag har helt enkelt inte råd att blunda, då det kan resultera i försäljningsfall, ett skadat varumärke eller i värsta fall att hela verksamheten äventyras.

För att förhindra att säkerhetskostnaderna för molninfrastrukturen ökar, något som är särskilt kritiskt för verksamheter med snäva budgetar, finns flera åtgärder att ta till. Här är några aktiviteter såväl återförsäljare som företagen själva behöver prioritera för att få ett säkert men ändå kostnadseffektivt nätverk:

1.Involvera ledningen

De högsta IT-cheferna inom en organisation är vanligtvis mer inriktade på strategier än tekniska implementeringar – och de är väldigt medvetna om vad som kostar. Det är viktigt att säkerhetskulturen får en självklar plats i utformningen av de strategiska planerna, och att det finns en medvetenhet om organisationens risk- och säkerhetssituation.

2.En bättre överblick ger ökad kostnadseffektivitet

Kostnadseffektivisering och IT-skydd går hand i hand

Niklas Enge, Regional Manager Norden, Progress

Företag och andra verksamheter bör i möjligaste mån prioritera att alla delar av nätverket kan styras på distans och säkerställa aktiv monitorering av alla anslutna enheter. Problem måste kunna ringas in med precision, och det finns inget annat sätt att göra det på. Samtidigt får inte personlig integritet eller olika regelkrav kompromissas.

3.Prioritera användarvänlighet och integration

Systemen måste vara enkla att distribuera och använda, annars kommer användarna att hitta mer bekväma kommunikationssätt utanför brandväggen.

Säkerhetslösningen behöver därför exempelvis vara kompatibel med alla typer av enheter och operativsystem.

4.Kryptering av data

Vid en attack måste företagets data skyddas så att den varken exponeras eller exploateras, och ett effektivt verktyg för detta är kryptering. För att få en kostnadseffektiv krypteringsstrategi bör den utformas utifrån nätverkets infrastruktur och den typ av data som ska skyddas, oavsett om det handlar om betalningsuppgifter, personuppgifter eller hälsodata.

5.Detektering av intrång och avvikelser

Detektering och analysmöjligheter är helt avgörande för snabb upptäckt och hantering av incidenter. Övervakningslösningen måste kunna se allt och analysera det, vilket bland annat innebär att den måste ha kapacitet att hantera även den mest aktiva delen av nätverket. Att logga flöden av både ut- och ingående IP-trafik gör det möjligt att optimera kostnaderna för molnövervakning.

Kort sagt måste strategier som fokuserar på molnsäkerhet vara högst upp på agendan. Just nu är det största misstaget som går att göra att tro att det existerande systemet kommer att kunna säkra ett växande nätverk. Detta finns inga sätt att komma runt att det behövs investeringar i IT-säkerhet. Annars blir det svårt att undvika de stora kostnader som olika former av cyberbrott kan innebära. I slutändan handlar därför satsningen om att ge företaget kraft att stå emot omvärlden.

Niklas Enge, Regional Manager Norden, Progress

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00