Nordiska företag räknar med att drabbas av cyberattacker – men prioriterar inte IT-säkerheten
Hem NYHETERMOLNTJÄNSTER Nordiska företag räknar med att drabbas av cyberattacker – men prioriterar inte IT-säkerheten

Nordiska företag räknar med att drabbas av cyberattacker – men prioriterar inte IT-säkerheten

Publicerat av: Redaktionen

Ny undersökning från VMware 

– 76 procent av IT-beslutsfattare räknar med att drabbas av cyberattacker inom den närmaste tremånadersperioden

– Enbart 8 procent av europeiska företagsledare prioriterar IT-säkerhet som verksamhetsfråga

– Mer än var tredje IT-beslutsfattare rapporterar inte cyberattacker till ledningen

VMware, ledande inom molninfrastruktur och företagsmobilitet, presenterar en ny undersökning som visar att IT-säkerheten underprioriteras av en majoritet av nordiska företag. Detta trots att de flesta IT-beslutsfattare räknar med att drabbas av en cyberattack inom den närmsta tiden.

Enligt undersökningen räknar över 75 procent av IT-beslutsfattare med att deras företag ska drabbas av en cyberattack inom de närmaste 90 dagarna. Trots detta uppger enbart 40 procent av IT-beslutsfattarna att IT-säkerheten ses som en prioritet i företaget. De allt mer komplexa digitala landskapen gör det svårt för företag att hänga med i hotutvecklingen – nästan hälften (49 procent) av de nordiska IT-beslutsfattarna anser att företagets största sårbarhet utgörs av det faktum att cyberangreppen utvecklas snabbare än säkerhetslösningarna de har idag.

Bristande transparens kan förklara prioritering

Enligt undersökningen anser omkring var fjärde nordisk IT-beslutsfattare (26 procent) och kontorsanställd (24 procent) att det är företagets VD som

Per Gustafsson, Sverigechef på VMware

Per Gustafsson, Sverigechef på VMware

bär ansvaret vid ett dataintrång. Samtidigt svarar över en tredjedel (34 procent) av IT-beslutsfattarna att de medvetet låter bli att rapportera dataintrång till ledningen.

Den bristande transparensen i den dagliga verksamheten leder med andra ord till att de ytterst ansvariga inte har full insyn i rådande säkerhetsrisker – vilket kan förklara företagsledningarnas nedprioritering av IT-säkerheten. Denna slutsats stärks av en färsk undersökning genomförd av tidningen The Economist, på uppdrag av VMware, som visar att enbart 8 procent av företagsledare i EMEA (Europa, Mellanöstern och Afrika)-regionen ser cybersäkerhet som en prioritering för företaget. Detta är ett oroande resultat eftersom dagens cyberattacker kan leda till att företaget förlorar intellektuella tillgångar och kunddata, vilket kan skada företagets verksamhet, konkurrenskraft och rykte avsevärt.

– Den bristande kommunikationen mellan företagsledare och IT-beslutsfattare är symptomatisk för de utmaningar som många organisationer står inför när de vill utveckla verksamheten och samtidigt stå säkra mot de ständigt föränderliga cyberhoten. Framgångsrika organisationer klarar av att utvecklas och samtidigt skydda sitt varumärke och sina kunders förtroende. För att klara av att skydda användardata idag – när vi använder allt fler typer av enheter i allt fler sammanhang – krävs det att man går längre än att anta traditionella IT-säkerhetslösningar, säger Per Gustafsson, Sverigechef på VMware.

Människor och arbetsprocesser ett lika stort problem som tekniken

40 procent av nordiska IT-beslutsfattare anser att de främsta IT-säkerhetsriskerna finns inom organisationen, i form av slarviga eller outbildade medarbetare. 39 procent av samma grupp uppger att företaget har en speciell handlingsplan eller process för ett eventuellt säkerhetsintrång men bara 20 procent av kontorsanställda svarar samma sak. Samtidigt uppger nästan hälften (48 procent) av nordiska IT-beslutsfattare att felaktiga säkerhetspolicys för medarbetare utgör en stor säkerhetsrisk.

– Säkerhet handlar inte bara om teknik. Som undersökningen visar så spelar människors beteenden en avgörande roll i en organisations säkerhetsarbete. Det är dock viktigt att inte begränsa sina medarbetare, utan att ständigt ge dem verktyg de behöver för att kunna utvecklas. Progressiva organisationer förstår att det inte längre räcker med ett reaktivt säkerhetsarbete för att säkra applikationer och data.  Genom att anta en mjukvarudefinierad säkerhetsstrategi som holistiskt byggs in i hela verksamheten har dessa organisationer kunnat få den flexibilitet som krävs för en säker och framgångsrik digital verksamhet, säger Per Gustafsson, Sverigechef på VMware.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00