Viktiga insikter och värdefulla råd på vägen mot ett framtidssäkrat nätverk
Hem KANALRÖST Viktiga insikter och värdefulla råd på vägen mot ett framtidssäkrat nätverk

Viktiga insikter och värdefulla råd på vägen mot ett framtidssäkrat nätverk

Publicerat av: Redaktionen

[Krönika] Förr eller senare kommer alla som administrerar ett företagsnätverk att råka ut för det oundvikliga – den övriga organisationen börjar ställa krav på förbättrad användarupplevelse och utöva påtryckningar om att leverera ökad effektivitet.

Det är ett fenomen som finns i de flesta organisationer, även om det kanske är särskilt tydligt inom stora företag med egna datacenter.

Det är också en utmaning som blir särskilt kännbar för organisationer som inte uppdaterat sina nätverk på länge, eller som gjort det gradvis och under lång tid. Föråldrad hårdvara och mjukvara öppnar inte bara för frågetecken kring säkerheten, de drabbas oftare av problem som ger försämrad prestanda och erbjuder inte den flexibilitet som krävs för att nätverksadministratören ska få det handlingsutrymme som krävs för att tillgodose organisationens krav och önskemål.

Här finns anledning till viss självkritik från leverantörshåll, för en viktig anledning till att så många företag närmast krampaktigt hållit fast vid teknik som inte bara brister i flexibilitet utan ofta även levererar otillräcklig prestanda är att det saknats tillräckligt innovativa nyheter för att övertyga dem om värdet i att uppgradera.dell

För faktum är att dagens nätverkslösningar – där det är möjligt att använda öppen källkods-mjukvara och där hårdvaran inte är låst till viss mjukvara – är betydligt mer flexibla och ger ett betydligt större handlingsutrymme.

Men även om många företag har börjat ta tag i sina nätverksproblem så är det bara att konstatera att övergången till Software Defined Networking och virutaliseringslösningar för att bygga smartare och snabbare nätverk fortfarande går väldigt långsamt. Att det finns utrymme för ny teknologi att slå igenom på nätverksområdet kan vi se på flera håll, inte minst på det stora genomslag som automatisering fått den senaste tiden. Men det i sig är inte en tillräckligt stor förändring för att nätverksadministratören ska slippa påtryckningar från organisationen.

Det är de stora bolagen som tagit de första kliven på området, det är en bild som tydligt framkommer i det whitepaper som IDC och Dell nyligen publicerat, ”Networks That Deliver Change”. I mindre bolag har ledningen en tendens att se IT-investeringar som ett kostnadsställe bland andra, vilket leder till att de missar den strategiskt viktiga roll som IT-avdelningen faktiskt har för att bereda väg för innovation och nytänkande i organisationen.

Detta får stora effekter när det kommer till företagets förmåga att ta till sig – och investera i – ny teknik, inte minst eftersom så många som 34 procent av alla beslutsfattare i IDC:s undersökning föredrar att vänta till dess att en lösning har testats utförligt av andra innan de ger sig på att implementera den i den egna organisationen.

När proppen väl går ur kan det gå snabbt, som det gjort för virtualisering inom servrar eller på applikationssidan. Men det leder samtidigt till ännu längre fördröjningar i genomslaget, vilket vi ser om vi istället tittar på virtualiseringteknikens genomslag på nätverksområdet. Där tar utvecklingen betydligt längre tid.

Mindre företag sitter ofta med stora investeringar som gjorts i befintlig nätverksinfrastruktur och en fragmenterad flora av verktyg och operationella rutiner. Utan en integrerad helhetslösning för administration av IT-infrastruktur och nätverk går det inte att undvika handpåläggning, vilket i realiteten också förhindrar alla typer av automatisering inom nätverket.

Det här är inte heller det enda problemområdet som IDC pekar på i sin rapport. Den stora kunskapsbrist – och brist på såväl förståelse som erfarenhet – som finns kring Software Defined Networking-lösningar ute på företagen är ett potentiellt sett ännu större hinder. Bland de svarande organisationerna i IDC:s undersökning är det bara en femtedel som har praktisk erfarenhet av tekniken – och i den gruppen är det bara en procent som säger att de använder den i stor utsträckning.

Det här är ett tydligt tecken på en mer omfattande problematik – som går bortom ledningsgrupper och styrelserum – i hur branschen fungerar: Organisationerna saknar helt enkelt såväl tillräcklig kunskap som certifierade medarbetare för att kunna driftsätta en modern nätverksinfrastruktur. Företag riskerar därför att helt gå miste om de strategiska vinster som finns att hämta och de riskerar således att bli omsprungna av de konkurrenter som har de förutsättningar som krävs för att kunna agera snabbare.

Men hoppet är inte ute. Genom att bli bättre på att dela den kunskap som faktiskt finns internt och utnyttja befintliga resurser går det att kompensera för de här bristerna. Att ta inspiration från DevOps-mentaliteten och bryta upp de täta skott som många företag fortfarande har mellan olika delar av sina IT-avdelningar för att på så sätt låta kompetens och erfarenhet flyta mellan server-, lagrings- och nätverksteam är ett utmärkt första steg.

Paul Arts, EMEA Network Marketing Lead, Dell

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00