Aruba EMEA Atmosphere – platsen där vi växlar över till en trådlös värld
Hem EVENTEVENT BEVAKNING Aruba EMEA Atmosphere – platsen där vi växlar över till en trådlös värld

Aruba EMEA Atmosphere – platsen där vi växlar över till en trådlös värld

Publicerat av: Redaktionen

Aruba och HPE visar oss vägen hur vi på bästa, säkraste och snabbaste sätt växlar från kabelanslutna lösningar till trådlösa dito.

Vi står med den ökade molnintegrationen inför en av våra största IT-relaterade förändringar sedan vi en gång i tiden datoriserade våra kotor. Vi får allt flera uppkopplade enheter både privat, på företagen och framför allt med alla IoT baserade lösningar. Detta ställer så klart större krav på dagens och morgondagens leverantörer av både tjänster och produkter. Under Arubas event Atmosphere i veckan som var fick vi möjlighet att prata med bland annat Alain Carpentier, VP för HPE Aruba EMEA.

Alain Carpentier, VP för HPE Aruba EMEA

Alain Carpentier, VP för HPE Aruba EMEA

Alain har sedan han började på HP jobbat inom flera olika områden och var senast ansvarig för nätverks sidan inom HP vilket gör att han har ett högt tekniskt kunnande inom satsningen på den kombinerade trådlösa och mobila framtiden som Aruba håller på att genomföra.

Sverige – viktigt land

Alain berättar att Aruba har satt samman en nordisk region där vi ser fyra länder samt baltländerna. Här finns en övergripande svensk ledare som sköter allt löpande åt Alain. Till detta har företaget en brittisk kille som är kanalansvarig för Sverige och en förhållandevis ny ansvarig för Sverige som land och det är Rickard Schumancher, vars intervju ni kan läsa separat. Dessa tillsammans med underliggande personal utgör den nordiska gruppen inom Aruba.

  • Sverige är av tradition ett viktigt land för oss tack vare att landet ligger långt framme tekniskt sätt. Vi har därför lagt ner stort fokus på att ta fram den bästa kompetensen från både HPE och Aruba när det nya teamet skapades, allt för att på bästa sätt ta till vara på den enormt potentiella marknad som finns här, berättar Alain.
  • Sedan har vi den mobila sidan där företag i Norden och framför allt inom Sverige ligger väldigt långt framme och här jobbar vi oerhört mycket med våra mobila lösningar som är en uppsättning verktyg, vilka enligt många bedömare verkligen är ”top of the line” lösningar.

Hög IT- mognad

Oavsett om du jobbar med en platta eller mobil enhet är det av största vikt att företaget som du jobbar åt ger dig möjligheten att använda denna för att underlätta dina arbetsuppgifter. Detta ser vi även allt mer som ett krav som kommer från de anställda.

  • De anställda i Sverige har en från grunden mycket hög mognad och kunskap kring användandet av mobila enheter vilket vi försöker dra nytta av och skapa en bättre arbetsmiljö. Detta är något som i förlängningen gynnar både de anställda, företaget och så klart deras kunder. Dessutom så skapar möjligheten att använda samma verktyg både privat och på jobbet ett igenkände vilket i sin tur leder till en högre produktivitet.

Trots mognaden så är det inte bara att rulla ut en ny lösning och tro att allt ska fungera direkt. När HPE Aruba jobbar mot företag så handlar det om att kombinera befintliga lösningar och anpassa och säkra upp dessa mot den nya tekniken. Normalt finns det både kabelbundna och trådlösa anslutningar på ett företag men de flesta vill öka andelen på den sistnämnda men ändå bibehålla hastighet säkerhet från den mer traditionella nätverksuppsättningen.

  • Delvis löser vi denna del genom att säkra upp enheter och program och styra vad som får användas i privat bruk och vad som får användas enligt företagens policy. På detta sätt så används företagens infrastrukturella accesspunkter i de lägen som arbetsrelaterade uppgifter ska utföras medan annan trafik inte tillåts. Detta är så klart bara en mycket förenklad förklaring.
  • Vi jobbar kontinuerligt med att hitta lösningar som kombinerar mobil data med WiFi anslutningar för att hela tiden skapa den bästa, säkraste och effektivaste uppkopplingen för våra kunder och deras anställda. I grunden har vi en lösning som heter ClearPass vilket är en sorts kontrollverktyg som analyserar all mobil och IoT relaterad data. Basinställningen för denna är att all trådlös data klassas som osäker och att det bara är de enheter eller det data som vi godkänner som får passera vilket ger den säkrast möjliga stommen för företag.

Framtid med krav

Alain berättar vidare att vi står inför en stor utmaning med tanke på alla IoT enheter som dagligen sätts i bruk. Detta ställer kontinuerligt högre krav på såväl säkerhet som ökad datakapacitet från våra accesspunkter och switchar. Vi kommer dessutom med kommande 5G nätverk att få se änne fler lösningar där just de mobila LTE nätverken samarbetar med accesspunkter för att hela tiden avlasta de mobila näten och skapa ett jämnare flöde.

  • Vi ska även komma ihåg att det i grunden är en stor skillnad på trådlösa WiFi nätverk och mobila nätverk trots att båda är trådlösa där de förstnämnda har en mer kontrollerad fysisk anslutningspunkt medan de sistnämna alltid finns i luften så att säga. Detta ställer oerhört höga krav på den tekniska lösningen som ska hantera trafiken på både ett säker och till största möjliga sätt underhållsfritt sätt och här har vi på Aruba redan ett fungerande och väl beprövat koncepts, berättar Alain.
  • Vi jobbar vertikalt över multipla områden där vi skapar digitala arbetsrum och vi ser för varje år en klar ökning av det mobila användandet oavsett bransch. Som exempel kan vi ta hotellen där allt fler kedjor börjar använda mobilen både som nyckel och som vägvisare till rummen. Detta är ett utmärkt exempel på hur vi kan låta LTE och WiFi nät jobba tillsammans.

Högsta hastighet och säkerhet

Som nämnts ovan så omfattar säkerheten en mycket stor del av Arubas arbete och förutom ClearPass så erbjuder Aruba även en tjänst kallad VIA – Virtual Intranet Access. Detta är en hybrid IPsec/SLL VPN lösning som stödjer VPN till tredjeparts system. Genom att skanna tillgängliga trådlösa nätverk för att hitta bästa möjliga nätverk och sedan med automatik starta VPN anslutningen till företaget. Detta gör att användare med i princip noll kunskap om tekniken ändå kan jobba säkert i alla lägen. Lösningen kombineras även med vad som kallas för Suite B kryptering som är en snabbare och kraftfullare kryptering som även gör det möjligt för myndigheter med mera att använda tekniken.

När vi däremot pratar om lösningar direkt på egna förtag så har Aruba även några av marknadens klart effektivaste och kraftfullaste accesspunkter med multi-user mimo teknik. Dessa lösningar kombineras med BLE beacons för att enkelt kunna bygga ut lösningarna med exempelvis avancerad positionering över både WiFi och LTE nätverken.

  • Trots att vi har en mycket avancerad teknisk lösning så är det sällan denna vi pratar om med våra kunder utan fokus ligger alltid på att förstå och lösa kundens problem och önskemål. Detta är även en kultur som vi sprider inom företaget, vi ska vara ett förstående företag med muskler och kompetens att lösa alla utmaningar på den trådlösa och mobila sidan, avslutar Alain.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00