Så sprider sig skadlig kod
Hem SÄKERHET Ny trendrapport: Så sprider sig skadlig kod

Ny trendrapport: Så sprider sig skadlig kod

Publicerat av: Redaktionen

En ny trendrapport från Unit 42 på Palo Alto Networks visar att skadlig kod allt oftare sprids i krypterade nätverk.

Det växande intresset för AI utnyttjas av bedragare och bluffsajter.

Unit 42-teamet på Palo Alto Networks har släppt en ny undersökning som beskriver aktuella trender inom skadlig kod och metoderna som används för spridning. Rapporten 2023 Network Threat Trends Research Report ger säkerhetsansvariga insikter om kommande hot från skadlig programvara tillsammans med konkreta råd om hur de kan förstärka skyddet.

För att upprätthålla ett effektivt skydd mot cyberattacker och skadlig programvara är det avgörande att följa trender hela tiden anpassa sin säkerhetsstrategi. Att förstå förändringarna i hotlandskapet är absolut nödvändigt för säkerhetsproffs att bygga upp ett starkt försvar mot sofistikerade skadliga attacker.

Höjdpunkter från rapporten:

  • Bedrägerier som utnyttjar det stora intresset för AI/ChatGPT ökar snabbt: Unit 42 har noterat en ökning på 910 % för antalet nyregistrerade domäner som liknar ChatGPT.
  • Utnyttjande av sårbarheter har ökat med 55 % jämfört med 2021. För att upptäcka dessa använder sig hotaktörer allt oftare av så kallade Red Team-verktyg –som skapats för att testa och förstärka säkerheten men som lätt hamnar i fel händer och då blir till vapen.
  • Så sprider sig skadlig kodSkadlig Linux-programvara är på frammarsch och riktar sig särskilt mot molnbaserade system. Uppskattningsvis körs 90 % av systemen i publika molntjänster på Linux. De vanligaste typerna av hot mot Linux-system är botnät (47 %), kryptogrävare (21 %) och bakdörrar (11 %).
  • PDF är den vanligaste filtypen som används för att sprida skadlig programvara genom e-postbilagor (66,6 % av det totala antalet).
  • Trafiken till kryptogrävare har fördubblats under 2022.
  • Skadlig kod sprids allt oftare genom krypterad nätverkstrafik. Genom att efterlikna normal trafik försöker hotaktörerna undgå och minska chansen för upptäckt.
  • En växande andel av skadlig programvara riktas mot inbyggda IT-system: Antalet attacker mot företag inom tillverkning, logistik och energisektorn har ökat med 238 % från 2021 till 2022.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00