[KRÖNIKA] Det nya decenniet är här och redan nu i tidigt 2020 kan vi konstatera att teknikens utveckling inte tycks slå av på takten.
För oss på Lenovo har innovation alltid varit en stark drivkraft och att ständigt ha blicken framåt och få syn på trender och utvecklingsmönster är en mycket central del av vårt arbete framåt. Nedan presenteras tio trender som vi på Lenovo ser kommer vara tongivande under det nya 20-talet. Somliga av dessa är synliga redan idag och spås ge ringar på vattnet redan inom de kommande månaderna.
2020 blir 5Gs år
De nya 5G-näten kommer under 2020 att rullas ut på bred front och generera förändringar för den uppkopplade världen, inte minst för företag. 5G väntas kunna leverera dataöverföring i hela 100 gånger högre hastigheter än 4G, vilket gör att det är närmast omöjligt att överblicka de förändringar 5G kommer att innebära.
Det går dock att med säkerhet säga att det kommer ha stor påverkan på industrin. För företag kommer övergången till 5G-nätverk att möjliggöra större flexibilitet för de anställda, öka produktiviteten och i förlängningen bidra till ökad lönsamhet. Detta då nätverk kan designas med större hänsyn till den enskilda verksamhetens behov. Exempelvis kan anställda bli mindre beroende av geografisk närvaro då hologram gör det möjligt att ersätta fysisk närvaro på möten. Även inom framtidens sjukvård kommer vi kunna se stora förändringar när läkare med hjälp av robotteknik kan operera patienter på distans.
För konsumenten kommer dock den fulla upplevelsen av 5G-teknologin att dröja något längre. Närmast i tiden ligger utvecklandet av kraftfullare hårdvara, såsom datorer och laptops med alltmer innovativa och komplexa funktioner och applikationer.
Vikbara skärmar förändrar hur vi ser på bärbara enheter
Vi har redan börjat se de vikbara enheterna dyka upp, och redan under det tidiga 20-talet kommer deras ökande popularitet rubba gränserna mellan smartphone och laptop. Vikbara skärmar ger större skärmyta till våra mest portabla enheter och kommer därmed sudda ut gränsen mellan arbete och privatliv mer än någonsin tidigare. Samtidigt blir vi alltmer portabla när vi jobbar, vilket i sin tur leder till att fler företag kan växa sig utanför sina geografiska gränser och bli globala. Allt tack vare att tekniken skapar snabba, effektiva och smidiga möjligheter att vara produktiv.
AI blir en större del av vardagen
Under 2020 kommer artificiell intelligens (AI) inte längre att vara den senaste trenden inom teknik, utan snarast något som arbetar i bakgrunden för att förbättra våra liv, arbetsprocesser och vår upplevelse. Det globala analysföretaget IDC spår till exempel att 60 procent av världens lyxhotell kommer använda AI för en bättre kundupplevelse redan år 2024. Användningen av AI kommer dock att präglas av ansvarsfrågan och verksamheter kommer bli tvungna att utveckla och använda AI på ett mer ansvarsfullt sätt än vi ser idag, då det ännu är relativt oreglerat. Detta då AI på samma sätt som det kan göra gott, kan användas på oförutsedda och oönskade sätt.
Integritet fortsatt viktig för konsumenter
I takt med att vi kopplar upp mer av våra liv, blir den egna integriteten en allt viktigare fråga. Samtidigt som konsumenter omfamnar uppkopplade, smarta enheter visar en studie av World Economic Forum från 2019 att 57 procent av konsumenter är obekväma med företags användande av data. Under 2020 kommer allt fler konsumenter vilja ha kontroll över sin personliga data och för företagen blir det otroligt viktigt att visa hur de skyddar slutanvändarens integritet. Varumärken, inte minst teknikföretagen, behöver bli mycket mer transparenta kring vilken data som samlas in och hur den används för att bibehålla användarnas förtroende.
Arbetskraften fortsätter optimeras
Under 2020 kommer relationen mellan människa och maskin fortsätta att utvecklas för att optimera arbetsflöden, spara tid och kommunicera mer effektivt. Med ny teknik kan tidigare arbetsmönster förändras i grunden. Exempelvis kan AI förbättra produktiviteten under konferenssamtal genom transkribering och översättning i realtid. Nya samarbets- och kommunikationsmöjligheter kommer inte bara förbättra kommunikationen i isolerade aktiviteter utan kommer att genomsyra hela företagens verksamhet.
Säkerhet en fortsatt topprioritet
Att kunna erbjuda en flexibel arbetsplats är en fördel för företag som vill rekrytera de bästa talangerna. Men då distansarbete blir allt vanligare måste företagens säkerhetssystem även inkludera arbetsplatser utanför kontoret. Kontextanpassad klientsäkerhet med stöd av AI kommer vara fundamentalt för att kunna förutsäga, förebygga, upptäcka och hantera skadlig aktivitet. När både mängden och värdet av data fortsätter att öka, blir den potentiella skadan vid en attack betydligt större och heltäckande säkerhetssystem är därför en nödvändighet.
Smarta företag
När molnet ersätter traditionella datacenter blir databearbetning i uppkopplade gränsenheter (edge computing) en kompletterande del av en smart IT-infrastruktur. Drygt 20 miljoner IoT-enheter förväntas vara uppkopplade till internet 2020 och fler företag kommer att decentralisera sin molninfrastruktur och flytta AI-drivna applikationer och dataanalys närmare slutanvändaren för att minska latensen, öka hastigheten och förbättra affärsverksamheten.
Patientupplevelsen förbättras med uppkopplad och virtuell vård
Idag förväntar sig konsumenter bättre och snabbare vårdmöjligheter. Kombinationen av smarta enheter hemma och möjligheten att kontakta läkare virtuellt kommer att förändra patientupplevelsen och ge bättre resultat. För att kunna upprätthålla god hälsa och behandling av kroniska sjukdomar krävs regelbunden vård, och smartare teknologi är en stor del av lösningen. Det växande närverket av bärbara medicinska IoT-enheter och tjänster gör det möjligt att bygga mer hälsosamma samhällen genom personlig och effektiv vård med virtuella vårdlösningar.
Utbildning utvecklas med AR och VR
Att skolresor och kulturella upplevelser berikar lärandet vet vi sen gammalt. Inom utbildning bidrar förstärkt och virtuell verklighet (AR/VR) till en uppslukande upplevelse som ökar förståelsen och möjligheten att komma ihåg det som lärs ut. Gartner förutspår att 60 procent av alla institutioner inom eftergymnasiala studier kommer att använda VR i klassrummet 2021. Elever kommer ha möjligheten att ta till sig kunskap på sätt som inte har varit möjligt tidigare samt få mer jämställda förutsättningar. Lärare kommer dessutom ha möjligheten att använda data för att skapa personliga läroplaner som ser till elevens behov
Gaming i molnet ökar
Viljan om att kunna spela spel oberoende av var man befinner sig ökar och därmed även önskan om att kunna spela krävande spel på sin smartphone, surfplatta eller bärbara dator även när de inte är hemma. Gaming i molnet blir allt populärare bland de som spelar, och portabla enheter med hög prestanda till ett överkomligt pris utvecklas i allt större utsträckning för att möta konsumenternas behov.
Morten Karlsrud, Nordenchef på Lenovo