Ny studie: Yngre anställda benägna att lämna ut sårbar företagsinformation
Hem SÄKERHET Ny studie visar: Yngre anställda benägna att lämna ut sårbar företagsinformation

Ny studie visar: Yngre anställda benägna att lämna ut sårbar företagsinformation

Publicerat av: Redaktionen

Motorola har tillsammans med företaget YouGov genomfört en undersökning för att kartlägga riskbeteenden bland svenskarnas mobilanvändning.

Att ha en cybersäkerhetslösning på sin dator är något de flesta ser om en självklarhet, såväl på jobbet som privat, men när det kommer till mobiltelefonen är verkligheten en annan.

En tredjedel av svenskarna uppger bland annat att de idag inte har någon cybersäkerhetslösning alls på sin mobiltelefon.

Undersökningen visar även på flertalet högriskbeteenden bland unga mellan 18 och 29 år, och de skiljer sig markant på många områden från hur 50 till 59-åringarna agerar kring cybersäkerhet. Mest alarmerande är att hela 42 procent av personerna mellan 18 och 29 år svarar ja på frågan om de skulle gå med på att lämna ut företagsdata till en overifierad mottagare.

Ny studie: Yngre anställda benägna att lämna ut sårbar företagsinformation

Med företagsdata menas här till exempel information om personal, om företagets ekonomi, säkerhetsföreskrifter, processer för behörigheter och åtkomst, eller annan information belagd med sekretess. Här syns stor skillnad mellan åldersgrupperna. Bara 5 procent av de mellan 50 och 59 år svarar ja på samma fråga. Här finns även en skillnad mellan kvinnliga och manliga respondenter. Endast 13 procent av kvinnorna uppger att de skulle lämna ut företagsdata, medan bland män är den siffran 23 procent. Var sjätte 18 till 29-åring (16 procent) skulle dessutom vara beredd att lämna ut sekretessbelagda uppgifter i utbyte mot betalning.

– Det är både intressant och delvis skrämmande att se att inställningen och beteendet kring mobil säkerhet skiljer sig så markant mellan åldersgrupperna, säger Steven Antoniou, Nordic Business Development Manager på Motorola. Här ser vi att företag idag har ett stort behov av att utbilda de anställda och säkra upp företagsdata som annars kan bli ett enkelt byte för olika typer av attacker och intrång.

 Lösenordsslarv vanligare bland unga – men alla åldrar drabbas av attacker

Åldersgruppen 18 till 29 år utmärker sig inom fler områden. Bland annat har de i högre utsträckning än övriga åldersgrupper samma lösenord till privata och arbetsrelaterade appar och tjänster på mobiltelefonen. Så många som 37 procent av 18 till 29-åringarna använder samma lösenord. Motsvarande siffra bland 50 till 59 åringarna är 14 procent. De yngre är också mer benägna att låna ut sina telefoner till barn där 33 procent svarar ja på den frågan, i motsats till endast 9 procent av 50 till 59-åringarna.

Hackarna tycks dock inte göra större skillnader på sina måltavlor baserat på ålder; 55 procent av 18 till 29-åringarna har någon gång blivit utsatta för bedrägeriförsök på sin mobiltelefon, via exempelvis e-post kopplad till telefonen, sms/meddelanden, samtal eller via hemsidor och appar. Motsvarande siffra bland 50 till 59-åringarna är 45 procent.

 Utbildning i cyberhygien viktigare än någonsin

Hälften av svenskarna i undersökningen, 49 procent, uppger att de känner oro över att deras information ska hamna i orätta händer och en fjärdedel säger sig ha dålig kännedom om vilka cyberrisker mobiltelefonen utgör. Här behövs utbildning i cybersäkerhet, men inte minst i cyberhygien för att upplysa om konsekvenserna av ett riskbeteende och förändra beteenden för ett säkrare mobilanvändande.

– Idag är alla med en smartphone i handen en potentiell säkerhetsrisk för företag, fortsätter Steven. Den nära relationen som vi har till våra mobiler gör att vi på många sätt sänker garden och exempelvis klickar på meddelanden eller länkar vi inte skulle lita på via exempelvis en dator. Det här hög tid att sätta i gång det arbetet, så börja redan idag.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00