[KRÖNIKA] Data är idag en av de viktigaste tillgångarna för företag oavsett vilken bransch de verkar i.
Förmågan att samla in, analysera och agera utifrån data har blivit en nyckelfaktor för att förbli konkurrenskraftigt.
Mängden data växer i en aldrig tidigare skådad takt och utmaningen är inte bara att samla in data utan också att få tillgång till den snabbt, effektivt och när som helst. Möjligheten att få tillgång till data i realtid kan ge värdefulla insikter som kan utnyttjas för att fatta välgrundade affärsbeslut. Därför spelar dataportabilitet också en allt viktigare roll. Detta för att göra det möjligt för företag att bli mer agila och komma åt sina data från flera källor och plattformar. De företag som inte lyckas med detta kan snabbt bli ineffektiva och hamnar efter i dagens datadrivna värld.
Trender kommer och går
Under pandemin sköt, som vi alla vet, distansarbetet i höjden. Tidigare när den mesta arbetslasten enbart fanns i företagets egna datacenter behövde IT-teamen främst koppla ihop lokala servrar och egna kontor. Under pandemin skapades i stället ett enormt behov av ständig tillgång till data och lösningar på distans, och det syntes också i statistiken när 81 procent av företagen accelererade sin migrering från egna datacenter till molnet.
Idag är pandemins begränsningar borta och anställda är tillbaka på kontoren i större utsträckning vilket har fått företagen att återigen se över sin infrastruktur. De flesta företagen fick under molnflytten se sina molnkostnader öka kraftigt samtidigt som de flesta hade kvar sina fysiska servrar. Nu har trenden dock börjat gå i motsatt riktning och företag har börjat ta hem sina data lokalt igen för att dra nytta av sin befintliga hårdvara, både för att öka IT-teamets kontroll och för att försöka minska molnkostnaderna. Faktum är att Veeam Data Protection Trends Report 2023 för första gången på över tre år visade att den genomsnittliga andelen lokala servrar på företag ökade.
Att kunna flytta data förutsätter dock att företaget har den friheten och inte har förbundit sig till en leverantör eller en lösning genom inlåsning. Jag skulle säga att datafriheten är viktigare än långa kontrakt och de små kostnadsbesparingar som dessa kanske leder till. Att möjliggöra denna frihet är en ytterligare anledning till varför dataportabilitet spelar en allt viktigare roll för företag. Att till exempel kunna skapa replikor och själva kunna drifta lösningar och applikationer kan tillåta team att skapa separata miljöer för tester och analyser utan att sakta ner den dagliga driften.
I huvudsak innebär detta att företag bättre kan utnyttja och låsa upp värdet av de ofta enorma mängder data de har.
Utmaningar med dataportabilitet
En av de vanligaste utmaningarna med dataportabilitet är att inte fullt ut omfamna digital transformation. Många företag använder fortfarande äldre system som helt enkelt inte är designade för dataportabilitet. Dataöverföring mellan system kan vara utmanande eftersom många av dessa äldre system inte är kompatibla med andra plattformar.
Dessutom har uppkomsten av molntjänster ökat tekniska farhågor med dataportabilitet. Leverantörsinlåsning, där företag är knutna till en viss molntjänstleverantör, kan göra det svårt att flytta data till en annan plattform. Detta beror på att molnleverantörer ofta använder proprietära format och teknik som inte är kompatibel med andra plattformar.
För många stora verksamheter, som arbetar med hybrid- eller multimolnstrategier, finns det inte en lösning som fungerar för allt, och i stället måste lösningen väljas från fall till fall. Och även om detta i teorin är möjligt är det långt ifrån alltid lätt. Många företag upptäckte att det var ett rejält projekt att migrera till molnet för första gången. För att kunna dra nytta av olika alternativ måste du se till att du enkelt kan flytta data och lösningar vid behov.
Möjlighet för morgondagens bästa lösning
Betydelsen av dataportabilitet ligger i dess förmåga att göra data tillgänglig på flera plattformar. Detta kan hjälpa företag att bli mer effektiva och produktiva, eftersom de inte är begränsade till en enda plattform eller system.
Vi ser att behovet av effektiva dataportabilitetslösningar har ökat i takt med att multimolnlösningar har blivit vanligare. För att företagen ska kunna få friheten att överföra data utan ansträngning mellan olika plattformar, och samtidigt bemästra utmaningar förknippade med dataportabilitet, måste de följa bästa praxis och ha en uttänkt strategi på plats. Faktum är att vi inte kan förutsäga framtiden och den bästa lösningen idag måste därför erbjuda möjligheten att gå över till morgondagens bästa lösning utan obehagliga överraskningar. Därför har lösningar utan inlåsningar aldrig varit viktigare.
Daniel Qvint, Technical Manager, Veeam Software