”Smarta städer och hybridarbete växer samman”

”Smarta städer och distansarbete växer samman”

Publicerat av: Redaktionen

Venedig har lanserat projektet Venywhere efter att bli världens mest avancerade stad för distansarbete.

Nu berättar hjärnan bakom initiativet mer om vad det innbär – och bjuder in svenska företag att delta.

Venedig, en av världens vackraste och mest mytomspunna städer, hade 25 miljoner besökare per år innan den globala pandemin, och turistekonomin har alltid varit dess ekonomiska motor. Staden har därför drabbats extra hårt av det minskade resandet – och även om det återvänder finns långsiktiga problem. Relativt få bofasta invånare finns i stadskärnan och framför allt består utflödet av unga, välutbildade människor. Den snabba utvecklingen av distans- och hybridarbete innebär därför en unik möjlighet att revitalisera staden, menar initiativtagaren Massimo Warglien, professor i ekonomi vid stadens universitet Ca’ Foscari.

  • Det ger oss en möjlighet att få människor att stanna längre och locka nya människor att komma hit under en längre tid. De flesta besökare stannar i Venedig i ett dygn, men vi ser framför oss att de stannar i sex till tolv månader – och vi hindrar ingen att stanna permanent. Bostadspriserna är låga om man jämför med till exempel städer som Milano och Köpenhamn, och Venedig är inte bara en vacker stad, utan en trygg stad, säger Massimo Warglien.

”Smarta städer och hybridarbete växer samman”Tryggheten är en av de centrala framgångsfaktorerna Venywhere byggs upp kring. Utöver den fysiska säkerheten handlar det också om att finna vägar att snabbt integrera nya invånare i stadens sociala och kulturella liv, genom olika former av nätverksbyggande, hitta boende och skapa vägar för att skapa en meningsfull fritid.

Initiativet riktar sig dels till individer, men bygger också på nära samarbete med näringslivet. Ett av de första företagen som deltagit under utvecklingen av Venywhere är Cisco, som utöver att ha distansarbetare i staden också är teknisk partner inom nätverks- och samarbetstjänster.

  • Teknologin är oerhört viktig. Vad vi ser framför oss är hela staden som en potentiell arbetsplats, både inomhus och utomhus, där du kan välja din favoritplats och ha tillgång till allt du behöver för att utföra ditt arbete. Om man har det synsättet öppnas nya möjligheter och synergier. Vi ser en mycket snabb utveckling i teknologi för smarta städer, och en mycket snabb. Jag tror att nästa steg är att de teknologierna konvergerar och växer samman, säger Massimo Warglien.

Stefania Capelli, HR-ansvarig för Cisco i Italien, var ansvarig för rekryteringen av 16 anställda från andra europeiska länder, som nyligen avslutat sin första tid i Venedig i pilotprojektet.

  • Vi har fått stark feedback från dem hur starkt det påverkar att kunna förflytta sig från en plats till en annan för att samla energi och prestera bättre. Arbetsmiljön påverkar ditt humör och det finns ingen anledning att exkludera utomhusmiljöer. För dem krävs hög kvalitet på uppkopplingen i kombination med tekniska lösningar som minimerar bakgrundsljud, ljus och ljud för distansmöten, och tillgång till digitala verktyg för olika typer av möten. Det här är ett område som är viktigt för Ciscos teknikutveckling, och Venedig kan för oss vara ett laboratorium för att testa saker vi sedan kan införa på andra platser. Vi är här för att bygga den bästa möjliga teknikupplevelsen, och skapa nya tjänster för smarta städer och det smarta samhället, säger Stefania Capelli.

Nu pågår utvärderingen av den första kullens erfarenheter, men Cisco planerar fortsätta samarbetet med nya kullar, och via sitt kund- och partnernätverk rekrytera fler företag till initiativet.

  • Jag är säker på att det kommer att vara en ”magnet” för nyexaminerade eller med några års erfarenhet, som redan vant sig vid och uppskattar distansarbete. Vi har en stark ambition att replikera framgången och skapa kontinuitet för Venywhere för att bidra till en hållbar framtid för staden Venedig. Vi inledde projektet i södra Europa men det kan enkelt tillämpas på Sverige och andra europeiska länder. En viktig faktor blir en ny lagstiftning i Italien där digitala nomader kommer att kunna erbjudas ett års visum, vilket kommer att skapa nya möjligheter att expandera, säger Stefania Capelli.

Även Massimo Warglien välkomnar svenska företag till Venedig.

  • Jag har tillbringat mycket tid i Lund, där det finns många spännande IT-företag, och ser många anledningar till att svenskt deltagande kan tillföra ett positivt bidrag till Venywhere. Genom företag som Spotify har Sverige varit ett föregångsland inom hybridarbete, och det är ett resultat av att man är ett land där balansen mellan arbetsliv och fritid tas på allvar, och en mogen arbetsmarknad med stark arbetsrätt. Vi har redan lärt oss väldigt mycket av de första pionjärerna – hur de använder arbetsplatsen, vilka platser de väljer för vilka uppgifter, och hur de planerar sin hybrida arbetstid. Det har också hjälpt mig fokusera vår fortsatta forskning och utveckling på rätt områden, säger han.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00