Största ökningen av cyberattacker på 2 år
Hem SÄKERHET Största ökningen av globala cyberattacker på 2 år

Största ökningen av globala cyberattacker på 2 år

Publicerat av: Redaktionen

Check Point Research (CPR) publicerar nu sin halvårsrapport för 2023 års cybersäkerhetstrender.

Rapporten visar en oroande ökning, då antalet globala cyberattacker har ökat med 8 procent varje vecka under årets andra kvartal.

Det är den största ökningen på två år och visar exempel på hur cyberkriminella har utvecklat sina strategier.Genom att kombinera ny AI-teknik med sedan länge etablerade verktyg som USB-enheter för att utföra cyberattacker, har de tagit fram nya vägar för att undgå säkerhetsåtgärder. Dessutom visar rapporten att ransomware-attacker har eskalerat under första halvåret av 2023. Det beror på att fler ransomware-grupper har riktat stora påtryckningar mot flera företag och myndigheter. Anonymous Sudan är ett exempel på en sådan grupp som blivit känt för dess påtryckningar mot svenska organisationer.

Viktiga cybertrender från Check Point Researchs halvårsrapport 2023:

  • Största ökningen av cyberattacker på 2 årRansomwaregrupper har utvecklat sina tekniker för att utnyttja sårbarheter i vanliga mjukvaror och bytt fokus från datakryptering till datastöld.
  • USB-enheter har gjort comeback. Både statligt finansierade grupper och cyberkriminella har använt USB-enheter för att infektera organisationer över hela världen.
  • Hacktivismen har vuxit när flera politiskt motiverade grupper lanserat attacker mot utvalda mål.
  • AI utnyttjas i allt större utsträckning. Med hjälp av generativa AI-verktyg kan nätfiskemejl och grundläggande ransomwarekoder skapas i en väldigt hög takt. Något som kräver starka regulatoriska åtgärder för att få bukt på.

– De globala cyberhoten har fortsatt öka under första halvan av 2023, den 8 procentiga ökningen under andra kvartalet är den största ökningen vi sett under ett kvartal på 2 år, säger Mats Ekdahl, säkerhetsexpert hos Check Point Software Technologies. Rapporten visar att det är bekanta hot som politisk hacktivism och ransomware som har vidareutvecklats med hotgrupper som modifierar sina metoder och verktyg för att angripa och infektera organisationer över hela världen. Men även att äldre tekniker som USB-enheter som länge samlat damm i skrivbordslådor, nu åter blivit ett populärt verktyg för att sprida skadlig programvara.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00