Studie: Vart femte svenskt företag vet inte om deras digitala möten är säkra
Hem SÄKERHET Studie: Vart femte svenskt företag vet inte om deras digitala möten är säkra

Studie: Vart femte svenskt företag vet inte om deras digitala möten är säkra

Publicerat av: Redaktionen

Online-möten har blivit en naturlig del av vardagen i svenska företag.

Mötena är inte alltid säkra – men det är många som inte inser det.

20 procent av de tillfrågade i en ny undersökning svarar att de inte har kontrollerat om deras vanliga trådlösa mötesverktyg är en säker lösning när det gäller cybersäkerhet. Det handlar om IT-chefer i ett tvärsnitt av små, medelstora och stora organisationer i Sverige. Och den siffran är alldeles för hög enligt Bo Cramér, VD för BenQ Nordic som är initiativtagare till undersökningen.

”De flesta företag är medvetna om att de måste skydda sina datorer och sitt nätverk mot säkerhetshot, men många inser inte att behovet av skydd gäller all hårdvara – inklusive det trådlösa mötesverktyget som gör det enkelt att ha möten online och dela olika dokument. Det är ett väldigt försummat område”, säger Bo Cramér.

Han konstaterar att såväl trådlösa presentationslösningar som en flatskärm i ett mötesrum i dag måste betraktas som intelligenta enheter som är uppkopplade till internet och därmed utgör ett potentiellt säkerhetshot. Företag riskerar bland annat att data de delar under onlinemöten – som kan vara både personligt känsliga och affärskritiska – kan bli stulna.

Detta kan vara särskilt allvarligt för kommuner, skolor, banker och advokatbyråer – men enligt Bo Cramér bör även vanliga företag titta närmare på säkerhetsprotokollet WPA2 och tvåfaktorsautentisering, och av säkerhetsskäl rekommenderar han att enbart använda hårdvarubaserade mötesverktyg som inte kräver någon installerad programvara.

Studie: Vart femte svenskt företag vet inte om deras digitala möten är säkra”Sverige är i högsta grad i blickfånget för cyberbrottslingar överallt, och svenska företag måste inse allvaret i detta. En bra början är att betrakta alla internetanslutna enheter som potentiella säkerhetsrisker – oavsett om det handlar om skrivare, larmsystem, robotgräsklippare eller trådlösa mötesverktyg. Det är också en bra idé att vara särskilt uppmärksam på de många affärskritiska dokument som delas under onlinemöten”, säger han.

Så här svarar de tillfrågade på frågan:

”Har du eller någon annan i företaget kontrollerat att ditt företags främsta trådlösa mötesverktyg är en säker lösning när det gäller cybersäkerhet?”

Ja 63 procent
Nej 20 procent
Inte relevant – använder inte trådlösa mötesverktyg 4 procent
Vet inte 13 procent

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00