COVID-19-pandemin tvingade företagen att snabbt stödja arbetssätt på distans, ofta utan lämpliga säkerhetsåtgärder på plats.
Verizon Business Mobile Security Index (MSI) 2021 avslöjar att många företag kan ha lämnat sig sårbara och utsatta för cyberbrottslingar när de brådskande ville säkerställa att deras arbetskraft kunde arbeta på distans.
I den senaste utgåvan av Verizons MSI betonade 49 procent av de undersökta företagen att de förändringar som gjordes för att främja arbetssätt på distans under nedstängningen påverkade deras företags cybersäkerhet.
Intressant är att även om 40 procent av de tillfrågade företagen ansåg att mobila enheter är deras största IT-säkerhetshot, så offrade 45 procent av dem medvetet säkerheten för mobila enheter för att ”få jobbet gjort” (t.ex. uppfylla en deadline eller produktivitetsmål), samtidigt som nästan en fjärdedel (24 procent) offrade säkerheten för mobila enheter för att underlätta deras svar på de begränsningar som införts på grund av pandemin.
Vad du behöver veta:
- Nästan hälften (49 procent) av de tillfrågade företagen uppgav i undersökningen att övergången till arbetsmetoder på distans under Covid-19-nedstängningen påverkade deras cybersäkerhet negativt.
- 40 procent tycker att mobila enheter är företagets största IT-säkerhetshot.
- 45 procent av företagen offrade dock säkerheten för mobila enheter för att ”få jobbet gjort.”
- Resultaten är baserade på en oberoende undersökning bland 856 yrkesverksamma som ansvarar för inköp, hantering och säkerhet för mobila enheter och Internet of Things (IoT) för deras företag.
”Pandemin orsakade en global förändring i organisationernas verksamheter, där många utökade sina digitala transformationsagendor och arbetsmodeller för att möta de snabbföränderliga behoven hos både anställda och kunder,” säger Sampath Sowmyanarayan, Chief Revenue Officer, Verizon Business. ”Medan företag fokuserade sina ansträngningar på annat håll såg cyberbrottslingar en mängd nya möjligheter att slå till. I och med ökningen av arbetskraft på distans och uppgången för användning av mobila enheter förändrades hotlandskapet, vilket för organisationerna innebär att det finns ett större behov av att finslipa den mobila säkerheten för att skydda sig själva och dem de betjänar.”
Pandemins effekter på arbetskraften kommer att ha en bestående inverkan. Enligt rapporten förväntade sig en stor majoritet (70 procent) av dem som hade sett distansarbete öka efter införandet av pandemibegränsningar att det skulle minska igen efteråt. 78 procent av dem sa dock att distansarbete fortfarande skulle vara vanligare än innan nedstängningen. Sammantaget uppgav de svarande att de förväntade sig att antalet distansarbetare skulle landa på ungefär hälften (49 procent).
Små och medelstora företag hotas också
Över hälften av de tillfrågade (52 procent) uppgav att små- och medelstora företag är mer utsatta än större företag, men även om så är fallet hade 59 procent av de små- och medelstora företagen tummat på säkerheten, varvid 22 procent erfarit ett mobilt intrång. 78 procent uppgav att de borde ta säkerheten på mobila enheter på större allvar.
Säkerheten ska alltid stå i centrum
Av de tillfrågade är 72 procent av organisationerna oroliga för missbruk eller olämplig användning av enheter. En del av problemet är att många företag kämpar för att utveckla en effektiv policy för acceptabel användning (Acceptable Use Policy) – 57 procent hade inte en sådan på plats över huvud taget.
MSI beskriver människor och beteenden, appar, enheter och föremål samt nätverk och moln som de fyra sektorerna i det mobila hotlandskapet. Dessutom ger rapporten expertinsikter om hur företag kan skydda sig mot väntande cyberbrottsattacker, som t ex att skapa en ”zero trust network access (ZTNA)”-modell och en ”secure access service edge (SASE)”-arkitektur, som är utformad för en ”mobile-first”- och ”cloud-first”-anpassad värld.
Om Verizon Mobile Security Index 2021
Resultaten från Verizon Mobile Security Index 2021 baseras på en oberoende undersökning bland 856 företag i Australien, USA och Storbritannien. I studien ingick yrkesverksamma som ansvarar för inköp, hantering och säkerhet av mobila enheter och Internet of Things (IoT) för deras företag.
Rapporten ger en unik inblick i det aktuella mobila hotlandskapet och vad organisationer gör eller i många fall inte gör för att skydda sina data och nyckelsystem. Förutom analyser från Verizons experter inkluderar rapporten insikter och verkliga data från ledande säkerhets- och IT-tjänsteföretag som Asavie, Blackberry Cylance, Check Point, IBM, Ivanti, Lookout, NetMotion, Netskope, Proofpoint, Qualcomm, Thales, VMware och Wandera.
Läs gärna hela Verizon Mobile Security Index 2021, liksom snapshots för allmän säkerhet, offentlig sektor och små och medelstora företag, och läs mer om vad Verizon gör för att hantera cybersäkerhetshot.