​Telenor inleder 5G-pilot med

Telenorkoncernen inleder ytterligare en 5G-pilot i Norge, nu tillsammans med Ericsson.

​Telenor inleder 5G-pilot med 1
Andres Suazo, Nätexpert Telenor

Piloten pågår fram till år 2020 då ambitionen är att börja erbjuda 5G till kunder. Projektet kommer att genomföras i det kommersiella mobilnätet tillsammans med kunder och partners. Sedan tidigare bedriver Telenor Skandinaviens första 5G-pilot i Kongsberg, där invånare getts möjlighet att prova på framtidens mobilnät i vardagen.

Syftet med den nya piloten är att testa 5G-teknologin tillsammans med leverantörer och genom experiment undersöka hur kunder och företag kan dra nytta av de stora möjligheterna med 5G. Piloten som är i planeringsstadiet kommer att inledas under andra halvan av 2019 och pågå fram till 2020, då Telenor har som ambition att börja erbjuda 5G i både Sverige och Norge.

– Det är viktigt för Telenor att aktivt testa 5G-tekniken med våra leverantörer för att få nya erfarenheter. Genom att experimentera ser vi över de tekniska kraven för 5G och får inblick i hur kunder och företag kan dra nytta av tekniken. Tillsammans med Ericsson kommer vi att undersöka hur 5G-nätverket kan utformas och hur teknik kan användas för att testa och utveckla nya produkter och tjänster, säger Ruza Sabanovic, Telenor Group Technology Executive Vice President.

I Sverige inleds utbyggnaden av ett rikstäckande 5G-nät under 2019.

Det presenterades nyligen efter att Telenor säkrat frekvenser i 700MHz-bandet. Mobilnätet kommer att byggas ut med över 60 procent, vilket innebär tusentals nya basstationer över hela Sverige.

Den svenska 5G-utrullningen påbörjas i landets storstäder följt av större sommar- och vinterorter. Parallellt fortsätter Telenor att investera kraftigt för att stärka och uppgradera det befintliga 4G-nätet, vilket kommer ge betydligt högre kapacitet och upplevd hastighet. Utbyggnaden genomförs inom ramen för det gemensamma samarbetet med Tele2.

– I år börjar vi med den största nätsatsningen sedan utbyggnaden av vårt rikstäckande 4G-nät. Vi vill digitalisera Sverige genom 5G och investerar nu kraftigt för att bygga ut och förstärka vårt mobilnät. Vårt nät täcker idag 99.9% av befolkningen och det kommer vårt 5G-nät också göra när vi är färdiga. Vår utbyggnadsplan är både ambitiös och aggressiv, något vi är riktigt stolta över, säger Andres Suazo, Nätexpert på Telenor Sverige.