6G kommer att förändra världen – så vilken värld vill vi ha?
Hem KRÖNIKA 6G kommer att förändra världen

6G kommer att förändra världen

Publicerat av: Redaktionen

[KRÖNIKA] Vi vet alla att många företag och samhällen snabbade på sin digitala omställning under pandemin, det är en av få positiva konsekvenser av den tuffa tid vi förhoppningsvis har bakom oss.

Men faktum är att omställningen bara har börjat. För nu är det dags för 6G-tekniken att kliva in på scenen – och jag skulle vilja säga att det är närmast omöjligt för någon att sia kring vilken enorm påverkan 6G kommer ha på våra samhällen.

Vissa experter menar att 6G-nätverken kommer att ge oss ett internet som är tusen gånger snabbare än vi har idag. Detta kommer att leda till att det trådlösa samhället blir verklighet – med smarta städer, självkörande bilar, holografisk- och satellit-kommunikation – och det kommer hjälpa oss att minska vår skadliga påverkan på planeten. 6G utgör helt enkelt en enorm möjlighet för oss att göra världen bättre.

6G kommer att förändra världen – så vilken värld vill vi ha?

Per Gustafsson, Nordenchef, VMware

Europa har goda förutsättningar för att gå i bräschen för utvecklingen. Här finns flera av världens främsta forskare inom 6G-tekniken och 25 procent av all världens informationsteknik implementeras idag på vår kontinent. Europakommissionen lanserade dessutom nyligen en forskningssatsning kring 6G, på cirka 12 miljoner euro, med målet att man år 2030 ska kunna ta tillvara på 6G-tekniken för att lösa utmaningar inom områden såsom energi, digital inkludering, hälsovård och säkerhet.

Det är glädjande att se dessa initiativ – och givet att Sverige tillhör den mest digitaliserade delen av EU så bör det vara självklart för såväl våra makthavare som företagsledare att redan nu lägga grunden för en framtida storskalig 6G-implementering. För att vi ska få så goda förutsättningar som möjligt och få ut max ur 6G:s enorma potential måste vi dock göra två saker så fort som möjligt.

Bygg om internet

VMware jobbar vi aktivt med Next G Alliance, som är ett konsortium med 80 medlemmar, som tillsammans tar fram en vision för hur vi bygger om internet inför 6G-revolutionen – och en plan för hur vi verkställer det rent praktiskt. En av de centrala teserna som vi utgår från i vårt arbete är att vi bör bygga om internet så att det i framtiden, oavsett geografisk plats, klarar av omfattande applikationer, som kontrollsystem för nästa generations applikationer, automatiserade fabriker, och liknande. Detta är såklart ett enormt projekt, som bara kan genomföras om hela branscher och myndigheter arbetar tillsammans över lands- och världsdelsgränser. Vårt mål bör vara att synkronisera detta arbete över hela världen, för att skapa en global kommunikationsplattform.

Synkronisera tekniken – och bestäm vad den ska vara bra för

På VMware har vi en vision som vi kallar Automating Life. Den innebär en fusion av moln- närverks- och AI-tekniker, utifrån ett jämlikhet-, hållbarhet– och tillitsperspektiv. Att vi helt enkelt strävar efter att, med hjälp av tekniken, skapa en bättre värld. Och det är detta som bör utgöra kärnan i 6G-revolutionen. Eftersom 6G kommer att förändra allt är det viktigt att vi – som såväl enskilda individer, som makthavare och organisationer – redan nu frågar oss vad för värld vi egentligen vill ha. Först när vi vet det kan vi börja arbeta för att, med hjälp av tekniken, skapa den.

Per Gustafsson, Nordenchef, VMware

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00