Flytten till molnet måste ske på verksamhetens villkor
Hem KRÖNIKA Flytten till molnet måste ske på verksamhetens villkor

Flytten till molnet måste ske på verksamhetens villkor

Publicerat av: Redaktionen

[KRÖNIKA] Många verksamheter väljer att implementera en molnbaserad it-infrastruktur, eftersom det är ett av de snabbaste och mest effektiva sätten att uppnå en mängd olika strategiska mål.

Molnet kan öka effektiviteten, minska kostnaderna och påskynda lanseringen av nya produkter och tjänster.

Det jag dock ofta ser är att förväntningarna skiljer sig när implementeringen ska förverkligas mellan å ena sidan företagsledare och å andra sidan it-avdelningar.

Det händer att den initiala uppskattningen om de kostnader och utmaningar som medkommer vid en flytt till molnet överstigs, och det kan leda till besvikelse om ledningen inte har en klar uppfattning om vad de vill uppnå med flytten till molnet.

Jag upplever ofta i mitt arbete att verksamheter som inte har någon erfarenhet av migrering till molnet begår de första misstagen redan i strategifasen. Det här är fel som kanske inte märks omedelbart, men de kan dyka upp senare i processen och påverka resultaten negativt.

Många gånger fokuserar verksamheterna så mycket på fördelarna med publika molntjänster att de glömmer bort att utarbeta en strategisk och välgenomtänkt plan för sina transformationsprojekt. Många tror också att det interna teamet kan hantera utmaningarna med att implementera nya tjänster och applikationer, utan att ha de nödvändiga förutsättningarna, vilket också kan leda till oförutsedda kostnader och komplexitet senare i processen.

Oavsett om en verksamhet precis har börjat sin moln-transformation, eller kommit en bra bit på väg, kan det vara en god idé att ta ett steg tillbaka och bedöma situationen noggrant. Det är aldrig för sent att utvärdera var du är och vart du vill ta dig härnäst.

Tänk två steg framåt i din molnstrategi

Medvetenhet kring verksamhetens nuvarande situation och mål är nyckeln till att lyckas med anpassning av tjänsterna som finns tillgängliga i det offentliga molnet. Med hjälp av rätt förutsättningar har verksamheter möjlighet att:

 • Flytten till molnet måste ske på verksamhetens villkor

  Andreas Stuve, Senior Cloud Advisor, Orange Business

  Minska underhållskostnaderna för verksamhetens it-infrastruktur genom att anpassa resurser och kapacitet efter behov.

 • Uppnå autonom skalning av it-infrastrukturen baserat på efterfrågan.
 • Förbättra och modernisera it-infrastrukturen, genom att ersätta äldre system med plattformar och mjukvarutjänster, vilket frigör tid och resurser för att fokusera på produkt- och tjänsteutveckling.

För att öka framgången med molnmigreringen måste ledningen göra en plan för hur de ska hantera befintlig it-infrastruktur, applikationer och data. På Orange Business rekommenderar vi alltid att verksamheter börjar med att kategorisera sina affärssystem. Det här hjälper till med att kunna avgöra vilka förändringar av it-infrastrukturen som behövs för att kunna flytta eller transformera verksamhetens applikationer och data till publika molntjänster. Samtidigt ger det en överblick över hur stor förändringsprocess verksamheten och it-avdelningen står inför, och hur lång tid det kommer ta att nå de uppsatta målen.

Verksamhetens affärssystem kan t.ex. kategoriseras enligt följande:

 • Rehost: Förflyttning av en affärsfunktion med minimala förändringar, med fokus på kostnadsreduktion.
 • Refactor: Applikationer och databaser som kan dra nytta av plattformstjänster, men som kräver några grundläggande förändringar.
 • Re-architect: Förändringar av grundläggande infrastruktur behövs för att uppnå högre prestanda.
 • Rebuild: Infrastruktur och applikationer som behöver byggas om innan de kan flyttas.
 • Replace: Byte av en funktion mot en annan lösning, t.ex. flytta data till en ny applikation.
 • Retain: Behåll funktionen på aktuell plats av olika anledningar, t.ex. avtalsenliga förpliktelser.

När en verksamhet har kategoriserat sina affärssystem kan it-avdelningen med fördel genomföra en så kallad Migration Readiness Assessment. Det här för att skapa en väldefinierad förändringsplan som passar den enskilda verksamhetens behov i form av budget, kostnader och tidstillgång som kan läggas på förändringsprojektet. På så sätt blir verksamheter väl förberedda för det som potentiellt kan påverka molnresan, och de kan vara både tydliga och exakta gentemot leverantören om ramverket för förändringssplanen. En flytt till molnet som präglas av egna villkor kommer att leda till mycket färre missförstånd som kostar tid, pengar och bortkastad ansträngning.

Andreas Stuve, Senior Cloud Advisor, Orange Business

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00