AI bidrar till ökad trafiksäkerhet i städer

AI bidrar till ökad trafiksäkerhet i städer

Publicerat av: Redaktionen

AI kan i hög grad bidra till ökad trafiksäkerhet i städer och hjälpa kommuner att fatta välgrundade beslut som förbättrar säkerheten och komforten för oskyddade trafikanter.

Den slutsatsen drar forskare från Tekniska Högskolan (JTH) vid Jönköping University i ett samarbete med Jönköpings kommun och teknikföretaget Viscando.

Det Vinnova-finansierade projektet DAIMOND (Data and AI for Decision-Making Support in Traffic Infrastructure Development) pågick mellan november 2023 och november 2024 med syftet att öka trafiksäkerheten i städer genom att använda artificiell intelligens (AI) och datadrivna metoder.

Projektets strävan har varit att förbättra trafikmiljön och öka säkerheten för de mest utsatta trafikanterna, såsom barn och äldre, och på så sätt skapa tryggare förhållanden för alla oskyddade trafikanter. Genom att analysera insamlad data med hjälp av AI, har projektet stöttat utvecklingen av en säkrare väginfrastruktur.

– AI-labbet (JAIL) vid JTH bidrar med teknisk expertis inom artificiell intelligens och har ett nära samarbete med Jönköpings kommun för att förstå och identifiera hur AI kan tillämpas på verkliga utmaningar som kommuner står inför, säger He Tan, universitetslektor i datalogi vid JTH och en av dem som deltar i projektet

Öka tryggheten för barn och äldre

AI bidrar till ökad trafiksäkerhet i städerProjektet har bidragit till att utveckla en prototyp för beslutsstöd som analyserar väganvändarnas beteenden vid övergångsställen och trafikpassager, särskilt i skolområden.

Prototypen kan användas för att höja säkerheten i korsningar där fordon och gående möts. Med hjälp av prototypen har Jönköpings kommun möjlighet att kartlägga skolvägar och göra vägen säkrare för barn som går eller cyklar till skolan.

– Prototypen används också till att öka säkerheten vid övergångsställen genom att analysera beteenden från fordonsförare och gående. Detta är mycket viktigt för att ta hänsyn till äldre och personer med nedsatt funktion, säger Carlos Trischler, trafikingenjör och projektledare på stadsbyggnadskontoret.

Genom projektet har Jönköpings kommun fått ytterligare insikt i hur artificiell intelligens bidrar till mer kvalitativa analyser för en ökad kvalitet i planering, utformning och uppföljning av projekt kopplade till trafikinfrastruktur samt kostnadseffektivisering genom bättre trafikflödeshantering.

– I efterhand kan vi se att projektet direkt har påverkat säkerheten och välbefinnandet för barn i samhället, särskilt genom förbättringar av trafikplaneringen runt skolområden, säger He Tan.

 

Jönköping University (JU) är en stiftelsehögskola med tydligt profilerad verksamhet som präglas av entreprenörsanda, internationalisering och samverkan med näringsliv och samhälle. Utbildning och forskning bedrivs inom de fyra fackhögskolorna Hälsohögskolan, Högskolan för lärande och kommunikation, Jönköping International Business School och Tekniska Högskolan samt utbildning inom Jönköping University Enterprise. JU har cirka 12 000 registrerade studenter, 800 anställda och omsätter 1 000 mnkr.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00