Under 2020 och 2021 var det många som flyttade hem åtminstone en del av sitt arbete. Många har hyllat möjligheten att jobba hemifrån på grund av fördelar som större flexibilitet och minskat resande. Samtidigt måste vi ställa frågan vad denna omställning har inneburit för vår ergonomi.
Med ergonomi så anpassar vi vårt arbete så att det inte leder till ohälsa. På svenska arbetsplatser är det numera mycket vanligt med särskilda insatser av bra möbler och utbildning i hur jobb vid skärmar och bord kan justeras för bättre hälsa. Men vad händer på hemmakontoret?
Möjligheten att forma en egen arbetsplats
Om vi bara ser på möjligheterna med att jobba hemifrån så är de otroligt motiverande. Idag finns det ett stort utbud av svenska möbler som är ergonomiska. Vill du ha en ergonomisk kontorsstol som skonar din rygg och dina axlar så kan du köpa online här från en svensk möbelbutik. God kvalitet och rätt form kan levereras direkt till ditt hem och priset behöver inte vara omöjligt.
Samtidigt är frågan om folk investerar i det egna hemmakontoret bara för att de kan det. En svensk myndighet som har tagit behovet av ergonomi för arbete hemifrån är Lantmäteriet. Under pandemin 2020 jobbade majoriteten av deras anställda hemma. De fick då möjligheten att ta emot bidrag för att köpa ergonomiska möbler och hjälpredskap!
Bidrag och avdrag gör det lättare att jobba hälsosamt
Något som är tydligt är att det blir lättare att ta hand om ergonomi för ett hemmakontor då det går att få ner kostnaden för detta. För privatpersoner är det inte så enkelt att få avdrag för möbler för hemmakontor men företag kan absolut göra avdragen. Det är ju också därför som det finns god anledning till att se på möjligheten att få denna hjälp som anställd.
Då det inte går att få avdrag eller bidrag finns det ändå prisvärda lösningar. Svenska företag som ovan nämnda Az Design jobbar ju med att ta fram ergonomiska möbler till rimliga priser. Med möjligheten att välja ett enklare bord som höjs och sänks med handvev så går det ju att få den viktiga ergonomin utan att tumma på kvalitet vad gäller material och funktion.
På samma sätt kan stolar som är gjorda för att kunna justeras i olika riktningar vara mycket billigare helt enkelt för att de är designade och tillverkade i Sverige.
Vilka tabbar gör vi på hemmakontoret?
Det finns några klassiska ergonomiska tabbar som vi gör hemma då vi tar jobbet med oss. Även om du inte kommer att flytta allt jobb till ditt hem så finns det några saker som snabbt kan leda till problem med hälsan.
Tabbar att uppmärksamma är:
- Sittande position i en soffa eller vid ett bord som inte är gjort för kontorsarbete
- Fel avstånd mellan ögon och skärm
- Sittande på stolar som inte ger något som helst ergonomiskt stöd som till exempel en kökspall
- Fel avstånd mellan sitthöjd och golv
- Fel vinkel mellan skärm och huvud samt händer och armar
Med felaktig arbetsposition så tar det inte så lång tid att drabbas av värk. Utan något som helst stöd från AI och robotar som är helt naturligt på större arbetsplatser så kan den som börjar jobba hemifrån snabbt få förslitningsskador.
Mer skärmtid påverkar ergonomin drastiskt
I studier av hur vi beter oss då vi jobbar hemma så blir det uppenbart att den här typen av arbete leder till mer skärmtid än vad som är fallet på en vanlig arbetsplats. Beakta att restid byts mot skärmtid och att du kanske fortsätter sitta vid datorn genom lunchen då du inte har några kollegor att luncha med.
När du sitter mer i helt fel position så är det inte bara faran för värk som bör få dig att tänka om. Det handlar ju också om att detta leder till sämre hållning. Sämre hållning kommer direkt att påverka musklernas aktivitet och därmed vara en risk för följdsjukdomar.
Viktiga insatser för hållbart arbete hemifrån
När företag har insett fördelen med att låta anställda jobba hemifrån så gäller det också att inse ansvaret i den nya arbetssituationen. Mycket fokus har legat på molntjänster och möjligheten att mötas virtuellt. Men tanken om hur medarbetare kan kontrollera sin skärmtid och faktiskt också arbetstid har kanske inte varit lika centralt i samtalet.