Arbetskultur 2.0 en förändring

Arbetskultur 2.0 en förändring

Publicerat av: Redaktionen

[KRÖNIKA] På många arbetsplatser har det skett stora förändringar de senaste åren, många arbetar numera från den plats där man för tillfället är.

Pandemin fick oss att ändra våra tidigare kulturella beteenden.

För bara ett halvt decennium sedan var det för de flesta av oss lätt att skilja på när vi arbetade och när vi var lediga. I och med det nya sättet att arbeta på, var som helst, när som helst, är det för många inte lika lätt att längre skilja på arbete och fritid.

Många har ifrågasatt varför vi inte förvaltar teknikens kapacitet att hålla oss uppkopplade överallt – eftersom tekniken funnits där för att hantera det. Få förutspådde att förändringen skulle gå så fort när den väl tog fart, när de väl skedde. Vårt sätt att arbeta på idag är här för att stanna och det innebär också att arbete och fritid kommer att fortsätta att flätas samman.

Aktuell statistik fortsätter att peka på att våra attityder avseende arbete fortsätter att förändras till att vara mer flexibelt. I den årliga undersökningen, Trust Barometer, som PR-byrån Edelman publicerar finns det flera intressanta insikter. Bland annat svarar 63 % av de tillfrågade att de anser att tekniken ger dem en frihet att göra mer meningsfulla arbetsuppgifter.

Vilken kraft tekniken medför om människor samarbetar och anpassar sig efter dess möjligheter!

I en annan undersökning, som utfördes av HP i England, svarar hela 89 % av kontorsarbetarna att de tycker att möjligheten att arbeta både på kontoret och hemma ger dem ökat välbefinnande och bättre balans i yrkeslivet.

Här i Sverige vittnar många anställda om fördelen av att ha en mer flexibel arbetsplats. Via en marknadsundersökning som vi utförde här förra året blev hybridarbete ett faktum snarare än ett begrepp. Fritt val av kontorsmiljö och tid var den viktigaste anledningen till att söka sig till en ny arbetsplats – nästan 4 av 10 svarar att de inte kan tänka sig att arbeta på en arbetsplats som inte erbjuder en hybrid arbetsplats.

Dessutom har hybridarbete seglat upp som den viktigaste aspekten före till exempel en hög lön när de söker och väljer ny arbetsplats:

  1. Flexibel arbetstid och miljö 27 %
  2. Goda utvecklingsmöjligheter inom företaget 17 %
  3. Hög lön 15 %

Att teknikutvecklingen skapar nya möjligheter märks speciellt inom spelvärlden. Dagens datorer är designade för att, förutom att ha spelen lokalt på en hårddisk, kunna integreras med molnbaserade spellösningar. Detta öppnar upp för nya möjligheter för spelarna som nu kan casta spel på i princip varje enhet med en skärm. Och vad hände under pandemin? Just det. Fler började spela, eftersom tillgängligheten ständigt var närvarande. Precis på samma sätt som mångas främsta arbetsredskap – datorn – som nu finns inom en armlängds avstånd de flesta timmarna på dygnet. Det är också intressant att kika på fenomenet inom gaming, som, sedan årtidonden, haft möten och träffar helt digitalt.

Vi människor vill bli bekräftade och känna oss delaktiga

Det pågår mängder med forskning vars syfte är att underlätta för användare när och hur vi ska använda nya tekniska lösningar. Det handlar om allt ifrån teknik för konferensrum till mobila videomöten, från bärbara datorer med avancerade kameralösningar till teknik som underlättar kommunikation mellan olika plattformar för att skapa en bättre totalupplevelse.

Arbetskultur 2.0 en förändring

Stefan Bergdahl

Att bli sedd och hörd är viktigt för oss alla, som människor vi vill bli bekräftade. Därför är inkludering en mycket viktig del av tekniska innovationer.

Till exempel tror fyra gånger så många kontorsarbetare (42 %) fortfarande att det är bättre att vara på kontoret, för att öka sin möjlighet att bli befordrad, jämfört med att arbeta på distans (10 %). Det visar tydligt på att teknologin har en viktig uppgift i att ändra på dessa förutfattade meningar.

AI-lösningar dyker upp på nya sätt i vår vardag. Webbkameror kan spåra ansikten för att säkerställa att vi alltid är centrerade på skärmen. AI hjälper oss också att synas bättre i mörka respektive ljusa ljusförhållanden samt höras bättre i bullriga miljöer. Små förändringar, men totalt sett bidrar de till en förbättrad totalupplevelse som i sin tur förenklar för människor att synas och höras.

I slutändan är det viktigt att tekniken samverkar med våra mänskliga principer. Och just nu är det mest befästa kulturer som behöver förändras för att vi ska uppnå bästa möjliga resultat affärsmässigt som personligt.

Jag tror att hybridarbete kommer få många att anpassa sig till en ny arbetskultur som sker digitalt, med nya värderingar och uppfattningar om samarbete, möten och gemenskap – och jag är övertygad om att det bådar gott för framtiden.

Av Stefan Bergdahl, Managing Director HP Nordics

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00