Efter Nord Stream – fysiska cybersäkerhetsrisker hamnar i rampljuset
Hem SÄKERHET Efter Nord Stream – cybersäkerhetsrisker hamnar i rampljuset

Efter Nord Stream – cybersäkerhetsrisker hamnar i rampljuset

Publicerat av: Redaktionen

Det förmodade sabotage som genomfördes mot gasledningarna Nord Stream 1 och 2 i Östersjön väcker frågan om hur sårbar undervattensinfrastruktur är, och vad samhället och näringslivet kan göra för att sprida och minimera riskerna.

Ciscos cyberhotexperter på Talos ger nu råd kring hur företagsledare ska tänka. 

Den globala, digitala vardagen bygger i hög grad på undervattensinfrastruktur för internet och telekom, där relativt få kablar hanterar enorma mängder dataöverföring mellan kontinenter. Även om inga datakablar under världshaven historiskt utsatts för sabotage har både NATO:s generalsekreterare Jens Stoltenberg och det brittiska försvarsdepartementet nyligen varnat för riskerna, och påpekat kablarnas betydelse för både samhälle och näringsliv, och försvar. Dessutom är havets botten en utmanande miljö för infrastruktur.

Efter Nord Stream – fysiska cybersäkerhetsrisker hamnar i rampljuset”Saltvatten skapar korrosion, trycket är stort och yttre faktorer som jordbävningar, ankrande fartyg och muddring innebär alla risker för att en kabel bryts. Den beräknade livslängden för en kabel är inte mer än ungefär 25 år, och att reparera eller byta ut en skadad kabel är dyrt och tidskrävande”, skriver Martin Lee, cybersäkerhetsexpert på Cisco Talos, i ett nytt blogginlägg.

Martin Lee pekar ut tre specifika riskbedömningar som verksamheter som är beroende av global kommunikation bör göra.

  • Om man är beroende av en digital tjänsteleverantör bör man undersöka hur leverantörens egna förberedelser ser ut, och vilken redundans de har i händelse av driftstörningar.
  • I de fall där man använder flera olika leverantörer behöver man analysera vilka sårbara punkter som finns i infrastrukturen, för att säkerställa att ett avbrott hos en leverantör inte påverkar andra tjänster. Idealt bör man försöka bygga bort sådana svagheter.
  • Den snabba tillväxten av mjukvarudefinierade nätverk (SD-WAN) gör att nätverkstrafik överlag har blivit mer flexibel och mindre beroende av enskilda trafikleder. Men man bör ändå räkna ut vad som händer om en viktig kabel slås ut, då ökad trafik längs andra vägar kan leda till sämre kvalitet i uppkopplingen.

”Fysisk infrastruktur kan inte tas för given. Det är viktigt att utvärdera hur man påverkas om en eller flera undervattenskablar skulle slås ut. Om man förbereder handlingsplaner och tillfälliga lösningar i förväg kan man minimera påverkan av störningen”, skriver Martin Lee.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00