Hem Trender Få betalt för att bruka el – Just nu råder negativt elpris

Få betalt för att bruka el – Just nu råder negativt elpris

Publicerat av: Redaktionen

Du kan nu få betalt för att förbruka el i ditt hem. Det är för första gången någonsin har vi registrerat ett negativt elpris på Elskling.se

2020 är ett riktigt bra år för dig som konsument av el. I år var första gången i modern tid som Sverige nådde ett negativt elpris. Det var natten till måndag den 10 februari som Sverige under några timmar hade ett negativt elpris. Då berodde det på att stormen Ciara fått priset att falla till då – rekordnivåer.

Nu har vi också registrerat ett negativt elpris men den här gången beror det på något helt annat..

Hur kan elpriset bli negativt?

Det finns egentligen två olika anledningar till att du som konsument kan få ett negativt elpris.

  1. Precis som vi såg i februari, då vi fick in en kraftig storm ökade elproduktion. Men det kan även va mycket regn, vind eller sol som kan bidra till att pressa priset. Störst sannolikhet att vi når ett negativt elpris om vi har flera olika faktorer som tillsammans pressar elpriset. Som i februari var det då stormen tillsammans med det höga vattennivåerna i magasinen i Sveriges olika vattenkraftverk som hjälpte till att producera en stor mängd kraft, som tillslut tippade priset till negativa nivåer. Om så bara för några timmar.
  2. Rabatter satta av elbolagen kan också leda till ett negativt elpris.

Vad innebär ett negativt elpris?

Få betalt för att bruka el - Just nu råder negativt elpris 4Ett negativt elpris betyder att istället för att betala för den el du brukar, så får du betalt för att bruka el. De kanske låter för bra för att vara sant, men det är sant!

Bor du på till exempel på postnummer 97235 som ligger i Luleå och tillhör elområde SE1 kan du nu via Elskling bli erbjuden ett negativt elpris.

Varför kan jag få ett negativt elpris via Elskling?

Varför du som kund kan få ett negativt elpris är för att företaget jobbar med kampanjer och rabatter för att få just dig som elkund. Som vi kan se på bilden nedan är rabatten högre än samtliga andra kostnader som spotpris, påslag, volympåslag osv. Slut resultatet av det är att du istället för att få betala 2,46 öre/kWh får betalt med 2,46 öre/kWh du förbrukar.

Få betalt för att bruka el - Just nu råder negativt elpris 5

Det är alltså rabatten tillsammans med det ovanligt låga spotpriset som gör att du får ett sånt här erbjudande. Spotpriset som visas på Elskling är det genomsnittliga spotpriset för den föregående månaden, i det elområde du bor i. På bilden gäller detta elområde SE1. För att du ska få ett negativt elpris under hela månaden krävs det att spotpriset håller samma låga nivå. Det är nämligen spotpriset som styr det rörliga priset. Lågt spotpris innebär lågt pris för dig, skulle däremot spotpriset öka blir elen dyrare för dig som konsument.

Rabatten som telenet i detta fall erbjuder dig på 31,80 öre gäller under hela avtalsperioden i detta fall 12 månader.

Varför får man rabatt via Elskling?
Rabatten du får på ditt elavtal via Elskling sätts inte av Elskling utan den sätts av varje ensklit elbolag. Alla bolag jobbar inte med kampanjer och rabatter på Elskling.se men om bolagen gör det kan du se det i listan under prisspecifikation.

Hur påverkar Corona elpriset?

Coronas framfart över världen har nog ingen missat och precis som mycket annat lämnar viruset ett spår på elmarknaden. Så här säger Fabian van Beirs, partner manager på Elskling:

“Det vi kan se efter Corona är att elförbrukningen är densamma. Men att den har förflyttats i större uträckning från företagen till privatpersoner. Det är ett resultat av att allt fler jobbar hemma och håller sig inne i större uträckning än tidigare.”

Upplever du att du är hemma mycket mer nu än tidigare kan det vara hög tid att se över ditt elavtal. Kanske går du miste om flera hundra kronor varje år. Att du brukar mer el om du är hemma i större uträckning är en självklarhet. Men som tur är, är elpriset rekordlågt just nu.

Jämför elavtal på Elskling.se.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information>>