Lenovos årliga och uppskattade event Imagine landade i Stockholm i början av november.
Årets upplaga var fylld av det senaste inom AI & cybersäkerhet och innehöll även fysiska övningar. En spännande mix!
Det är november och morgonen har precis gått över i förmiddag. Hötorget, mitt i Stockholms City, börjar vakna upp och torgets handlare håller på och dukar upp sina varor. Utanför den stora biografen Filmstaden Sergel ringlar en kö av förväntansfulla människor. Några förbipasserande stannar upp och undrar om det är en förhandsvisning av en kommande storfilm som vi köar för att se. Kanske en ny Bondfilm?!
Även om delar av dagens program skulle kunna vara hämtade från en Bondfilm så är det Lenovo Imagine ’24 som alla vill vara med på. Precis som på andra populära event finns det givetvis en väntelista också.
Ett genomtänkt upplägg, med popcorn i pausen!
Förutom AI och cybersäkerhet innehöll programmet även flera aspekter på hållbarhet. För att visa att Lenovo menar allvar med det var dagens båda konferencierer hämtade från den egna organisationen. Mia Fredga är till vardags Channel & SMB Manager och Christer Schultzberg Senior Executive Account Manager på Lenovo. De gjorde tillsammans en strålande insats på scenen i sina tillfälliga roller. Känslan av att gå på bio och se en bra film förstärktes av att det fanns popcorn att mumsa på i förmiddagspausen.
Dagens första Keynote hölls av Mary Jacques som är Executive Director, Global ESG and Regulatory Compliance på Lenovo. Hon talade bland annat om företagets arbete inom cirkulär ekonomi där ett exempel är att skapa produkter som ska vara enkla att reparera. De flesta av oss känner nog igen sig i att vi sedan flera år tillbaka har levt med en uppfattning om att ”släng & köp nytt” är det som gäller. Faktum är att ett av de enklaste knepen för företag, och enskilda individer, att lyfta sig inom hållbarhet är att använda mobiler och datorer längre än vad vi generellt sett gör idag. Att våga och orka stå emot grupptrycket om att alltid ha den senaste modellen är ett billigt första steg mot ökad hållbarhet. Hon berättar även om ett projekt i Brasilien där de med hjälp av AI har skapat ett verktyg för tolkning av teckenspråk. En sak som är speciell med den här lösningen är att Brasilien har ett unikt teckenspråk som skiljer sig från det som används i övriga världen. Tack vare projektets AI-lösning kan de döva som använder det brasilianska teckenspråket
enkelt göra sig förstådda. De slipper på så sätt en mängd olika svårigheter i sin vardag samt risken att hamna i ett utanförskap.
Nu går tåget!
Anders Lersveen, Director & Leader Nordic & Baltic PCSD Business, på Lenovo adresserade AI-ämnet genom att bland annat göra ett avstamp i sin egen papparoll. Han berättar om en gång när hans dotter ville ha hjälp med en matteläxa. Svaret på matematiktalet hade hon koll på men frågan hon ställde till sin pappa var varför svaret blev det som det blev. Det var en intressant och vardagsnära synvinkel på alla våra funderingar runt AI i våra egna liv. Är det ett hot eller en möjlighet? Anders flyttar därefter fokus från privatlivet till yrkeslivet och säger att han själv är övertygad om att det som händer nu inom AI är en revolution och att det gäller för företagen och organisationerna att hänga med i utvecklingen trots att det går i en rasande fart. Nu lämnar AI-tåget perrongen och det gäller att vara ombord. En gammal metafor i ny tappning men allvarligt menad av Anders.
Formel 1 är en annan form av rasande fart. I den följande paneldiskussionen, som leds av Anders, får vi veta att Lenovo har ett nära samarbete med Formel 1-organisationen. En F1-säsong består av 24 lopp världen över och inför varje tävling är det tidskval, materialtester med mera. Motorsporten är sedan länge en högteknologisk och innovativ bransch. Behovet av en väl fungerande IT-miljö före och under varje tävling är stort och där kommer Lenovo in i bilden. Panelen diskuterar även att samarbete mellan olika aktörer och verksamheter är centralt för att lyckas. Samtliga är dessutom överens om att det är viktigt att IT-branschen kan fortsätta att locka unga människor att vilja arbeta inom IT-relaterade områden.
Mamma Mia!
Vi nämnde i ingressen att dagen även innehöll fysiska övningar och så var det. Under dagen inbjuds vi alla till att delta i en oannonserad Sing-a-long. Tack vare Mias otroligt smittande energi på scenen får vi chansen att röra på oss en stund. Christer tar på sig rollen att gestalta en medelålders man som det ofta inte faller sig naturligt för att vilja dansa, i alla fall inte mitt på dagen och på en vardag. Även om vi var många som kände igen oss i Christers inledande rollgestaltning fick han och Mia hela biosalongen att förvandlas till en kokande grekisk fiesta när bioduken fylldes av en dansande Meryl Streep och ur högtalarna flödade ABBA:s Mamma Mia! Därmed hade 100-tals blodomlopp i salongen vaknat till liv och vår koncentration var tillbaka. Ett smart grepp! Förutom denna övning som piggade upp fick vi dessutom chansen till en uppfriskande och lugn promenad i samband med lunchen. Hela eventet bytte då arena. Lunchen samt resten av dagen och kvällen hölls nämligen på närliggande konferensanläggningen Sergel Hub.
För många är det lätt att ryckas med i flödet av information om vilka fantastiska möjligheter som AI erbjuder oss. Andra ryggar tillbaka, av samma information om AI:s intåg i vår vardag. Det kändes därför både relevant och viktigt att programmet även innehöll både föredrag och samtal om cybersäkerhet. Nima Baiati vars långa titel är Executive Director and General Manager, Cybersecurity Solutions, och ansvarig för Lenovos Cybersecurity Innovation Center, höll ett mycket intressant föredrag om det viktiga ämnet. Därför blev vi väldigt glada när vi sedan fick möjligheten till ett exklusivt möte med Nima under dagen.
AI + Cybersäkerhet = Sant
Vi träffar honom för ett enskilt samtal. Nima inleder med att säga att cybersäkerhet inte kan separeras från AI. Cirka 2/3 av företagen planerar att använda AI för säkerhetslösningar i appar och allmänt skydd av data. Det är en av anledningarna till att det inte går att skilja cybersäkerheten från AI. Vi refererar till Anders Lersveens tidigare liknelse vid att AI-tåget går nu och att det gäller att vara med på det.
”Om det tåget går nu så är det viktigt att vi inte lämnar cybersäkerheten kvar på perrongen”, säger Nima och fortsätter.
”Sverige har en unik och positiv situation tack vare att startups är en naturlig del av ert ekosystem. Det finns inte många marknader där små nystartade bolag ges chansen att prova sina vingar baserat på en enskild affärsidé och/eller en teknisk lösning. Det finns ett klimat här som inbjuder till att testa idéer och en intressant aspekt av det är att det är ok att misslyckas. Då lär man sig av det och går vidare. Svenskarna är sedan länge öppna och mottagliga för nya tekniker och lösningar.”
Vi kan inte låta bli att sträcka lite på oss men kommer snart ner på jorden igen då Nima talar om att det finns en baksida av den svenska IT-kulturen, och det är där som vi kommer in på cybersäkerhet. Tyvärr är det ingen slump att Sverige är en ofta vald måltavla för IT-attacker från både när & fjärran. Det svenska Natomedlemskapet har också bidragit till att göra det mer intressant att attackera IT-Sverige, det vet vi.
Vårt samtal glider över på AI ur ett utbildningsperspektiv när Nima nämner att det är viktigt att lära sig hur man ska ställa sina frågor till ett AI-genererat chatverktyg för att få det bästa resultatet.
”I framtiden, som i praktiken redan är här, är det viktigaste inte att lära sig saker utantill. Det handlar istället om att veta var vi kan hitta informationen och hur vi söker efter den. Om jag till exempel vill veta var jag kan hitta en bra fiskrestaurang i Stockholm, så kommer följande två frågor, om samma sak, att ge olika svar:
– Var kan jag hitta en bra fiskrestaurang i Stockholm?
– Jag bor i Stockholm sedan 40 år. Jag tycker om att laga mat och prova viner. Nu söker jag en bra fiskrestaurang i Stockholm med spännande rätter. Vad kan jag välja mellan?
Man kan säga att desto mer information vi lägger in desto bättre blir svaret vi får”, förklarar Nima.
För dagens elever gäller det att lära sig hur man på bästa sätt formulerar sig när man söker relevant information. De ska dessutom göra det i en omvärld där allting går fortare & fortare och det snarare handlar om att kommunicera med så korta meddelanden som det bara går.
Vi avslutar vårt samtal med Nima Baiati med insikten om att vikten av att formulera sina ”AI-frågor” inte bara gäller dagens skolelever utan oss alla.
Eftermiddagen fylls av flera parallella Breakout talks där vi med hjälp av lånade hörlurar kan välja vad vi vill lyssna på. Kort sagt; mycket kunskap och information samlat på ett ställe. Det finns även möjlighet att känna och klämma på några av Lenovos senaste produkter. Eftermiddagen erbjuder också många chanser till att nätverka med nya och gamla branschvänner. Därefter följer en gemensam afterwork och en smakfull mingelmiddag med partykänsla.
Vi gratulerar Lenovo till ett mycket lyckat evenemang samt att de har två duktiga konferencierer i sin egen personal. Mia Fredga och Christer Schultzberg skapade både struktur och stämning under Lenovo Imagine ’24.
Läs mer om Lenovos Cybersecurity Innovation Center, som drivs av Nima Baiati, här.