Lenovos chefsteknolog: Moores lag har överträffats
Hem LEVERANTÖRLENOVO Lenovos chefsteknolog: Moores lag har överträffats

Lenovos chefsteknolog: Moores lag har överträffats

Publicerat av: Redaktionen

Efter 27 år på IBM och Lenovo är Kevin Beck en av världens största auktoriteter inom PC-industrin.

Nu ser han ett stort skifte i PC-användandet, som en följd av AI-revolutionen. ”Din dator kommer verkligen att börja bli en förlängning av dig själv”, säger han i en intervju med IT-Kanalen.

Kevin Beck, Senior Story Technologist på Lenovo, har varit med på hela resan som tog bolaget till marknadsledande inom PC-industrin.

Lenovos chefsteknolog: Moores lag har överträffats

Kevin Beck, Senior Story Technologist på Lenovo

– Jag har varit 27 år på IBM och Lenovo, och arbetat med allt från utveckling, testning, produktledning till idag då jag i huvudsak hjälper till att förklara saker. Min inofficiella jobbtitel är ”förklarare av saker och ting”, säger han.

– Det är en evangelistisk roll. Jag får tillbringa mycket tid med utvecklingsteamet och produktcheferna för att ställa frågor som: -”Du säger att vi löste det här problemet. Hur löste vi det? Vad är berättelsen bakom uppfinningen?”

Enligt analysbolaget IDC är Lenovo ledande i världen för HP och Dell när det gäller totalt antal PC-datorer levererade under  2023 när man samlat ihop data från över 90 länder globalt gällande leveranser av Desktop, notebooks, workstations och tablets.

Hur ser du på Lenovos position inom PC-industrin globalt?

– Vi är världsetta på PC-marknaden sedan fem-tio år, säger Kevin Beck. I samband med att vi separerades från IBM 2005 var vi tvungna att bygga upp konsumentsidan från ruta ett då IBM hade haft fokus på företagsdatorer. Vi hade fördelen av att många kände till våra Think-produkter,

ThinkPad. Vilket är ett av de mest välkända varumärkena inom datorer. Så utifrån det byggde vi en serie varumärken såsom ThinkPad, IdeaPad med flera.

Vad ser du för trender för PC:n?

– AI, och AI betyder många saker. Vi har dels chattbaserade funktioner som ChatGPT, även kallad LLM, men även mjukvarubaserade assistenter som innefattar datorers förmåga att fatta intelligenta beslut och anpassa sig efter oss användare. AI finns även inom andra områden. Det finns chip som med neural processorbearbetning avgör om jag är aktiv vid datorn eller inte. Den identifierar om jag tittar på datorskärmen, och om jag inte gör det stängs skärmen av.

Kevin Beck fortsätter:

– Detta bidrar till ökad säkerhet för användaren, förutom själva miljöaspekten. För då datorn endast använder ström när du använder den konsumeras mindre ström, och batteriet räcker längre..

Vilka tekniska framsteg ser du kommer att påverka PC-branschen framöver?

– Jag tror att den största trenden är NPU:er, neural processorenheter. CPU:n var början, och sedan kom GPU:er för bearbetning av grafik. Detta är ytterligare bearbetningskraft som är särskilt utformad för AI-arbetsbelastningar. Det kan användas för att accelerera specifika AI-arbetsbelastningar, till exempel för att göra videobakgrunder suddiga och för brusreducering. Med den nya NPU:n görs detta i hårdvaran, vilket är mycket mer energieffektivt än att göra alla dessa beräkningar i mjukvaran. NPU:er kommer att vara som GPU:er, men för AI-relaterade beräkningar.

Inom hur lång tid?

– De finns redan idag, men är under utveckling. Med tanke på vilken kapacitet de har att utföra AI-beräkningar, kommer det nog bli det största tekniska framsteget under de kommande åren.

Gäller fortfarande Moores Law?

– Väldigt bra fråga. Jag tror det. Moores lag säger att processorkapaciteten fördubblas var 18 månad. Med den tolkningen tror jag att Moores lag har överträffats.

Hur tror du att AI kommer att förändra vårt sätt att interagera med bärbara datorer i framtiden, bortom de stora språkmodellerna?

– Din dator kommer verkligen att börja bli en förlängning av dig själv. Precis som LLM utvecklas för alla olika typer av AI, kommer AI att vara personligt för dig. För idag är svaren inte skräddarsydda för dig.

– Men när du väl börjar bygga din egen AI-modell, så att den är säker och ägs av dig, kan AI förutse vad du vill göra, vad du har för preferenser, och ge dig svar som är mer specifikt anpassade efter din situation och dina önskemål.

Kevin Beck sammanfattar hur han ser på teknikens framtida roll i våra liv:

– Tekniken ska vara en förlängning av det du vill göra. För det mesta handlar det om verktyg som

hjälper dig att göra saker. Kanske är det underhållning. Kanske är de produktivitet eller något kreativt. Video, ljud, musik, vad som helst. Och ju mer du vill att tekniken ska göra för dig, desto bättre. Det kommer att bli helt sömlöst. Jag ser en framtid där våra produkter inte märks alls. Det låter kanske som en udda målsättning, men ju bättre vi gör vårt jobb, desto mindre märker du av våra produkter.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00