När retro utmanar innovation

Trots tekniska framsteg med VR, AR, grafikkort och processorer ökar efterfrågan av de klassiska tv-spelen.

När retro utmanar innovation 1Det finns en hel marknad för de så kallade retrospelen som kom på 70-, 80- och 90-talet. Varför efterfrågan har ökat finns det inget rakt svar på, men det är tydligt att vissa dras till spelen för dess enkelhet och inte minst av nostalgiska skäl.

Nostalgi och nyfikenhet

En snabb sökning på valbar sökmotor räcker för att se den stora efterfrågan av både retrospel och retrokonsoler. Privatpersoner säljer sina gamla spel på sidor som Amazon och Blocket, och priset kan stiga till en nätt summa om originalkartongen finns kvar. Både Nintendo och Atari har släppts sina gamla konsoler på nytt. Näst ut är Sega, som kommer att släppa en miniversion av sin första konsol Mega Drive i september. De nya utgåvorna är inte exakta kopior av originalen och det har gjorts uppdateringar för att passa dagens tv-apparater. Spelen kommer heller inte på disketter utan är ofta förinstallerade på enheten. I övrigt är det däremot samma konsol med tillhörande kontroller.

En stor faktor till att retrospelen har kommit tillbaka tros vara nostalgiska skäl. Spelen väcker minnen hos 70- och 80-talisterna som spelade spelen när de lanserades och de ger en chans att både återuppleva och minnas barndomens stunder. Samtidigt har spel med Zelda, Super Mario och Sony blivit kultförklarade och intresserar även spelare från senare generationer. Det finns en nyfikenhet på originalspelen eftersom flera spelserier har fortsatt att utvecklas. Under den stora spelmässan E3 presenterade exempelvis Nintendo att de arbetar på en uppföljare till Zelda: Breath of the Wild, som kom 2017. Det första Zelda-spelet släpptes 1986.

Enkla men underhållande

Dagens spel är inte bara mer tekniskt innovativa. De har också ofta avancerade handlingar som kräver mer av spelaren. Den här utvecklingen har välkomnats, men det finns fortfarande en efterfrågan om enklare spel. Retrospelens popularitet har kopplats ihop med att spelare ibland vill ta ett avbrott från de avancerade spelen och spela spel som är mer underhållande än utmanande. Ett spels underhållningsvärde, vare sig det är nytt eller äldre, grundas inte i spelet svårighetsgrad. Det kan vara lika stimulerande att ta sig igenom nivåerna i klassiska Super Mario Bros som det är att spela mobilsspelet Candy Crush, snurra på en spelautomat eller välja ut lottnummer. Internet har bidragit till att spelautomater och internationella lotterier, som tidigare bara gick att spela i respektive ursprungsland, har blivit mer tillgängliga. Det enda spelaren behöver göra är att välja sina nummer till Powerball, MegaMillons eller vilket lotteri som en väljs och bevaka dragningarna. Allt spelaren behöver göra när hen spelar på spelautomater är att trycka på start. Ytterligare ett tecken på att det finns en längtan efter enklare tider är att arkadhallarna har börjat att göra comeback i Europa. I dessa hittas både nya spelmaskiner och klassiker som Atari Asteroids, Pac-Man m.fl..

Anledningen bakom retrospelens comeback är omdiskuterad och det finns fortfarande inget tydligt svar. Kanske är det för att spelen väcker nostalgi. Kanske är det på grund av den enkla grafiken och handlingen. Hur som helst finns det en marknad för dem och frågan är om spelen någonsin kommer att gå i graven.