För andra året i följd genomför startup-bolaget Mobitrax ett AI-projekt för att mäta människors rörelser under Almedalsveckans politikertal.
Projektet arrangeras i nära samarbete med Tre Sverige, IoT Sweden och den statliga forskningsorganisationen RISE och Almedalsveckan.
Mätningarna sker med hjälp av Mobitrax unika teknik för anonymiserad spårning av mobilitetsdata över fysiska rum och tid.
Mobitrax använder en ny typ av patenterad hashningsteknik vid skapandet av aggregerad statistik, som är anpassad till och utvecklad utifrån GDPRs tuffa privacy-restriktioner och därmed garanterar att ingen persondata läcker ut eller används i felaktiga syften.
Med hjälp av Mobitrax AI-teknologi kan mobiloperatörer och dess kunder använda integritetssäkrade data för att skapa insikter om människors rörelser i samhället utan att olagligt hantera känsliga persondata. Teknologin är i andra sammanhang granskad och godkänd av Integritetsmyndigheten.
– Mobildata kan hjälpa till att bygga ett bättre samhälle, det finns många användningsområden där vår information tillsammans med olika partners kan hjälpa oss att förstå rörelsemönster bättre. Demokrati står i fokus i Almedalen, så extra roligt att kunna bidra till detta projekt,
säger Marc Rappe, Crowd Data Manager, Tre Sverige.
– Tekniken gör det möjligt att följa data kring hur människor rör sig. Den anonymiserar genast och fullständigt alla privatpersoner, men drar samtidigt nytta av den anonyma gruppdata som samlas in för att spåra och förklara varför människor går dit de går och varför de gör som de gör. Denna information hjälper stadskärnor, myndigheter och företag att skapa bättre och mer hållbara erbjudanden och tjänster för människor i samhället, säger Linda Daniloff, vd för Mobitrax.
Almedalsveckan, som har ett stort intresse av att förstå hur besökarna rör sig i Visby och i Almedalsparken, har hittills räknat besökarna under politikertalen manuellt.
– För oss är det mycket viktigt att följa privacy-lagstiftningen och att måna om människors integritet. Därför tycker vi att det här projektet är extra angeläget och spännande, säger Mia Stuhre, verksamhetsledare för Almedalsveckan.
Projektet kommer att slutföras efter sommaren och resultera i en projektrapport och en akademisk forskningsrapport från RISE. Efter Almedalsveckan kommer IoT Sweden använda underlaget för kunskapsspridning.
– Dagens samhällen blir mer och mer uppkopplade tack vare möjligheterna som mobiloperatörerna ger oss. Samtidigt som behovet av att använda data på ett integritetssäkert sätt ökar. Detta blir ofta ett hinder för mobiloperatörerna vilket vi är viktigt för att hitta metoder som gör detta möjligt att använda data på ett integritetssäkert sätt, säger Catrin Ditz, projektansvarig, IoT Sweden.