Telia Cygate storsatsar på suveräna moln – utökar portföljen
Hem SÄKERHET Telia Cygate storsatsar nu på suveräna moln – utökar portföljen

Telia Cygate storsatsar nu på suveräna moln – utökar portföljen

Publicerat av: Redaktionen

Telia Cygate utökar sitt erbjudande för suveräna moln med nya tjänster för digitala arbetsplatser och identitetshantering.

Samtidigt fördjupas samarbetet med Hewlett Packard Enterprise (HPE) – vilket innebär att en ny infrastruktur för alla suveräna molntjänster byggts upp i Telias säkerhetsklassade datacenter – och som baseras på HPEs molnplattform Greenlake.

Telia och Telia Cygate har tillsammans sedan tidigare en bred portfölj av tjänster för suveräna moln inom uppkopplade saker (Internet of Things) och drifttjänster (t.ex. server och lagring). Nu utökas även portföljen av säkra tjänster för den digitala arbetsplatsen. Sedan tidigare finns videomötestjänster. Men nu har även nya tjänster för Digital Whiteboard, fillagring och identitetshantering lanserats.

Ny infrastruktur för suveräna molntjänster

Telia Cygate storsatsar på suveräna moln – utökar portföljen

Djupt nere i bergrum med högsta säkerhetsklass arbetar svensk personal med publika och suveräna moln- och säkerhetstjänster.

En annan nyhet är att Telia Cygate skapat en helt ny robust och säker infrastruktur baserat på HPEs molnplattform Greenlake för att producera och leverera ovan portfölj av säkra tjänster för den digitala arbetsplatsen. Även drifttjänster som server och lagring (IaaS) samt utvecklingstjänster för molnapplikationer (Kubernetes/Docker & PaaS) produceras i den nya infrastrukturen för suveräna molntjänster – som byggts i Telias säkerhetsklassade datorhallar.

Det innebär att kundernas data förvaras i en helt isolerad miljö – i datacenter med svenskt personal och som har högsta skyddsklass enligt MSBs riktlinjer.

Säkerhetshot och lagstiftning driver efterfrågan

Enligt rapporten Telias Digitala Index 2023 hade nästan en fjärdedel (23 %) av svenska företagare utsatts för intrångsförsök. Rädslan för cyberhot bara ökar. Det i kombination med osäkert omvärldsläge och nya lagar och regler gör att efterfrågan på suveräna molntjänster bara ökar – IT-lösningar som produceras lokalt i säkra datorhallar och som följer nationella lagar och regler.

– Många verksamheter är idag klämda mellan två akuta behov. Ett är att kunna ta tillvara på den innovationskraft och skalbarhet som finns i molntjänster – för att växla upp digitaliseringen och möta ökade krav verksamheten på saker som effektivitet, hållbarhet och kundupplevelse. Ett annat behov är att samtidigt skydda verksamhetens IT-infrastruktur och data – och säkerställa att man följer de lagar och regler som finns, säger Zakaria Bennani, strategiskt portföljansvarig för molntjänster på Telia Cygate.

– Den satsning vi nu gör på suveräna moln kan möta det här behovet och möjliggör för Telia och Telia Cygate att leverera helhetslösningar för en robust och säker digital infrastruktur – baserat på både telekom- och IT-tjänster, avslutar Zakaria Bennani.

– Det är viktigt att vi balanserar behovet av IT på ett ansvarsfullt, säkert och hållbart sätt. Med ett gediget och agilt partnersamarbete kan vi tillsammans med Telia Cygate säkerställa att svenska företag och organisationer erbjuds maximal säkerhet, datasäkerhet och tjänster anpassade för vår lokala svenska marknad. Med vår innovation skapar vi möjligheter att tillsammans med Telia Cygate fortsätta utveckla nya tjänster som möter de nya krav som vi vet kommer ställas på oss och våra gemensamma kunder, säger Peter Werdenhoff, Channel Manager Sweden, Hewlett Packard Enterprise

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00