Undersökning från HP – 1 av 3 svenskar stressade på grund av tekniska problem vid arbete hemifrån

Publicerat av: Redaktionen

Att arbetsdagen genomgår ett paradigmskifte är, föga förväntat, ett faktum i samband med pandemin.

Stefan Bergdahl, vd på HP

Nära nio av tio (89 procent) uppger att de oftare arbetar hemma till följd av de rådande omständigheterna kring covid-19. Samtidigt kräver hybridarbetsplatsen förändrade krav när nya situationer uppstår för arbetsgivare och arbetstagare.

HP har låtit Novus fråga 1 358 svenskar, varav 503 yrkesamma, om hur teknik påverkar arbetsmiljö och produktivitet när de arbetar hemifrån.

• Fler än varannan (53 procent) uppger att de, helt eller delvis, saknar teknisk utrustning och digitala hjälpmedel för att kunna utföra sitt arbete lika effektivt som från ett kontor.

• Bland dem uppger 27 procent att de förlorar minst 30 minuter varje dag i produktivitet.

• Nära 1 av 3 (30 procent) uppger att de har känt sig stressade på grund av tekniska problem när de arbetar hemifrån.

Stefan Bergdahl, vd på HP, menar att pandemin ställer högre krav på företagsledare och att det största problemet är att ingen vet hur tidsramen för hemarbete ser ut.

– Det är alarmerande att så många känner sig stressade på grund av tekniska problem. Företagsledare måste föregå med gott exempel och förstå anställdas behov. Både gällande utrustning men också hur man hanterar sociala aspekter och för en dialog med sina medarbetare för att motverka ohälsa och bibehålla produktivitet i dessa utmanande tider, säger Stefan Berhdahl.

Stefan Tengblad, professor i Human Resource Management vid Göteborgs universitet

Stefan Tengblad, professor i Human Resource Management vid Göteborgs universitet, menar att de allra flesta inte har några direkta problem med att arbeta hemma, men att det finns en grupp människor som inte mår bra och är mer negativt inställda vars situation bör tas på stort allvar:

– Vi står inför en situation där företag måste se över hur hemmakontoret kan fungera för alla anställda även i framtiden. En grupp hinner inte med sitt arbete på grund av för dålig utrustning på sitt hemmakontor och detta problem kan leda ökad ohälsa och sjukskrivningar på sikt, säger Stefan Tengblad.

Mer fakta från Novus-undersökningen
• Knappt hälften (46 procent) anser att det är ett individuellt ansvar att upprätthålla produktiviteten när man arbetar hemifrån.

• I störst utsträckning saknar svenska arbetstagare en kontorsstol (56 procent), följt av skärmar (52 procent) och skrivare (30 procent).

• Endast 6 procent uppger avsaknad av mjukvara i form av digitala appar och tjänster för till exempel möten och konferenser.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00