Hem Nyheter Det verkliga hotet med AI är inte en ”Terminator”

Det verkliga hotet med AI är inte en ”Terminator”

Publicerat av: Redaktionen

Under de senaste åren har det uttryckts en oro för att vi är på väg mot en verklighet där AI ska ge oss robotar i stil med kultklassikern Terminator från 1980-talet.

Det verkliga hotet med AI är inte en ”Terminator” 3Även om utvecklingen inom AI har tagit snabba och stora steg framåt är en eventuell terminatorapokalyps inget att ligga vaken om nätterna för.

Men hotet är redan här i form av avancerade säkerhetsattacker – och svenska företag måste nu se till att själva använda AI-teknik för att hålla jämna steg.

Det tydligaste tecknet är kriminella som varje dag utnyttjar AI för att förbättra sin förmåga att sortera ut data och identifiera potentiella mål för sina cyberattacker. Det här lyfts fram i en ny rapport från Europol som visar att brottslingar använder AI för att attackera företag mer effektivt. Här används AI bland annat som stöd för så kallad social engineering och för att knäcka lösenord.

Kriminella använder tekniken men struntar i lagar och regler

Vi behöver förstå att cyberkriminella har blivit lika professionella som vi andra när det gäller att använda ny teknik. Och i vissa fall ligger de steget före eftersom de inte följer gällande lagstiftning eller den spelplan som seriösa aktörer har att förhålla sig till.

Så vad ska svenska företag göra för att motverka det nya AI-hotet? Tyvärr kan man inte bara investera i ytterligare en IT-säkerhetslösning och sedan fortsätta arbeta som vanligt. Att vända ryggen till problemet när du köpt en ny brandvägg eller liknande kan snarast vara en av de farligaste metoderna.

I stället måste företagen lösa problemet med IT-säkerhet kontinuerligt med olika verktyg och anpassa sig för att möta hotet med en modern försvarsstrategi. De måste själva använda AI i kampen mot inkräktarna – och samtidigt satsa på personalen. Företagen behöver komplettera verktygslådan och investera i att lära ut digitalt självförsvar bland de anställda så att de kan vara en aktiv del av skyddsåtgärderna.

AI är ett av de forskningsområden som nu prioriteras hårt i Sverige. Det är extremt viktigt eftersom andra aktörer allt mer använder tekniken för cyberbrott. Oavsett storlek och bransch behöver fler svenska företag hålla jämna steg och själva dra ännu mer nytta av AI.

Peter Gustafsson, Nordenchef på Barracuda Networks

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>