Nu har 7 av 10 svenskar tillgång till Telias 5G-nät
Hem NYHETERNÄTVERK 7 av 10 svenskar har nu tillgång till Telias 5G-nät

7 av 10 svenskar har nu tillgång till Telias 5G-nät

Publicerat av: Redaktionen

Telia har moderniserat mobilnätet och byggt 5G i en rasande fart det senaste året.

Nu når det mer klimatsmarta 5G-nätet 73 procent av Sveriges befolkning, vilket innebär att 7 av 10 svenskar har tillgång till en säkrare, snabbare och mer pålitlig teknik som lägger grunden för en väl fungerande digital infrastruktur och hållbar utveckling av samhället.

Sedan startskottet 2020 har Telia moderniserat 4G-nätet och byggt 5G i högt tempo över hela landet. Nu når Telias 5G-nät hela 73 procent av svenskarna, en viktig milstolpe i miljardsatsningen att täcka över 90% av Sveriges yta och nå 99% av befolkningen till 2025. Med sina unika tekniska egenskaper gör 5G det möjligt för Sverige att ta nästa stora steg på digitaliseringsresan.

– Varje vecka får nya kunder tillgång till den nya tekniken och kan njuta av fantastiska hastigheter och mer kapacitet. Nu har cirka 7,7 miljoner svenskar tillgång till Telias 5G-nät, en teknik som banar väg för innovationer, upplevelser och tjänster som innebär faktiska förändringar i människors liv och vardag. Nu har vi 5G typ överallt, och det är en avgörande pusselbit för den fortsatta digitala utvecklingen av samhället och för Sveriges konkurrenskraft, säger Staffan Åkesson, nätchef på Telia.

5G möjliggör att fler människor och företag kan påverka och anpassa sig i takt med omvärlden. Hastigheten, den mängd data och antalet uppkopplade enheter som kan hanteras samtidigt i nätet gör att Telias kunder kan ta del av nya och bättre lösningar i allt från smarta och hållbara hem till smarta städer. Det handlar om sakernas internet där allt hänger ihop, om autonoma system som självkörande bilar och robotar inom industrin, och smarta system för exempelvis transport, trafik och e-hälsa.

Nu har 7 av 10 svenskar tillgång till Telias 5G-nät–Vi pratar mycket om de möjligheter som 5G-nätet kan ge framåt, som förarlösa bussar i kollektivtrafiken, helt nya spelupplevelser i mobilen eller tillgång till avancerad vård på distans. Men teknikutvecklingen går rasande fort och redan idag är 5G anpassat till ett modernt uppkopplat liv som kräver mycket surfning, streaming och gaming. Något som tidigare endast fungerat riktigt bra med fiber. Tekniken möjliggör också större inflytande över ekonomi och vardag, som att exempelvis kunna realtidsbevaka elpriser och justera inomhustemperaturer, säger Staffan Åkesson.

Snabbfakta om Telias 5G-nät

  • Telia lanserade Sveriges första stora publika 5G-nät i Stockholm 2020
  • Från den 1 juli 2023 har 73% av Sveriges befolkning tillgång till Telias 5G-nät
  • 5G i det ultrasnabba 3,6 GHz-frekvensbandet är tillgängligt i mer än 100 tätorter.
  • Skåne, Gotland och Hallands län ligger just nu högst med runt 85-90% befolkningstäckning
  • Telias 5G-nät drivs av 100 procent förnybar el.
  • 10 000 antenner med 5G i Telias mobilnät.

För att kunna koppla upp sig till det nya och snabba 5G-nätet krävs 5G-kompatibla mobiler och abonnemang. Listan över orter och områden som idag kan uppleva 5G hittar du på Telias täckningskartor.

Hela mobilnätet moderniseras

För att nätet ska fungera både nu och framtiden miljardsatsar Telia i Sveriges digitala infrastruktur. Samtidigt som 5G byggs moderniseras Telias 4G-nät, där kapaciteten mer än fördubblas och äldre utrustning byts ut mot mer energisnål teknik. Telias kunder får löpande information om när modernisering av 4G och 5G kommer dit de bor och arbetar.

Arbetet genomförs i samarbete med Ericsson.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00