Vi vet sedan flera år att jordens resurser är begränsade och att vi måste växla över från ett konsumtionsfokus till mer hållbara modeller där enheter används över flera år.
Redan för över två decennier sedan började Panasonic tillverka sina Toughbook vilket är bärbara enheter anpassade för ett mobilt arbete på fältet. Från början låg fokus på en hög hållbarhet då dessa modeller användes i miljöer som var betydlig mer utsatta än där normalt bärbara enheter används. Men med åren så har marknaden i allt större omfattning börjat se problemet med vårt resursslöseri och att vår miljö blivit allt mer utsatt på flera punkter.
I samband med detta så har vi även kunnat följa vad som börjar bli en svängning från frekventa byten till långvarig användning, en svängning mot en ny form av Ekosystem där Panasonic redan varit och är aktiva. En svängning som även breddar nyttan av hållbara enheter från att bara vara ett bra val i vissa miljöer och under vissa förutsättningar till att gå mot ett läge där denna typ av lösningar efterfrågas i alla sammanhang.
Byta kärnkomponenter
Ett av de största problemen med bärbara datorer är batteriernas livslängd. Dels så vet få hur dessa ska skötas och laddas och dels så finns många enheter som levereras med ett integrerat batteri vilket gör att när detta inte längre laddar så kasseras många gånger enheten.
- Vi har satsat hårt på att göra det bästa när det kommer till batterihantering där vi tycker att du som kund aldrig ska behöva byta batteri oftare än vart 3:e år och än mindre byta hela enheten på grund av batteriet. Därför så kan slutanvändaren alltid själv byta batteri på en Toughbook. Dessutom så har vi lagt in en funktion som gör att batterierna aldrig laddas mer än 80 procent av sin egentliga förmåga, även om batteri-indikatorn visar 100 procent. Detta då vi efter år av forskning vet att dagens batterier tar mest stryk av att hela tiden laddas till fullo. På detta sätt skapar vi förutsättningar för maximal livslängd för både enhet och batteriet, säger Stefan Pettersson, Nordenchef för Panasonic Toughbook.
Logiskt resonemang
Till detta så finns även ytterligare två faktorer som talar för Panasonics Toughbook är framtidens koncept för med en snabbare växande AI även inom operativsystemsidan så kommer enheter som är moderna idag även vara detta i framtiden så det bakomliggande systemet hela tiden blir smartare och växer desto mer du använder enheten. Och med en allt mindre arkitektur så förbrukas mindre ström och enheten håller sig svalare vilket även detta är en klart positiv utveckling om vi planerar att använda vår bärbara enhet i flera år.
Konstruerade för att användas – överallt
Som namnet, Toughbook, antyder så är Panasonics modeller inriktade mot mer professionell användning på fältet. Enheterna är konstruerade för de nordiska skiften mellan värme/kyla och ska vara stöttåliga, klara regn och damm. Tack vare integrerade extraantenner på enhetens kortsidor säkerställs en god anslutning mot såväl 4g, WiFi och blåtand.
- Även våra Digitizer-skärmar skiljer sig mot alternativa lösningar. Dels kan användaren jobba med såväl penna som med handskar vilket underlättar både i smutsigare miljöer men även när det är kallare ute. Dessutom har skärmarna polariserande filter och en bakgrundsbelysning på 800 nit vilket ska jämföras med 300 nit för en vanlig bärbar enhet.
- Med den stabilitet och hållbarhet som Toughbook innebär samt att enheterna inte tillverkas i lika stora serier som traditionella bärbara datorer så blir även inköpspriset något högre. Men om vi vänder på detta resonemang och tänker på att enheterna kommer att användas under längre tid samt att underhållet för desamma är minimalt så blir den totala investeringen faktiskt många gånger längre jämfört med att företaget köper en alternativ lösning, avslutar Stefan.
Kom igång genom att hämta våra rapporter med synpunkter från ledande företag – skrivna exklusivt för dina branscher. För mer läsning: