När tillverkningsindustrin i allt större utsträckning digitaliserats har säkerhetsarbetet inte alltid hängt med.
En ny rapport från Cisco kartlägger de svaga punterna och pekar på behovet av både investeringar och bättre samordning av resurser.
I undersökningen 2024 State of Industrial Networking, som publicerades under sommaren, har Cisco intervjuat fler än 1000 experter inom tillverkningsindustrin om möjligheter och utmaningar.
Ett område som hamnar i fokus är de så kallade OT-nätverken (operational technology), hårdvara och mjukvara som kontrollerar den fysiska miljön – som robotar, maskiner och faciliteter.
En stor förändring som skett under ett fåtal år är att OT-nätverken, som tidigare i stor utsträckning var isolerade och fristående från den övriga IT-infrastrukturen, nu behöver vara sammanfogade och uppkopplade mot resten av infrastrukturen för att maximera nyttan av den digitala utvecklingen och industri 4.0. Men det innebär också att sårbarheten ökar för cyberangrepp utifrån.
Samtidigt arbetar fortfarande de som ansvarar för OT-nätverken ofta avgränsat från övriga IT-medarbetare – 41 procent av respondenterna uppger att så är fallet. Ofta beror det helt enkelt på att plattformarna är olika och inte anpassade för att integreras. Men bättre samarbete mellan OT och IT krävs för att öka effektiviteten och säkerheten, slår rapportförfattarna fast:
”Fördelarna är bland annat enklare drift, bättre försvar och motåtgärder mot cyberhot, och snabbare beslutsfattande baserat på bättre information. Resultaten är tydliga – en gemensam lösning byggd för att integrera båda typerna av nätverk är en viktig förutsättning för att förbättra samarbetet”, säger Keith Higgins, Director of Product Marketing, Cisco Industrial Networking and IoT.
89 procent av respondenterna betraktar cybersäkerhet som en högt eller mycket högt prioriterad fråga och 63 procent uppger att de ökat investeringarna inom OT-infrastruktur.
Den snabba utvecklingen av AI-baserade tjänster och tillämpningar bidrar också till att öka värdet av investeringarna. Nära hälften av respondenterna, 48 procent, uppger att AI kommer att ha stor påverkan på industriella nätverk under de kommande åren. Framför allt kan AI-investeringar bidra till automatisering av uppgifter, förbättrad nätverksprestanda och prediktiva insikter.
Rapporten sammanfattar slutsatserna i tre konkreta råd till industrisektorn:
- Prioritera cybersäkerhet i OT-planer: Om man inte prioriterar cybersäkerhetsfrågan i sin strategi för industriella nätverk kommer mycket kraft, tid och pengar att gå åt till att mildra effekterna av attacker – resurser som annars skulle kunna investeras i att utforma OT som en plattform för innovation och tillväxt.
- Vidta åtgärder för att uppmuntra IT/OT-samarbete: OT och IT kan inte längre fungera isolerat eftersom deras användningsområden och domäner överlappar varandra alltmer. En kombination av mänskliga och organisatoriska faktorer, och enhetliga tekniska lösningar, kommer att krävas för att optimera och skydda data och tillgångar.
- Fånga in kraften i AI: Innovativa OT-ledare använder redan AI-lösningar för att skapa unika konkurrensfördelar för sina företag och producera snabbare med högre kvalitet, och skydda sig mot cyberattacker.