[Krönika] VMware genomfört en internationell studie i vilken vi frågade 3600 anställda på olika företag i EMEA-regionen hur de upplever att deras digitala arbetsverktyg påverkar deras verksamheters resultat och attraktionskraft.
Undersökningen visar att företag som är mer benägna att låta medarbetare arbeta från en egen privat enhet, samt ger tillgång till viktiga applikationer på vilken enhet som helst, tenderar att ha en högre tillväxt än digitalt strängare företag.
Förutom detta så påverkar den digitala arbetsmiljön även företagens dragningskraft. I Sverige uppger knappt hälften av de anställda att flexibilitet i digitala arbetsverktyg påverkar deras beslut att söka eller acceptera en anställning på ett företag. Hela 70 procent av de svenska respondenterna uppger också att deras nuvarande arbetsgivare bör lägga större vikt vid digitala verktyg och digital arbetsmiljö. Något jag skulle säga är ett tämligen dåligt betyg till de flesta som är ansvariga för dessa frågor.
De svenska respondenter som ges möjlighet att jobba varifrån de vill är också betydligt mer stolta över sin verksamhet än anställda som måste sitta på ett kontor (65 procent jämfört med 33 procent). De anställda med bra digital arbetsmiljö är också mer benägna att hävda att deras verksamhet har en progressiv kultur (71 procent mot 26 procent) och anser att deras arbetsplats är ett bra ställe att jobba på (71 procent mot 26 procent) samt att arbetsplatsen erbjuder bra balans mellan arbete och fritid (66 procent mot 30 procent). Siffror som ytterligare bekräftar den digitala arbetsplatsens förtjänster.
Studien visar även tecken på att många företag behöver ett närmare samarbete mellan HR och IT för att bättre kunna dra fördel av sin digitala teknik. 74 procent av medarbetarna i Sverige vill att HR och IT ska samarbeta bättre. Bara fem procent av respondenterna uppger att HR och IT samarbetar på deras arbetsplats i nuläget. Åtta av tio medarbetare tycker att HR bör få större ansvar för att förbättra den digitala arbetsmiljön, och 43 procent av de anställda i Sverige vet inte om de ska kontakta HR eller IT kring dessa frågor.
Bland de respondenter i Sverige som uppger att det finns utmaningar att leverera en optimal digital arbetsmiljö uppger 42 procent att bristen på förståelse för vad de anställda vill ha är det största hindret, följt av att digital arbetsmiljö inte är prioriterat i verksamheten (18 procent). Nästan två tredjedelar (63 procent) av de anställda upplever att de inte har något att säga till om rörande verktygen de använder på jobbet, trots att 86 procent av IT-beslutsfattarna tror att de har givit de anställda möjlighet att göra sin röst hörd på detta område. Dessa siffror tyder på att det behöver göras mer på många håll för att fler anställda ska känna sig hörda.
Vi kan kort sagt konstatera att företag som är lyhörda inför anställdas digitala behov – och som är beredda att investera i anställdas digitala arbetsmiljö – ökar sina möjligheter att uppnå tillväxtmål, skapa en progressiv kultur, behålla medarbetare och betraktas som en bra arbetsplats.
Vi hoppas att dessa insikter ska inspirera fler företag att satsa mer på detta viktiga område – det är uppenbarligen värt det!
Kristine Dahl Steidel, chef för VMwares affärsenhet End User Computing i EMEA