Företag måste samarbeta kring data för att överleva
Hem NYHETERFÖRETAGSNYHETER Många företag måste samarbeta kring data för att överleva

Många företag måste samarbeta kring data för att överleva

Publicerat av: Redaktionen

För att klara konkurrensen mot de amerikanska IT-jättarna och deras stora dataövertag måste många företag samarbeta.

Nya möjligheter har öppnats efter massiv digitalisering och modernisering av IT-infrastruktur under pandemin och kräver nytänkande hos bolagsstyrelser och ägare kring företagsstrategier inklusive partnerskap av olika slag.

 IT-jättar som Google, Amazon och Facebook har stora nätverk av data som de drar nytta av, och kan bland annat erbjuda en del tjänster gratis i utbyte mot privatpersoners data. Denna data förpackar de om och återanvänder på olika sätt. De konkurrerar därmed på andra villkor, och kan snabbt rita om spelreglerna, samt nyttja synergier mellan branscher. Ett tecken på deras konkurrenskraft är att när de går in i en ny bransch tenderar börsvärdet för konkurrenterna att sjunka direkt, som exempelvis hände när Amazon lanserade sin apoteksprodukt.

Företag måste samarbeta kring data för att överleva

Dan Sommer

Samtidigt pressas många företag även av disruptiva startups, som ofta är välfinansierade och inte har krav på lönsamhet under längre perioder, utan i stället mäts på andra nyckeltal, som datainsamling och antal användare.

Merparten företag som är klämda mellan dessa digitala drakar och bin måste inse att data är den nya valutan, nödvändig för framtida överlevnad.  De flesta företag genererar inte tillräckligt mycket data själva utan måste söka samarbeten där innovativa värdekedjor skapas som kan skära igenom branscher. Ett flöde av sammanvävda processer, människor, applikationer och data där mervärdet ofta ligger i synergierna som skapas mellan deltagarna.

Det finns nu en unik möjlighet för de flesta företagen att skapa tätare sammanvävda värdekedjor som inte funnits tidigare. Under åren 2020 och 2021 har det skett mycket digitalisering och modernisering av infrastruktur och applikationer i stort sett i alla branscher. Plötsligt kan man göra saker som tidigare mest kändes som abstrakta ”buzzwords”, till exempel big data, automatisering, AI, ML och API-ekonomin. I molnet kan data och applikationer prata med varandra, vilket gör det lättare att sammanlänka processer, människor, data, applikationer – en förutsättning för dessa värdekedjor. Detta innebär att vi enklare kan dela resurser, generera ny data, agera på signaler tidigare, och skapa nya produkter och värden som inte varit möjliga tidigare. Denna dynamik bör exploateras internt inom bolag, och mellan bolag.

Jag ser inför 2022 tio trender som stödjer och möjliggör att man kan sammanväva eller sammanfläta data, processer och analyser. Den enskilt viktigaste är att API-ekonomin underlättar gemensamma initiativ med andra parter. Data och applikationer som på ett enkelt sätt kan sammanlänkas och därmed skapar automatiska signaler och sekvenser av beslut är på frammarsch, vilket gör samarbeten mycket mer tillgängliga för många fler att sy ihop och styra.  Applikationer i ett ekosystem bör kunna kommunicera med varandra, ge meddelanden om när åtgärder bör vidtas genom fördefinierade mål för olika variabler, med eller utan mänsklig medverkan.

Det går att uppnå mycket bättre resultat genom att dela och sammanväva data, snarare än att låta dem sitta i egna silos.  På sikt tror jag att de alla flesta företagen måste gå i den riktningen, annars riskerar de att bli utkonkurrerade av jättar som Amazon, Google och Facebook, eller andra företag som delar data.

Av Dan Sommer, chef för omvärldsbevakning på dataanalysföretaget Qlik

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00