Frends iPaaS hjälper MTV med integrationsutmaningar
Hem TEKNIK Frends iPaaS hjälper nu MTV med integrationsutmaningar

Frends iPaaS hjälper nu MTV med integrationsutmaningar

Publicerat av: Redaktionen

MTV anlitade Frends iPaaS för att stödja den nordiska centraliseringen av Playout-tjänsterna och minska den tekniska skulden.

Frends har dessutom implementerat MTV:s nya B2B CRM-system, Salesforce.

Affärsmål
MTV Oy är den ledande mediekoncernen i Finland med streamingtjänster som MTV Katsomo och C More samt kanalerna MTV3, MTV Sub, MTV AVA och MTV Uutiset. Dessutom arrangerar MTV Finlands största samhällsfestival, SuomiAreena, i samarbete med staden Pori. MTV är en del av Telia Company – som banar väg för att vidareutveckla hela mediebranschen.

Under 2019 centraliserade MTV:s sändningspartner, Red Bee Media, sina Playout-tjänster till Stockholm. I samma veva ersattes och uppgraderades även MTV:s automatiserade mjukvara för sändningar.

I stället för att bygga nya point-to-point integrationer kombinerar Frends iPaaS effektiva integrationshanteringar med modern automatiserad teknik. Plattformen var dessutom avgörande vid integrationen av Salesforce med TV4 och i framtiden kommer Frends möjliggöra skalbarhet, oberoende av andra system.

Integrationsutmaningar
TV-sändningar är komplext och i ständig utveckling – tempot är högt och systemen måste fungera dygnet runt. Att erbjuda tjänster både via linjära och digitala kanaler kräver mycket dataflöde mellan flera olika system. De flesta äldre integrationer var strukturerade point-to-point, vilket medförde beroenden mellan systemen och hämmade utvecklingen.

”Tidigare har vi haft point-to-point-lösningar som saknade samspel. Att övervaka processerna och lokalisera incidenter var utmanade och vi saknade en tydlig översikt av arkitekturen,” säger Jere Karhunen, systemarkitekt på MTV Oy.

Detta gjorde att MTV började undersöka alternativa lösningar för att hantera kunddata, budgetar och prognoser samt en effektivare integrationslösning.

”Vi har provat andra integrationsplattformar men det var för omoderna för våra behov. Vi började undersöka olika teknologier som tillät en processorienterad integrationsmodell. Frends low-code matchade våra behov perfekt, dessutom i ett användarvänligt gränssnitt som tydligt visualiserar våra processer,” säger Veli-Matti Huhtala, produktägare på MTV Oy.

Resultat
MTV byggde om sina integrationer ovanpå Frends plattformen för att förbättra övervakningen och enklare lokalisera incidenter. Målet var att använda Frends för att tolka och modifierar data mellan de olika systemen.

”Frends avgör i vilket format informationen vidarebefordras. Plattformen verkar mellan systemen och modifierar data efter behov. Dessutom byggde vi API:er som Red Bee Media och TV4 använder. Kommunikationen mellan systemen är nu sömlös och pålitlig,” fortsätter Karhunen.

Frends iPaaS möjliggjorde centraliseringen av Playout-tjänsterna smidigt och effektivt utan att riskera dataflödet mellan processerna. Dessutom är MTV inte längre beroende av äldre system, vilket gör att framtida integrationer enkelt kan utvecklas.

Frends iPaaS hjälper MTV med integrationsutmaningar

Frends iPaaS hjälper MTV med integrationsutmaningar.

”Frends är en användarvänlig plattform vilket gör mindre ändringar och problemlösning enkel även om du själv inte har byggt processerna. Med plattformen kan vi enkelt introducera ny teknik samt ta bort gamla lösningar riskfritt från vårt IT-ekosystem,” beskriver Karhunen.

Fram till våren 2023 hade 95% av alla MTV:s applikationer integrerats med hjälp av Frends. Med integrationerna har MTV effektiviserat driften och minskat den tekniska skulden.

”Frends fungerar som ett nav eller ett integrationslager utan framtidsbegränsningar. Vi kan utveckla fler API:er och processer samt använda automationslösningar effektivt,” fortsätter Karhunen.

Salesforce, MTV:s nya CRM-system
MTV genomförde ett pilotprojekt tillsammans med Frends och deras tidigare CRM-system, Microsoft Dynamics. På grund av förvärvet 2021, införde MTV Salesforce för att harmonisera verksamheten med TV4. Eftersom alla API:er redan fanns färdigutvecklade blev implementeringen av det nya systemet väldigt lyckad.

”Frends gjorde CRM-övergången väldigt effektiv. Det behövdes bara en kartläggning och några mindre justeringar. Mottagarsidan av kunddata fanns redan på plats och vi kunde återanvända befintliga API:er som hade utvecklats för vårt tidigare CRM-system,” säger Huhtala.

”Frends-plattformen fungerar som en tolk mellan de olika system och stödjer vårt tänk inom microservice. Utan Frends skulle det i princip vara omöjligt att hantera detta,” forsätter Huhtala.

Frends säkerställer snabba implementeringar av ändringar för MTV. Dessutom uppskattas plattformens mångsidighet som stödjer en rad olika metoder så som XML och databassökningar.

Med Frends förmåga att återanvända befintliga integrationslösningar kunde MTV snabbt och effektivt implementera Salesforce. Integrationsplattformen tillåter flexibla och skalbarbara vidareutvecklingsmöjligheter helt oberoende av specifika teknologier.

MTV är nöjda med det sömlösa samarbetet tillsammans med Frends Scrum Master
”Samarbete har fungerat utmärkt och teamet känns som en del av vårt. De är ett hårt arbetande team och deras projektmodell med en Scrum Master fungerat väldigt bra. Vi har regelbundna möten, båda digitala och face-to-face,” säger Karhunen.

Projektets höjdpunkter:

  • 95% av MTV:s integrationer av affärsapplikationer är byggda med Frends.
  • Snabbare underhåll och kortare utvecklingstid.
  • Mindre beroende av äldre system.
  • Minskad teknisk skuld.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00