Global accelerator inom tech väljer Göteborg
Hem NYHETERFÖRETAGSNYHETER Global accelerator inom tech väljer Göteborg

Global accelerator inom tech väljer Göteborg

Publicerat av: Redaktionen

Amerikanska tech scouting-företaget Plug and Play Tech Center lanserar en ny innovationsplattform i Göteborg tillsammans med Volvo Cars.

Platsen man har valt är The Yard, tillväxtarenan för techbolag på Götaverkens gamla varvsområde.

Här kommer svenska entreprenörer bli del av ett exklusivt nätverk och få styrka att snabbt skala upp sin idé.

– Vi är mycket glada över att samarbeta med Volvo Cars och öppna dörrarna till denna nya innovationsplattform i Göteborg, som får fokus mot hållbar utveckling och digital mobilitet, säger Saeed Amidi, grundare och vd för Plug and Play Tech Center.

– Platsen, mitt i händelsernas centrum och bokstavligen fylld med tekniskt kunniga företag och fordonsarv, är ingen slump. Vi är övertygade om att sajten kommer att bli en innovationsmotor för både startups och storbolag.

Plug and Play startade i Kalifornien på 90-talet och hjälper storföretag att få tillgång till strategiskt intressant startup-bolag. Med verksamhet på över 50 platser globalt övervakar företaget ett ekosystem med mer än 50 000 startups och 500 partners, bland annat Mercedes Benz, Bosch, Shell, Wallmart och Airbus. I listan över egna alumnibolag finns namn som Dropbox, PayPal, Trulioo och Rappi.

Ett bevis på Göteborgs starka position
Hundratals entreprenörer deltar varje år i företagets acceleratorprogram anpassade för olika förädlingskedjor. Syftet är att bygga starka bolag inom nätverket. Plug and Play investerar själva i många av dem.

– Plug and Plays satsning är viktig på flera sätt. Den bekräftar att Göteborg är en högintressant region inom tech, och ger oss chans att flytta fram positionerna ytterligare. De kommer attrahera startups från hela världen till Göteborg, och ger samtidigt regionens startups tillgång till en global innovationsplattform och det enorma nätverk av tillväxtbolag och partnerföretag som Plug and Play besitter, säger Patrik Andersson, vd för Business Region Göteborg.

Global accelerator inom tech väljer Göteborg

Saeed Amidi

Business Region Göteborg har bistått i etableringen av Plug and Play Gothenburg och kommer att fortsätta bidra med kontakter och nätverk som strategisk partner tillsammans med Volvo Cars. Fordonstillverkaren kommer genom Volvo Cars Tech Fund att göra viktiga investeringar i bolag som kan forma framtidens mobilitet – som blir elektrifierad och starkt präglad av mjukvara. Av samma skäl kommer även Göteborgs Hamn att investera i innovationsplattformen.

Partnerskapet bidrar till att sätta Göteborg på kartan som en av världens mest hållbara städer och en föregångare inom framtidens mobilitet.

– Ytterst få regioner i världen har en komplett värdekedja inom fordons- och transportindustrin. En av dem är Göteborg. Nu ökar vår styrka på mjukvarusidan, vilket förstärker vår ambition att vara en världsledande region inom mobilitet samtidigt som vi – tillsammans med industrin – formar framtidens utsläppsfria stad här i Göteborg, säger Patrik Andersson.

Lyskraft åt The Yard
Etableringen innebär samtidigt en flygande start för den nya tillväxtarenan The Yard. Älvstranden Utveckling skapar och anpassar miljöer lämpliga för techbolag på Götaverkens gamla varvsområde på Lundbystrand, i samarbete med Business Region Göteborg och Lindholmen Science Park. Mest händer just nu i Utrustningsverkstan, byggnaden som ligger mitt emellan kranarna och allra närmast vattnet.

– Att ha en tongivande hyresgäst som Plug and Play kommer att ge lyskraft åt The Yard, och göra området än mer intressant för andra bolag som överväger att etablera sig här, säger Andreas Göthberg, chef för avdelningen Företagsutveckling på Business Region Göteborg.

– Vi arbetar hårt för att förbättra kapitaltillgången för våra techbolag här i stan. Så det är givetvis mycket välkommet att en internationell investerare etablerar sig i här, och att Plug and Play väljer Göteborg för sin etablering i Sverige.

Satsningen presenterades på The Yard den 3 maj av bland annat Alexander Petrofski, vd för Volvo Cars Tech Fund, och Saeed Amidi, vd och grundare för Plug and Play Tech Center.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00