Ett bredare 5G-erbjudande med nya tjänster
Hem NYHETERNÄTVERK Ett bredare 5G-erbjudande med nya tjänster

Ett bredare 5G-erbjudande med nya tjänster

Publicerat av: Redaktionen

Utvecklingen av 5G-tjänster går snabbt och kommer att innebära stora förändringar i hur vi producerar varor och tjänster och hur vi hanterar samhällsutmaningar.

Nu erbjuder Telenor Sverige två nya tjänster, för företag och andra verksamheter, som bygger på 5G-teknik.

Tillsammans med Nokia lanserar Telenor kundspecifika mobila privata nät som möjliggör nya lösningar. Dessutom erbjuds första generationens network slicing på Telenors 5G-nät, en teknik som redan används i forskningsprojektet TECoSA, bland annat för självkörande bilar.

–         Vi är mitt i ett spännande skifte där varje ny tjänst kan innebära stora möjligheter för tjänsteutveckling, effektivitet, innovation och säkerhet. Den nätmodernisering vi genomför nu är av historiska mått och en förutsättning för teknikskiftet och framtidssäkrade tjänster. Det är viktigare än någonsin att vi tillsammans med våra kunder utvecklar nya lösningar där tester, feedback och dialog blir avgörande, säger Malina Borg Sigg, 5G-expert på Telenor Sverige.

Användningsområdena för mobila privata 5G-nät är många och lösningarna kan skalas upp och ner beroende på behov och budget. Mobila privata nät innebär en dedikerad nättjänst med robust och säker uppkoppling, helt utan fördröjningseffekter, som är möjlig att koppla ihop med en Telco edge-lösning. Utöver själva 5G-uppkopplingen kan tjänsten användas för att positionera exempelvis utrustning på sjukhus eller för videoanalys i övervakningslarm. Ett annat användningsområde är gruppkommunikation i egen kanal, exempelvis inom gruvnäringen och på flygplatser.

Ett bredare 5G-erbjudande med nya tjänster

Stephane Haulbert

–         Vi är glada över att stärka vårt partnerskap med Telenor Sverige och tillhandahålla våra högteknologiska privata trådlösa lösningar för att digitalt omvandla företag att bli mer produktiva, säkra och trygga, säger Stephane Haulbert, head of Nokia’s Global Partner Business i Europa.

Nokia har distribuerat verksamhetskritiska nätverk till fler än 2 600 ledande företagskunder inom transport, energi, tillverkning och offentlig sektor runt om i världen. De har också spridit sin expertis inom privata nätverk till fler än 595 stora kunder över hela världen inom en rad sektorer.

Network slicing – en egen fil på datamotorvägen

Network slicing är en teknik som används inom mobila privata nät. Det kan liknas vid att en verksamhet får en fil bredvid motorvägen för sin datatrafik, helt dedikerat till de specifika behoven, utan störningar från andra datatrafikanter. Exempel på användningsområden kan vara uppkopplade ambulanser eller drönare för skogsnäringen. Det är också en lösning som lämpar sig för den som vill säkra sin 5G-uppkoppling utan att själv bygga nätinfrastruktur, lösningar som är ute i samhället snarare än på isolerade platser, eller större områden som behöver tryggas med operatörens nät.

–         Det är en perfekt tjänst för verksamheter med höga krav på mobilitet och säkerhet. Vi är bara i början av utvecklingen av denna tjänst men redan nu finns möjlighet att ha en egen nätförbindelse för IoT-enheter på 5G-hastigheter samt piloter med låga svarstider, avslutar Malina Borg Sigg.

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00