Q&A med Acronis: hur du skyddar dig mot phishing-attacker
Hem SÄKERHET Hur du skyddar dig mot phishing-attacker

Hur du skyddar dig mot phishing-attacker

Publicerat av: Redaktionen

Q&A med Acronis

Oktober är Cyber Security Awareness Month i Europa, eller cyberskyddsmånaden.

Mot bakgrund av detta vill Acronis belysa det ökande problemet med phishing – och vad gemene man kan ha i åtanke för att värja sig mot att få sina personliga uppgifter stulna.

Phishing, nätfiske på svenska, är ett av de vanligare sätten ljusskygga typer på Internet kan tillskansa sig otillbörlig tillgång till känslig data såsom bankdetaljer, betalkortnummer eller lösenord till olika tjänster. Cyberskyddsexperten Acronis tillhandahåller mjukvara som är utvecklad för att skydda mot bland annat nätfiske – nedan följer en Q&A med bolagets VP för Cyber Protection Research,

Candid Wüest som delar med sig av sina bästa tips för att undvika att gå på en fiskerelaterad nitlott på nätet.

Q: Hur många fall av nätfiske sker egentligen i Norden?

A: Under 2021 års första kvartal blockerade Acronis åtkomst till nätfiske-relaterade länkar på 1,25 procent av datorerna med Acronis mjukvara i Norden. Under det andra kvartalet ökade siffran till 1,75 procent.

Q: Hur många fall av nätfiske har förhindrats globalt under 2021?

A: Under årets första kvartal, 230 674 stycken. Under andra kvartalet ökade detta med 62 procent till totalt 373 154 fall.

Q: Hur går en phishing-attack till?

A: Nätfiskeattacker bygger ofta på att förövarna utger sig för att vara någon bekant till dig. Detta kan innebära att förövarna låtsas vara exempelvis din bank eller e-postleverantör, eller någon av dina vänner på sociala medier som efterlyser din hjälp.

Gemensamt har de att språket ofta försöker stressa fram snabba reaktioner från mottagaren, utan att ge denne tid att reflektera över aktionerna. Genom meddelandena efterfrågas sedan känslig information så som lösenord eller betalkortsinformation. Ofta ombeds också offren att logga in på hemsidor som vid första intryck ser legitima ut, men som i själva verket endast existerar för att stjäla privat information.

Q: Vad kan du göra om du råkar ut mot en nätfiskeattack?

A: Om du blivit utsatt för en nätfiskeattack bör du ändra och övervaka den data du har åtkomst till. Ändra dina lösenord och håll utkik efter icke auktoriserade transaktioner på dina betalkort. Se även till att gå igenom historiken för konton där intrång skett, vänlistor i konton på sociala medier nyttjas ofta för att attackera även dina vänner och bekanta.

Q: Är någon specifik målgrupp mer sannolik att råka ut för nätfiske än andra?

Q&A med Acronis: hur du skyddar dig mot phishing-attacker

Candid Wüest Acronis

A: Alla kan råka ut för nätfiskeattacker, men främst står de mindre teknikvana i skottgluggen. Förövarna känner sällan till några detaljer om sina offer och skickar ut sina länkar och meddelanden vitt och brett för att hoppas att någon nappar. Nyare attacker väver in data från dataläckor, ur vilka de väver in personlig information vilket gör att meddelandena framstår som mer autentiska.

Q: Vilka är dina tips för att undvika bli offer för nätfiske?

A: Var skeptisk, speciellt om meddelandet innehåller språkliga fel eller är skriven i hopp om att provocera en snabb reaktion från dig. Detta gäller speciellt om meddelandet efterfrågar personlig information likt bankinformation eller ett lösenord.

  • Verifiera avsändarens e-postadress och länkar, men kom ihåg att e-post i nätfiskesyfte kan få avsändaradressen att se genuin
  • Fyll endast i information på äkta
  • Om du är osäker, öppna inte länkar eller bilagor i
  • Aktivera filter för spam och nätfiske i din e-postlösning.
  • Använd en lösenordshanterare som kan känna igen om du befinner dig på illegitima hemsidor.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00