Hem SÄKERHET Microsoft lanserar nu molntjänst-vägledning för offentlig sektor

Microsoft lanserar nu molntjänst-vägledning för offentlig sektor

Publicerat av: Redaktionen

Idag presenterar Microsoft vägledningen Microsoft Molndesign AIR: Analys av Införande och Risk (MSMD AIR).

Vägledningen är nytt material för IT-säkerhetsansvariga, dataskyddsombud och jurister, och fungerar som ett stöd i arbetet med de riskanalyser som ofta ligger till grund för beslut vid införandeprojekt av Microsoft 365.

MSMD AIR har tagits fram av Knowit AB på uppdrag av Microsoft Sverige.

”Diskussionen kring hur och när molntjänster kan användas i offentlig sektor har senaste åren bromsat upp digitaliseringen av Sverige. Något som är olyckligt då användningen av molntjänster inte bara är tidsbesparande utan också oftast mer säkert, miljövänligt och kostnadseffektivt än andra alternativ. Med Microsoft Molndesign AIR hoppas vi underlätta olika typer av analyser av molntjänster och tillsammans skapa nya möjligheter för Sverige att stärka vår långsiktiga konkurrenskraft, hållbarhet och innovationskraft”, säger Jennica Andersson, ansvarig för offentlig sektor på Microsoft Sverige.

Microsoft lanserar nu molntjänst-vägledning för offentlig sektor 3MSMD AIR riktar sig till kommuner, regioner och statliga myndigheter, såväl som företag, som behöver göra en risk- och sårbarhetsanalys (RSA) för att identifiera risker och sårbarheter, samt åtgärder för att minska dessa innan beslut tas om införande av en ny it-tjänst, som till exempel Microsoft 365.

Sedan tidigare har Microsoft även lanserat de lokala initiativen Microsoft Molndesign för Offentlig Sektor Azure och Microsoft 365, vilka är sammanställningar av verktyg, blueprints, policies, rapporter och utbildningar för att använda molntjänster från Microsoft.

”Att göra en risk och sårbarhetsanalys kan snabbt bli ett väldigt omfattande arbete när det gäller moderna it-plattformar. Samtidigt är många användningsfall lika varandra och det finns därför stora möjligheter till kunskapsdelning. Beslutsfattande måste vara grundat i kunskap och vi hoppas att MSMD AIR kan bidra till att molntjänster som Microsoft 365 blir lättare att förstå och bedöma”, säger Daniel Akenine, nationell teknikchef på Microsoft Sverige.

MSMD AIR har tagits fram av Knowit AB på uppdrag av Microsoft Sverige. I uppdraget har Knowit haft full frihet att formulera vägledningen utifrån egna utgångspunkter, observationer och slutsatser. Den nya vägledningen publiceras under en öppen Creative Commons-licens så att kunder, partners och andra organisationer har möjlighet att vidareutveckla och dela vidare.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00