En ny branschjämförelse från Brilliant Future slår fast att unga kvinnor ofta utsätts för kränkande särbehandling, oavsett bransch.
Studien är baserad på insamlad data från över 42 000 medarbetarundersökningar och belyser problematiken inom branscherna för bygg och tillverkning, serviceföretag och tjänsteföretag.
En av tio kvinnor under 30 år har utsatts för kränkande särbehandling på sin arbetsplats.
Motsvarande siffra för männen är 1 av 17. Det visar data från undersöknings- och actionplattformen Brilliant Future som har kartlagt förekomsten av kränkande särbehandling i en rad olika branscher.
Kränkande särbehandling är vanligast inom branschen för tjänsteföretag. Där drabbas unga kvinnor under 30 år i större utsträckning än kvinnor i samma ålder i övriga branscher. Inom den kvinnodominerade branschen för serviceföretag visar siffrorna tydligt att kvinnor i alla åldrar är mer drabbade än män, och inom bygg och tillverkning är kvinnor upp till 50 år drabbade i större omfattning än männen i samma ålder.
– Trenden är tydlig – kvinnor är extra utsatta oavsett bransch och oavsett om branschen är kvinno- eller mansdominerad. Men männen är långt ifrån skonade och utsätts till exempel nästan lika ofta för kränkande särbehandling som kvinnorna inom branschen för tjänsteföretag, säger Sofie Johansson, affärsutvecklingsansvarig för medarbetarupplevelsen på Brilliant Future
Bland kvinnor är diskriminering och mobbning de vanligaste formerna av kränkande särbehandling och bland män är mobbning den vanligaste formen. Sexuella trakasserier är drygt fyra gånger mer vanligt förekommande bland kvinnor än män och är dubbelt så vanligt inom servicebranschen som inom tjänstebranschen. Bland personer yngre än 30 år är den vanligaste formen av kränkande särbehandling diskriminering, och bland äldre är det vanligaste formen mobbning.
– Genom att mäta och analysera den här typen av data är det möjligt agera på insikter om vad som behöver göras. Det är tydligt att man inom exempelvis branschen för tjänsteföretag behöver arbeta mer med kultur och inkludering. Börja i rätt ände genom att införa absolut nolltolerans och framhäv bolagsledningens ansvar kontra individens ansvar. Ta fram handlingsplaner och riktlinjer för hur både ledning och medarbetare ska agera om skarpt läge uppstår. Alla ska veta vem man ska vända sig till, och var man kan hitta mer information. Sätt gemensamma spelregler för att främja inkludering, på både på grupp- och organisationsnivå, säger Sofie Johansson, affärsutvecklingsansvarig för medarbetarupplevelsen på Brilliant Future
Om studien:
- Studien är baserad på Brilliant Futures undersökningar om kränkande särbehandling på arbetsplatser inom branscherna för bygg och tillverkning, serviceföretag och tjänsteföretag.
- Syftet med studien är att synliggöra skillnader i kränkande särbehandling mellan branscherna fördelat på kön och ålder.
- Undersökningen är baserad på över 42 000 digitala enkätsvar på frågan “har du under de senaste 12 månaderna varit fri från kränkande särbehandling (mobbning, diskriminering eller sexuella trakasserier) på jobbet?”