Owl Labs: Därför kan Covid-19-vaccineringen påskynda övergången mot framtidens hybrida kontor
Hem KRÖNIKA Owl Labs: Därför kan Covid-19-vaccineringen påskynda övergången mot framtidens hybrida kontor

Owl Labs: Därför kan Covid-19-vaccineringen påskynda övergången mot framtidens hybrida kontor

Publicerat av: Redaktionen

[KRÖNIKA] Nu när Covid-19-vaccinet väl har börjat rullas ut till människor runt om i världen närmar sig en känsla av normalitet.

Owl Labs: Därför kan Covid-19-vaccineringen påskynda övergången mot framtidens hybrida kontor

Många arbetsgivare och anställda ser fram emot att återvända till kontoret så snart som möjligt, om än bara för att bryta tristessen av att vara på hemma dag som natt.

Däremot vet vi att världen inte fullt ut kommer att återvända till så som det var före pandemin. När restriktionerna väl släpper kommer inte alla anställda att skynda sig tillbaka till sina kontorsplatser, nu när distansarbete väl fått ett starkt fotfäste.  Hemarbete innebär för många en förbättrad balans mellan arbete och privatliv, vilket har bidragit till att det blir allt vanligare med “hybrida kontor”, där distansarbete blandas med arbete på plats. Vaccineringen kommer att påskynda denna nya arbetskultur, där anställda och arbetsgivare fortsatt kommer att efterfråga den flexibilitet och de fördelar som distansarbete ger.

Inget vaccin, inget jobb

I takt med ett ökande antal vaccinerade personer börjar företagen överväga åtgärder och förändringar för sina anställda, där vissa företag i Storbritannien till och med börjat utarbeta kontroversiella kontrakt för – ”inget vaccin, inget jobb ” – i ett försök att tvinga sin personal att vaccinera sig  mot Covid-19. Även om vaccinationerna är en viktig roll i att människor ska kunna återvända till kontoren betyder det nödvändigtvis inte slutet för distansarbete och alla dess fördelar. Rapporten “State of Remote Work” från Owl Labs fann att 55 procent av de tillfrågade – anställda i Storbritannien – planerar en mer hybrid arbetsroll, där de arbetar en till fyra dagar från kontoret.

Pandemin har tvingat otaliga branscher och organisationer att ställa om och implementera rutiner, metoder och teknik som gör det möjligt att arbeta bekvämt hemifrån och samtidigt kunna interagera med medarbetare och kunder virtuellt. Men trots de tydliga fördelarna med distansarbete är det inte alla som har de verktyg som krävs för att effektivt kunna arbeta på distans. Många anställda förväntar sig därför nu att deras arbetsgivare ska tillgodose dem, genom att införa riktlinjer som stöder deras behov och främjar deras välbefinnande.

Ökning av hybrida kontor

Många företag har redan börjat inse att vår moderna arbetskultur och miljö måste förändras för att möta de anställdas individuella behov av distans- respektive kontorsarbete. Ett exempel är Spotify, som nyligen meddelade att deras 6 500 anställda i 73 länder inte behöver återvända till kontoret fem dagar i veckan när pandemin väl är över. De kommer istället att kunna välja mellan två olika arbetsmodeller; “kontorsmixen”, vilket innebär att de kan arbeta på kontoret två eller tre dagar i veckan, eller “hemmamixen”, vilket innebär att de anställda kan komma in till kontoret efter behov, men inte är baserade där. Andra stora företag som meddelat att en hybrid arbetsplats är framtiden är t. ex Salesforce och Google.

Välbefinnande är inte den enda drivkraften för fler hybrida kontor. Huruvida riktlinjer för distansarbete och hybrida arbetsplatser förblir vanligt förekommande efter pandemin beror i slutändan även på produktivitetsnivåer och förmågan att rekrytera topptalanger. Det kan vara för tidigt att säga om vi är mer produktiva när vi arbetar hemifrån eller inte, men en studie från Talk Talk visar att mer än hälften av arbetarna (58 procent) har rapporterat att de har varit mer produktiva under den tid de har arbetat hemifrån. Detta kan bero på flera orsaker, som t. ex en förbättrad balans mellan arbete och privatliv och den tid som sparas in av att inte längre behöva pendla till arbetet. En nyligen genomförd studie av World Economic Forum visar att BNP kommer att maximeras genom ökad produktivitet om anställda arbetar hemifrån bara en eller två gånger i veckan. En av anledningarna till detta är minskade pendlingstider. Före pandemin tillbringade den genomsnittliga pendlaren i Storbritannien 59 minuter på att resa till och från kontoret.

Det finns dock vissa begränsningar när det kommer till produktivitet i distansarbetet. En helt distansarbetande arbetsstyrka kan potentiellt minska informationsdelning mellan kollegor och gå miste om viktiga sociala aspekter och gemenskapen mellan kollegor, som underlättas när kollegor arbetar tillsammans, ansikte mot ansikte. Men genom att införa en hybrid arbetspolicy kan företag öppnar upp för ökad flexibilitet, vilket i sin tur innebär att de kan få det bästa av två världar.

Att ställa om till framgångsrikt hybridarbete

För att uppnå de viktigaste fördelarna med en hybrid arbetskraft är det viktigt att övergången sker smidigt. Företagen måste se till att de implementerar rätt teknik som underlättar kommunikationen mellan de anställda och deras team, oavsett var de befinner sig, för att undvika missförstånd och felkommunikation. Meddelandetjänster som Slack och videotjänster som Zoom är bara några exempel på hur tekniken nu är helt integrerad i alla aspekter av den genomsnittliga medarbetarens arbetsdag. Det är dock viktigt att säkerställa att alla vet hur verktygen används och fungerar, för att en hybrid arbetsstyrka ska fungera effektivt och framgångsrikt.

Av: Frank Weishaupt, CEO, Owl Labs

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00