PLM i molnet banar väg för samverkan, skalbarhet och hållbarhet
Hem KRÖNIKA PLM i molnet banar väg för samverkan, skalbarhet och hållbarhet

PLM i molnet banar väg för samverkan, skalbarhet och hållbarhet

Publicerat av: Redaktionen

[KRÖNIKA] Det råder ingen tvekan om att mer och mer av företagens datahantering flyttar till molnet.

Enligt Fortune Business Insights beräknas mjukvara som tjänst (SaaS) omsätta 716 miljarder dollar år 2028, vilket motsvarar en årlig tillväxt på 27 procent.

En viktig orsak är att molnet kan effektivisera hanteringen av versioner och releaser kraftigt. Väldigt få medarbetare bryr sig exempelvis om vilken version av Microsoft Teams de använder. CAD och PLM fungerar på samma sätt. Företag som uppgraderade sina system år 2020 eller tidigare kommer snart att välja mellan att uppgradera sina befintliga system eller gå över till molnbaserade SaaS-plattformar. Forskning utförd av PTC visar att den senare är mycket mer populärt, särskilt för PLM.

 Molnet ökar samverkan över leverantörskedjan

Molnet kan effektivisera samverkan inom företaget, och med leverantörskedjan, kraftigt. I en PLM-miljö har det historiskt varit vanligast att man exporterar filen från den lokala CAD- och PLM-miljön. Miljön är då inte tillgänglig för leverantörer, så filen måste föras över via lösningar som Teams, SharePoint eller OneDrive. Detta har hittills fungerat ganska effektivt, men vi har nu kommit till ett läge där människor förväntar sig mer flexibilitet kring hur samarbete kan fungera, vilket i sin tur betyder att CAD och PLM måste upp i molnet, precis som alla andra affärsappar.

 Främjar smidigt arbete

En fördel med att flytta till SaaS är decentraliseringen av organisatorisk infrastruktur. Det kan förändra produktutvecklingsprocessen från att en produkt utvecklas i etapper, som var och en kräver ett fast startdatum och slutgodkännande innan nästa fas kan påbörjas. Med SaaS-baserad infrastruktur kan man gå över till agil utveckling som ofta sker i korta projekt, oftast på bara några dagar eller veckor, för att skapa något snabbt och effektivt.

 En säker och hållbar lösning

Branschledare betraktar inte längre hållbarhet som en börda, utan snarare som en möjlighet att leverera större värde till kunder och investerare. Det medför en möjlighet att bygga in hållbarhet i varje aspekt av en allt mer cirkulär produktlivscykel. När det gäller skalbarhet och hållbarhet är SaaS PLM en klar fördel eftersom företag som kör programvara lokalt måste ha infrastruktur på plats för att kunna nyttja mjukvaran maximalt. Detta innebär att dessa maskiner använder el oavsett om de används eller inte. I en SaaS-miljö är det annorlunda. Här konsumeras el på begäran och utifrån efterfrågan.

 Inkonsekvent diskussion om molnsäkerhet

Molnet har alltid behövt bemöta påståendet om att det är mindre säkert än lokala installationer. Men alla SaaS-produkter är inte skapade lika. Dessutom har den snabba digitaliseringen löpt parallellt med att cyberbrottsligheten fortsatt att öka och blivit mer komplex.

PLM i molnet banar väg för samverkan, skalbarhet och hållbarhet

Filip Stål, Nordenchef, PTC

Ett exempel på hur SaaS kan förbättra säkerheten kom i december 2021 i samband med Log4j-incidenten. Log4j är ett Java-loggningsbibliotek med öppen källkod, utvecklad av Apache Foundation. Det används i många applikationer och finns som en grundsten i många tjänster. Java implementeras i ett brett utbud av digitala produkter, inklusive molnlösningar, webbservrar och appar, vilket gör varje produkt sårbar för exploatering genom Log4Shell-sårbarheten. Denna säkerhetsbrist är väldigt utbredd och de flesta organisationer är omedvetna om att de påverkas. I SaaS-världen kan vi fixa detta på bara några timmar. I “on-prem”-världen var det en fråga om veckor till månader.

 Framtiden för PLM ligger i molnet

En övergång till SaaS frigör mycket tid för företag att vara mer proaktiva och strategiska i sina digitala transformationsinitiativ. IT-avdelningen ska inte tvingas lägga en stor del av sin tid att bara hålla igång systemen. Säkerheten måste upprätthållas i varje skede av produktens livscykel, och för att organisationer ska kunna åstadkomma detta måste de först ha fullständig transparens. Organisationer kan spåra, använda och skydda sina data genom att implementera och underhålla en omfattande digital tråd i underliggande infrastruktur.

Visst dyker ständigt ny utmaingar upp, men oavsett kan vi räkna med att SaaS-plattformar fortsätter att bli allt mer populära.

Av Filip Stål, Nordenchef, PTC

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00